Питай счетоводител #28

Изясни си счетоводните въпроси, които те мъчат и ще усетиш как част от работните ти проблеми изчезват.

Посъветвай се с експерт кой е най-добрият начин за теб да упражняваш свободна професия, как да си планираш нещата, ако си фрийлансър и смяташ да излизаш в майчинство, трябва ли, и кога, да се регистрираш по ДДС, ако работиш с чуждестранни клиенти.

Включи се в безплатната консултация със счетводител. Напиши въпроса си в коментарите, Стефка Василева ще отговори на първите 10 до понеделник вечер (22. 02. 2021).

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

31 comments to “Питай счетоводител #28”
 1. Здравейте!
  Имам регистрирана фирма ЕООД, за един много малък бизнес. В последствие забременях и съм по майчинство втората година. Исках да вляза в европейската програма родители в заетост, която предоставят агенциите по заетоста, но ми отказаха, тъй като фирмата към момента има дейсност, то тя ако няма дейност аз няма как да получавам майчинство. Изискват фирмата да няма дейност. Счетоводител ми каза, че трябвало да имам ДУК, за да може да стане това, въпросът ми е, имате ли представа дали наистина е така и какво е ДУК и какви разходи носи със себе си.
  Тази програма ми осигурява детегледач за 18месеца и ми позволява да възстановя дейността на фирмата, това е причината, поради която искам да вляза в нея

  • Здравейте,
   За да получавате обезщетение за отглеждане на дете или фирмата трябва да няма дейност, т.е. да не издава и получава фактури; или друго лице да бъде управител на фирмата. Дори и да сте на договор за управление, в момента, в който получавате обезщетение за отглеждане на дете, и ако фирмата продължава да има дейност, не трябва управител да сте Вие.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте, управител на ЕООД съм. Осигурявам се, като самоосигуряващо се лице. Фирмата все още няма дейност, но осигуряването ми тече, тъй като в момента търся клиенти. Юли месец ще излизам майчинство. Ако до юли месец все още нямам клиенти на фирмата, то това би ли било пречка да изляза по майчинство, като се има предвид, че не работя на друго място? Благодаря много

  • Здравейте,
   Ако до месец юли нямате приходи във фирмата, това няма да попречи да получавате обезщетение за отглеждане на дете, както и за изплащане на сумите по болничните листове, които трябва да представите.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 3. Сега започнах с регистрация по Булстат. Знам, че ми трябва счетоводител. Но за първите 1- 2 месеца изчаквам. И искам да знам срока и начина да внеса 10- те процента данък оборот след признатите разходи. Да речем трябва да внеса 300 лева за януари. Какво да направя? Дркларация, начин на плащане? Благодаря!

  • Здравейте,
   Декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ се подава в срок до 30.04.2021 г. за първото тримесечие на тази година.
   След подаването на декларацията, отново в същия срок, трябва да направите плащането на дължимия данък.
   Размера на дължимия данък се определя като от получения доход се приспадне размера на нормативно признатите разходи, и се извади сумата на осигурителните вноски. Получената сума се облага с 10%
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте ,пиша Ви по повод моя публикация в Първи стъпки в Етси където споменахте ,че мога да се обърна към Вас, благодаря предварително за отделеното време .Имам доста въпроси и разбира се бихме си платили за консултация .Случаят е следния:
  .С приятеля ми имаме магазин в ЕТСИ от 2018г ,но редовни продажби имаме от 2020г.Края на 2020г отворихме и друг магазин с друга насоченост,но отново дървени изделия.И двата магазина са на негово име с неговата лична банкова сметка.Идва момента да се легализираме и искаме да разберем какви избори имаме .
  1.За сега сме се насочили към ЕООД ,за целта трябва ли да се смени банковата сметка с фирмена.И доколкото разбирам фирмата трябва да е на негово име отново ,защото магазините са негово име(така ли е?)
  2.В такъв случай той може да ме назначи и моите осигуровки да се считат за разход, а неговите не?
  3.Считат ли се за разходи куриерските услуги,които заплащаме към Български пощи и ако да това с фактура от тях ли се доказва?
  4.Ако създадем фирма сега през 2021г,дължим ли данъци за миналите години , през които функционира магазина.
  5.Трябва ли да издаваме онлайн касови бележки или тези които издава платформата са достатъчни?
  6.Знам че трябва да се регистрираме по ДДС 97 а 7 дни преди първата фактура от Етси ,но този момент отдавна е отминал,какво следва
  Знам ,че са много въпроси и имам още толкова ,извинявам се но тепърва се сблъскваме с тези проблеми ,искаме да сме изрядни ,но все пак се надяваме таксите и данъците да не ни изядат образно казано малката ни печалба.
  Хубав ден ! 

  • Здравейте,
   Можете да отчитате дейността си през ЕООД , ако едно лице е собственик на капитала. При регистрацията на дружество трябва да си отворите набирателна сметка, в която да внесете учредителния капитал, и след това да отворите разплащателна такава, по която да постъпват фирмените плащания;
   Ако желаете да работите заедно, или първоначално трябва да регистрирате ООД (и двамата да сте съдружници в него), или в последствие да Ви назначи на трудов договор;
   Всички разходи, които са свързани с дейността на фирмата и за които имате документ, се признават за разход;
   Ако създадете фирмата през 2021 година, корпоративен данък ще дължите когато приключи 2021 година и ако фирмата положителен финансов резултат, т.е. има печалба.
   Добре е за изминалите години да отчетете доходите си, и да заплатите данъците за тях;
   Ако получавате плащания в брой, трябва да издавате касови бележки;
   след като регистрирате фирмата е добре веднага да направите регистрация по ЗДДС .
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 5. Привет! В момента съм в майчинство, но искам да пусна един продукт на пазара, който ще закупя от Китай. Дали бих могла поне като за начало, докато продам първите 50 бройки да не основавам фирма, а само да събирам бележките от получените суми и накрая да пусна годишна данъчна декларация, за да платя данък върху този доход? Все пак не искам да бъде всичко скришом. След като нещата тръгнат, разбира се, ще открия и фирма. Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Редно е търговската дейност да се упражнява през регистрирано дружество или друга форма.
   Мога да дам съвет да опитате да стартитате дейност, като управителят на фирмата не сте Вие, а е някой друг.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 6. Здравейте,
  Работя като учител на постоянен трудов договор. Регистрирана съм и като преводач, с регистрация по ДДС. В момента съм в отпуск по майчинство.
  Съпругът ми има фирма, ЕООД, също регистрирана по закона за ДДС.
  Знам, че мога да извършвам преводи по време на майчинството си като сключвам граждански договори с фирмата на мъжа ми, като възнаграждението ми месечно не трябва да надвишава минималната заплата.
  Имам следните въпроси:
  1. Аз сключвам договори с фирмите, за които превеждам, които договори те ми пращат. Трябва ли и мъжа ми да сключва договори с тези фирми, тъй като реално той им издава фактурите? Задължително ли е той също да има сключен договор с тях? Сключените договори не означават извършване на дейност.
  2. Когато извършвам дейност за преводаческа фирма извън ЕС, тя трябва ли да е регистрирана по ДДС? Без тя да има ДДС регистрация може ли да се издаде фактура на тази фирма?
  3. По кой член е неначисляването на ДДС когато е със страна в ЕС и когато е извън ЕС? Има ли значение дали е “междинен” или краен клиент?

  • Здравейте,
   Когато има предоставяне (или получаване) на услуга, да има сключен договор за услуга. Щом Вашият съпруг издава фактури за извършена услуга, трябва да има сключен договор с възложителите.
   Когато предоставяте услуга на дружество, което е извън ЕС, няма задължително условие това дружество да има регистрация по ЗДДС.
   Основание за неначисляване на ДДС е зависи от мястото на изпълнение на услугата и е регламентитано в чл. 21 от ЗДДС.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 7. Има ли разлика между счетоводството на НПО и Търговско дружество?

  Ако една компания направи дарение това как се обработва в единия и в другия случай?

  Тоест, на компанията X ще и бъдат ли приспаднати като разходи даренията направени към моя фирма наречена “XYZ” или трябва да имаме регистрирано НПО?

  Искам да разработвам социални казуси и търся помощ, благодаря!

  • Здравейте,
   Има съществена разлика в счетоводството на НПО и търговско дружество.
   За направени дарения винаги (и в двата случая) трябва да има договор за дарение.
   За да може едно дружество да ползва данъчни облекчения за направени дарения, то тези дарения трябва да са направени за определени каузи. Не всички дарения водят до данъчни облекчения.
   Различните данъчни облекчения са регламентирани в чл.
   чл. 31 от ЗКПО.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 8. Здравейте , предстои ми да се регестрирам като занаятчия с диплома за висше образование бакалавър – специалност Промишлени изкуства – мода, квалификация Художник. Въпроса ми е: След като имам диплома трябва ли да се вписвам в камарата на регионалните занаятчии и да плащам там такса от 350 лв. Доколкото съм запозната за различните видове занаятчийство се плаща патентен данък ,който се определя от всяка община на местно ниво. Този данък успоредно ли върви с 10 % данък доход който дължим за приходите от дейност . Тоест колко и какви данъци трябва да плащам при условие , че извършвам само онлайн търговия на изделия хендмейд – дървени сувенири. Осигуровките които дължа аз ли определям в какъв размер ще са , или се начисляват според приходите. Благодаря ви предварително! ПРЕКРАСНА ИНИАЦИТИВА!

  • Здравейте,
   След като се регистрирате като занаятчия в Регистър Булстат, не е задължително да се регистрирате и в камарата на занаятчиите.
   Според информацията, която давате, Вие ще дължите данък в размер на 10% (това е данък доходи физически лица), защото Вашата дейност не е патентна дейност.
   Осигуровките, които дължите през времето, в което упражнявате дейност, са на базата на избран от Вас осигурителен доход. Минималния осигурителен праг, на който дължите осигурителни вноски, е 650 лв. за 2021 година.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 9. Здравейте,
  Интересува ме как се случва даването на възнаграждание на управитрл на ЕООД в случаите, когато лицето се самоосигурява. Какви са правилата за теглене на пари от фирмената сметка?

  Благодаря!

  • Здравейте,
   Управител, който се самоосигурява и работи, полагайки личен труд може да получава заплата.
   Ако управителя тегли пари от банковата сметка, след като разпредели печалба и плати корпоративен данък, трябва да разпредели и дивидент и да плати още 5% данък дивидент за сумите, които е ползвал.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 10. Здравейте, обмислям да си отворя магазинче, вв което да продавам ръчно израбоетни бижута.Кое е по-добро за мен като решение , да си регистрирам ЕТ или свободна професия.Колко ще ми струва да поемете регистрацията и счетоводно обслужвне на такава фирма?Благодаря Ви!

  • Здравейте,
   Удачна форма да упражнявате дейност е да регистрирате ЕООД, защото имате право да ползвате разходите, които ще направите за покупката на материалите, които използвате за производството на бижутата. В този случай когато фирмата е на печалба, размера на данъка, който ще дължите е 10%. При ЕТ размера на дължимия данък за упражняване на дейността е 15%.
   Ако имате занаятчийско свидетелство, също добър вариант е да се регистрирате като занаятчия.
   Моля да се свържете с мен на мейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588, за да говорим за регистрацията на фирмата и последващото счетоводно обслужване, защото мисля, че тук не е уместно да пишем цени.

 11. В допълнение към мнението ми по горе или ако остане само онлайн без магазин, как да бъде регистрацията.Благодаря.

 12. Здравейте! Работя на постоянен ТД и се осигурявам на максималния месечен размер на осигурителен доход. Отвори се възможност почасово да работя за фрийлансър в UK, но изискване е той да има основание за да ми плаща. Можете ли да ме посъветвате дали това е възможно без да се налага да се регистрирам в ТР? Ако не – регистрация като фрийлансър ли е най-удачния за мен вариант и Е ли е съвместим с настоящия ми постоянен трудов договор? Благодаря предварително за отговора!

  • Здравейте,
   Това, че работите по трудово правоотношение няма да бъде проблем да упражнявате дейност като фрийлансър.
   А за да работите с клиента Ви, трябва да направите регистрация в Регистър Булстат и да подадете декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице в НАП.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 13. Здравейте, имам фирма ЕООД-регистрирана по ДДС, също така съм регистриран и като свободна професия.В условията на пандемия, работата намаля и прекъснах дейноста на ЕООД.Не се осигурявам , само в случаите когато се налагаше да възобновявам дейността на няколко пъти през изминалата година.Сега имам поръчка,към 25 000лв.Къде е по добре да я пусна, какви осигуровки трябва да платя, ако е към свободната професия и какви данъци, имайки предвид, че клиента не желае фактура и да му начислявам ДДС.В същото време ще имам плащане към подизпълнители за проекта, които ще са ми като разход

  • Здравейте,
   За да мога да Ви дам информиран съвет, ще трябва да ми дадете сумата на разходите, които ще направите, за да заплатите на Вашите подизпълнители. Ако като свободна професия, Вие имате право на 25% нормативно признати разходи, то тряба да пресметнете дали сумата, която ще изплатите на Вашите подизпълнители е над тези 25% нормативно признати разходи.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 14. Здравейте! Регистрирана съм като свободна професия, но дълго време беше прекратена, сега искам скоро пак да я възстановя.
  Междувременно съм и на трудов договор на 4 часа.
  Въпросът ми е какви осигуровки трябва да плащам и да отчитам с Декларация 1? Може ли да не плащам здравни осигуровки, понеже ме осигуряват от другата фирма (не желая да се осигурявам за майчинство). И трябва ли да подавам някаква предварителна декларация за какви фондове ще се осигурявам или направо започвам да внасям ежемесечно осигуровките?
  Благодаря предварително!

 15. Здравейте, лимитът от въпроси в безплатната консултация за месец февруари е изчерпан. Ако искате, мога да прехвърля въпроса ви в консултацията, която ще започне на 15. 03. и ще получите отговор на мейла си.
  Хубав ден и честита баба Марта!

  • Да, благодаря ви! Честит празник и на вас, успешен да е новият месец!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *