Кои са най-често срещаните фрийланс проблеми

Резултати от анкетата

 

Най-напред искам да ти благодаря, че отдели време и отговори на въпросите ми. Ще се постарая да оправдая доверието ти и да ти помогна със статии, интервюта, разписани конкретни процедури, безплатни консултации със специалисти. Взела съм под внимание всяко твое желание, препоръка, въпрос, споделяне, критика и похвала. От днес започвам и да пиша лично на всички, които споделиха свой казус с мен. Доста сте, така че моля за малко търпение.

Реших, че ще ти бъде любопитно и полезно да видиш резултатите от анкетата „Какви са твоите фрийланс проблеми“ и затова ги споделям с теб. Така ще разбереш, че не си сам, и други водят битки като твоите. Моля те да имаш предвид 5 неща:

  1. анкетата не претендира за изчерпателност, представителност, официалност и всякаква друга „-ност“, която може да ти хрумне; тя НЕ дава обобщена картина на проблемите на фрийлансърите в България и Е създадена само за целите на блога „Свободна практика“ – за да добия представа как мога да го направя още по-полезен за теб;
  2. визиите, с които ти представям отговорите, съм ги правила аз – за пръв път се опитвам да визуализирам подобни резултати, моля те, бъди снизходителен; направих го, защото ми се струва, че ще ти е по-лесно и приятно да ги разгледаш/прочетеш, ако са поднесени по този начин;
  3. процентите излизат повече от 100, защото въпросите имаха повече от един отговор и почти всеки от анкетираните се е възползвал щедро от тази възможност да се оплаче и да сподели;
  4. процентите под 20 не съм визуализирала, но съм ги взела предвид при планирането на съдържанието за 2022;
  5. отговорите на отворените въпроси, както и на въпросите каква е професията ти и от колко години си фрийлансър не са включени с визуализации в настоящата статия.

Още веднъж ти благодаря за подкрепата и доверието. А сега, виж кои са най-често срещаните фрийланс проблеми сред читателите на блога и се възползвай от първите напомняния, насоки и подсказки как можеш да се справиш с някои от тях.

Какви проблеми срещаш при намирането на клиенти и воденето на преговори

Съвсем очаквано, най-големият проблем на фрийлансърите е, че ги е срам да поискат за труда си заплащането, което смятат, че заслужават. Следват ги, но в много по-ниска степен, неумението да си намерят клиенти, да изградят собствен облик, който да ги отличи от конкуренцията и неспособността да водят преговори.

Това са все основни проблеми, по които пиша често, канила съм и специалисти да говорят. Често, повечето от тях фрийлансърите успяват да решат, с натрупването на опит. Проблемът с неудобството да поискаш достатъчно пари за труда си обаче, остава. На мен също ми е добре познат, отне ми време и полагане на доста усилия да си го реша.

Препоръчвам ти:

Благодарение на обясненията, съветите и насоките в нея, можеш да започнеш да си решават този проблем. Разбира се, ще подготвя още материали по темата.

 

намиране на клиенти, водене на преговори, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

Цъкни на картинката, за да я увеличиш.

 

 

Какви проблеми срещаш при работата с клиенти

Тук проблемите са най-много и най-разнообразни. Ефективната работа с клиенти често се оказва по-сложна отколкото да си намериш клиенти. Нещо, което трябва да призная, ме изненада.

Причините за това може да са много и различни:

  • проблеми с общуването като цяло, които фрийлансърът трябва да си реши и липса на меки умения;
  • работа с неподходящите клиенти;
  • неопитност,
  • etc.

Във визуализацията не съм включила оплакванията, че клиентите ти звънят по всяко време на денонощието, несериозни са и се отказват по средата на проекта, бавят даването на информация и корекции. Те бяха доста по-малко от показаните на картинката. Хубавото обаче е, че и за тях, и за всички останали проблеми при работата с клиенти има решение.

За да се справиш, първо трябва да разбереш къде е коренът на твоя проблем. Намериш ли го, сам ще знаеш как да действаш. Разбира се, в следващите седмици ще има нови статии по всички теми, които те тормозят.

Препоръчвам ти: 

работа с клиенти, преговори, общуване с клиенти, свободна практика, фрийланс, фрийлансъри

Цъкни на картинката, за да я увеличиш.

Какви проблеми срещаш, когато трябва да получиш плащане

Хубавото е, че значително по-малко хора отпреди се оплакват, че са попаднали на некоректни клиенти, които изобщо не плащат за изработена поръчка. Очаквано е, че на доста фрийлансъри често им плащат със закъснение. Следенето на кой кога какво трябва да преведе и поддържането на различни видове плащания имат сравнително лесна оправия. И по тези теми съм набелязала какво и как може да се направи и ще публикувам материали.

Препоръчвам ти:

 

Цъкни на картинката, за да я увеличиш.

Какви проблеми срещаш при организация на времето и работното си място

Все така голям проблем си остава разпределянето на времето за работа, почивка, хоби, семейството. Истината е, че решението му зависи изцяло от теб. Каквито и съвети и препоръки да получаваш, ако не се пребориш със страха си, че ще останеш без поръчки – той те кара да взимаш повече работа отколкото можеш да свършиш – няма да имаш особен успех в това отношение. Разсейването, липсата на време за учене на нови неща също са следствие от този страх. Непрекъснатото товарене с работа и липсата на почивка намаляват мотивацията и фокуса ти и разбира се и нямаш нито време, нито желание да учиш каквото и да било ново. Ще продължа да пиша по темата, ще се постарая да поканя и специалисти, които да ти дадат конкретни насоки, но тук си изцяло ти на ход.

Препоръчвам ти:

Цъкни на картинката, за да я увеличиш.

 

Какво друго те тормози, откакто си фрийлансър

Липсата на колеги, с които да обменяш идеи, обездвижването, липсата на време за лични проекти, чуденето как да минеш от фрийланс към собствен бизнес са все теми, по които съм писала малко. А и някои от статиите – специално за социализация, спорт и грижа за себе си – не са особено подходящи за настоящите, все още пандемични, условия. По някои от тях ще ми е трудно да пиша, знаеш, почти всички статии в блога се основават на собствения ми опит, но там, където не мога да помогна аз, ще потърся специалисти, които биха ти дали съвети и насоки.

Препоръчвам ти

 

Цъкни на картинката, за да я увеличиш.

 

Как се отрази пандемията на твоята свободна практика

Цъкни на картинката, за да я увеличиш.

 

Какво е за теб да си успешен фрийлансър

Цъкни на картинката, за да я увеличиш.

 

Както казах, това не е пълната анкета, а само най-важните въпроси от нея. Има още много незасегнати теми, по които тепърва ще пиша и ще се радвам да дискутираме.

Сега ти напомням да се възползваш от безплатната копирайтинг консултация с мен за февруари и ти пожелавам успешна седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *