Как работата като фрийлансър променя характера и навиците ти

В средата на ленивия август ти предлагам да оставиш неотложните задачи, или притесненията, че нямаш такива, настрани. Направи си едно фрапе и се върни да ти разкажа какъв благ и светъл човек ще те направи редовното, дългогодишно фрийлансърстване.

Вече съм писала статии като: „13-те урока на доволния фрийлансър и 10 неща, които бих искала да знам, ако сега започвам да работя като фрийлансър. Много пъти съм обсъждала с колеги какви качества трябва да има човек, за да му се получи работата на свободна практика. Досега обаче не се бях сещала да обърна палачинката и да си направя списък с промените, които настъпват в човека, вследствие на дългогодишни фрийланс занимания. Ето го и него. Чети, аз отивам за още едно фрапе.

Как работата като фрийлансър променя характера и навиците ти

1.  Спираш да търсиш виновни за дадена ситуация, съсредоточаваш се върху решението на проблема

Практиката е научила напредналия фрийлансър, че каквото и да се случи, той си е виновен. Успехът си е негов, грешките и провалите също. Затова, след определен брой години на свободна практика, спираш да си губиш времето с въпроса кой е виновен, а търсиш бързи начини да си решиш проблема. Това е много удобно не само в професионалния, но и в личния живот, където навикът да обвиняваш партньора за какво ли не води до куп ненужни усложнения и натрупване на горчивини.

 

2. Започваш да си казваш предварително какво искаш и какво другият може да очаква от теб

Това си е изкривяване от работата с клиенти. На тях винаги им казваш предварително какво искаш, как ще протече работният процес и след колко време, ориентировъчно, могат да очакват резултат от прилагане на маркетинговата стратегия, която си им направил, от статиите, които си им написал и т.н. Така си сигурен, че накрая няма да има разочаровани и всички ще са доволни. Постепенно започваш да прилагаш същия подход и в отношенията си с близките. Удобно е да си казваш, вместо да ходиш мрачен като облак по време на цялата почивка, защото никой не се е досетил сам, че предпочиташ да мързелуваш в Крапец вместо в Ахтопол. Спестяваш на всички негативните емоции и си изкарвате страхотно.

 

3. Свикваш да взимаш решения

Когато ти се налага ежедневно да взимаш решения, започваш да го правиш спокойно, уверено и бързо. Това не е нещо, което можеш да изключиш в края на работния ден и слава богу. Тази ти способност действа успокояващо на околните, оставя у тях впечатлението, че ти си стабилен човек, на който може да се разчита и те харесват повече.

 

4. Спираш да си губиш времето

Научил си, че то е пари. А също и че колкото по-бързо си свършиш работата, толкова повече време ще имаш за любимите си хора, забавления и твои лични проекти. Бързо свикваш не само в професионалния, но и в личния си живот да отсяваш важното от маловажното, да се фокусираш върху това, с което се занимаваш в момента и да не се разпиляваш между хиляди неща.

 

5. Научаваш се да разчиташ на себе си

Повечето хора очакват спасение отвън. Нещо ще се случи и те ще сменят средата, в която се чувстват нещастни. Както си вървят и ще срещнат любовта. Както си мечтаят и ще спечелят от лотарията много пари, за да пътешестват. Като гърмян фрийлансър ти отдавна знаеш, че трябва да направиш нещо, за да предизвикаш промяна, за да постигнеш това, което искаш. Наясно си, че късмет и помощ отвън идват най-бързо, когато си създал условия за появата им, изработил си си ги. Затова и ако поискаш нещо, правиш всичко възможно да си го вземеш, не чакаш да ти се случи.

 

6. Ставаш по-спокоен

Може да е и от възрастта, но на мен поне така ми се струва. След като години наред си разчитал само на себе си и си се справил, след като си свикнал да взимаш решения, просто се успокояваш. Случвали са ти се вече толкова неща, преодолял си толкова препятствия, че предпочиташ да не си хабиш нервите. Просто знаеш – или ще се справиш и всичко ще бъде наред, или ще се справиш малко по-бавно и по-трудно и пак всичко ще бъде наред.

 

7. Научаваш се на търпение и упоритост

Искаш не искаш, още като начинаещ фрийлансър търпението и упоритостта ти са подложени на изпитание. Учиш се да бъдеш търпелив с клиентите, да си упорит, за да спечелиш поръчките, които искаш, да си отвоюваш място, да изградиш име и то да започне да работи за теб. Разбираш не само рационално, а с кожата си, с всеки нерв, че за да се получат някои неща е необходимо време и натрупване.

Това са големите промени, които отбелязах в списъка си до момента. Включи се и ти с твоите, ще ми е интересно. А за всички нас, сигурна съм, ще бъде и окуражаващо, и вдъхновяващо.

Благодаря.

One comment to “Как работата като фрийлансър променя характера и навиците ти”
  1. Страхонта статия! Според мен, обаче, работата в агенция също си има плюсове. За хора с малко опит и желание да надграждане, работата в професионална среда със специалисти, определено е по-полезна от фрийланс. И двата варианта са интересни и си заслужават да се изпробват в даден момент на кариерното развитие. Мога да ви предожа моя статия, която пояснява, защо работата в агенция също е перспективна: rabotalondon.blog.bg/biznes/2016/07/29/5-prichini-poradi-koito-si-zaslujava-da-rabotish-v-agenciia.1467591

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *