Питай копирайтър #25

Имаш неясноти, терзания и въпроси по темата „копирайтинг за уеб“? Сподели ги с мен в коментарите под този пост. Ще отговоря на първите 5 до вторник, края на деня (15. 02. 2022).

Възползвай се от безплатна копирайтинг консултация за уеб с мен!

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

 

 

копирайтинг курс, копирайтинг обучение, онлайн курс, как се пише съдържание за сайт и блог

16 comments to “Питай копирайтър #25”
 1. Здравейте!

  Сайтът ми има много висок Баунс рейт в някои дни и аз бих искала да знам причината. Самата аз харесвам да работя по него и бих била много щастлива, ако това се превърне в моя професия.
  Очаквам обективното ви мнение.

  • Здравейте,

   Причините за висок баунс рейт могат да са много и е хубаво да ги изключвате една по една. Всъщност, проверете първо дали наистина е висок за сайтове като вашия.

   Понеже пишете, че е висок само в “някои дни”, важно е да отбележите какво съдържание публикувате точно в тези дни, къде го разпространявате, да проверите в гугъл аналитикс откъде влизат посетителите, колко време се задържат на съответната страница и къде отиват след това – напускат сайта, отиват на друга страница.

   Ето какво мога да ви дам като насоки, с уговорката, че не разполагам с достатъчно информация, и че това не е изчерпателен списък с препоръки.

   – Проверете дали посетителите на сайта ви намират в него лесно това, което търсят. Може да ползвате heat map на Hotjar.com например, за да видите къде по страницата ви гледат посетителите, колко надолу скролват, на какъв етап се отказват. Гледате топлинната карта, правите промяна, събирате нови данни, анализирате резултата от промяната, ако е необходимо, правите нова промяна.

   – Добавете призив за действие към всяка статия. Подканете посетителите да коментират, да споделят, да отидат на друга статия в блога ви. Постарайте се да бъдете по-конкретна.

   Тук например: “Вярвам, че българската блогосфера заслужава качествени текстове. Пишете ми на info@magentaisblue.blog” е хубаво да кажете на посетителя защо да ви пише, каква ще му е ползата от това, какъв проблем ще му решите. В момента не е ясно защо споделяте това за блогосферата и по каква причина подканяте посетителите да ви пишат. Затова и част от тях изобщо няма да го направят.

   – Слагайте във всяка статия по една-две връзки към по-стари текстове. Целта е да задържите посетителите колкото се може по-дълго на сайта. Да ги прехвърлите на друга страница е един от начините да го направите.

   – Постарайте се да ползвате структурата за писане в уеб – обърната пирамида – най-важното се казва в началото. Обикновено посетителите отделят от 3 до 5 секунди, когато попаднат на непозната за тях уеб страница, за да решат искат ли да останат на нея или не. Първо се опитват да разберат какъв е този сайт – блог, онлайн магазин, онлайн списание – и за какво е. После дали могат да намерят лесно в него необходимата им информация. Сканират страницата и менютата, за да преценят дали да останат, или да отидат на друга страница, от сайта, или да го напуснат. Постарайте се да им помогнете. Използвайте добре формулирани заглавия и подзаглавия, уверете се, че шрифтът, който ползвате е достатъчно лесен за сканиране.

   – Прецизирайте за кого пишете и какви са целите на блога ви. В момента това не е особено ясно. Ако не знаете на кого говорите, няма как да проведете наистина интересен разговор с посетителите си. Просто защото не знаете какви са темите, които ги вълнуват, от какъв ъгъл трябва да ги разгледате, какъв език да използвате, т.е. няма как да им предложите съдържание, което да е достатъчно интригуващо за тях.

   Всички тези промени би трябвало да ви помогнат да понижите баунс рейта.
   Успех!

 2. Здравей! Приятелка ми сподели за теб и твоите услуги 😊 все още нямам уебсайт, по няколко причини, но и заради неувереност как да опиша продуктите. Може ли да помоля за поглед върху социалните ни мрежи, и обективно мнение? Обичам да пиша и разказвам, но това не е приказка, и не ми се отдава да продавам успешно 😊

    • Здравейте. Прегледах двете ви страници и ще започна от въпроса дали да са отделно. Доколкото разбирам, всички продукти се изработват от един и същи екип. Освен това вие публикувате еднакво съдържание и в двете. Не забелязах никакви промени. При тези обстоятелства, не виждам защо са ви две страници. Направете една, която ще можете да поддържате по-добре.

     – Разделете клиентите си на групи. Кои са вашите клиенти? Родители; хора, които следват, ценят и пазят традициите; хора, които искат да подкрепят други хора; любители на красивите, ръчно изработени неща? След като ги разделите на групи, направете си профил/персона на всяка една група. Така ще знаете за какво да пишете.

     – В момента, и на двете страници, разказвате истории за себе си. И те може да са хубави истории, но само с такива трудно ще заинтригувате аудиторията си. Тя обича да ѝ разказвате истории за нея самата.

     Разкажете ѝ и ѝ покажете в сними как се преобразяват децата, когато майсторите заедно неща. Споделете на читателките си, че знаете как се чувства, когато преди празник силите им стигат само да напазаруват, а пък знаят, че празникът не е само в храната. Разказвайте кой празник как се е празнувал, разказвайте за осъзнатото родителство; разказвайте какво е да създадеш и ръководиш социално предприятие.

     Споделяйте видеа от ежедневната си работа.
     Споделяйте с какви проблеми и предизвикателства се сблъсквате, как ги преодолявате, случки от ежедневната ви работа. Не говоря за сълзливи постове, а за това, че имате цяла една неангажирана аудитория, която се бори с проблеми, подобни на вашите, и с която можете да си партнирате, от която можете да спечелите клиенти.

     Какви точно да бъдат основните теми, по които ще пишете, какви рубрики да си направите, зависи от това какви са ви персоните. С информацията, с която разполагам не мога да ви дам по-конкретни насоки.

     Основното е да накарате хората да поискат вашите продукти, а това може да стане не като просто им ги описвате, а като им кажете какво печелят, как ще се почувстват като ги използват.

     – Идеята за качването на една страница от адвент календара всеки ден е чудесна, но отнема време човек да разбере какво е това. Време, което фейсбук потребителите обикновено не ви дават. Затова пишете всеки пост така, че да го разбере човек, който за пръв път попада на страницата ви.

     За целта е достатъчно да започнете с

     ден … от адвент календара, който правим заедно/ който може да си направите с нас

     Подобен пример за неяснота е и последният ви пост:
     – умен,
     – добър,
     – креативен…

     Първо кажете какво е това, което изреждате, защо го изреждате. – Синът ви (предполагам) прави картичка, в която описва себе си. (Хубаво би било да кажете и кой е Боян – за тези, дето за пръв път попадат на вашата страница.)
     След това изредете качествата – умен, добър, креативен.
     После покажете снимката.

     Такава трябва да е структурата, за да заинтригува постът посетителите. Ако не разбират какво виждат, повечето не продължават да четат надолу, а голяма част изобщо престават да взаимодействат с вашата страница. Най-важното при текстовете за уеб се споделя първо, независимо какъв е каналът.

     Бих ви препоръчала също да правите по-грабващи визии и снимки на продуктите си. Нека имат повече атмосфера. Целта е да развълнуват посетителите, а не само да им предадат информация. Например снимките за адвент календара. На места са много и дребни и аз виждам само фон, а също и че има текст, но не разбирам за какво става въпрос. Снимката, визията грабват повече от текста. Направете албум с корица и нека тя приковава погледа на посетителя и заедно с текста да го подтиква да отвори и разгледа снимките, да прочете инструкциите.

     Хубаво е постовете ви да имат хаштагове. Освен, че фейсбук ги харесва, ще успеете да групирате по-добре по теми различните постове. Хората ще могат да ги намират по-лесно, освен това от пръв поглед ще разпознават за тях ли е даден пост или за друга група посетители.

     На страницата на ателие “Декор” използвайте и опцията за дълго описание, за да разкажете какво по-конкретно предлагате. Там имате място да сложите и игрите за малки деца, ако решите да обедините страниците.

     Тук сте обърнала словореда и не се разбира какво казвате:

     “Ателие ДЕКОР е социално предприятие, в което основно са заети лица с увреждания. Помагаме на хората с добри сърца да направят запомнящ се ръчно изработен подарък от нас.”

     Може да стане например:

     “Ателие ДЕКОР е социално предприятие, в което основно са заети лица с увреждания. Помагаме на хората с добри сърца да подарят на любим човек смислен подарък, изработен, изработен ръчно от нас.”

     Това е в общи линии като начало. Успех!

 3. Здравейте,
  Влагам много емоция и любов в публикациите, които създавам в страницата си, но явно не достигам до правилните хора и предполагам, че допускам грешки.
  Обратна връзка от Вас би ми била много полезна.

  Оценявам отделеното време и благодаря предварително!

  • Здравейте,

   Вижда се, че влагате много емоции в публикациите си, но аз бих ви препоръчала да вкарвате малко повече конкретика.

   Започваме от откриващото изречение на начална страница:

   “Вашият апартамент под наем във Варна”.

   От една страна е много сполучливо, защото хем говорите на тези, които търсят апартамент под наем, хем на тези, които искат да ви дадат своя, за да го давате под наем. Дотук добре.

   Но после пред посетителите изникват въпроси:

   За какъв наем говорим – дългосрочен, краткосрочен? Ваканционен апартамент ли е това? Мога ли да го наема, докато съм 1 месец по работа във Варна? Наистина ли може вземете моя апартамент и да го давате под наем?
   Какво да резервирам като нищо не ми е ясно?

   След откриващото изречение сложете подзаглавие, което да отговаря на всички тези въпроси. Кажете ми кои сте вие, с какво се занимавате – насочено към едната и другата ви таргет група – и защо да ползвам вашите услуги.

   После вече ме приканвайте да резервирам, а най-добре е на този толкова ранен етап да ме подканите да разгледам апартаментите.

   Не са достатъчно ясни имената на бутоните. Например “Кажи “здравей” е нещо, на което няма да обърне внимание нито един посетител, който търси “условия за настаняване” или “информация за настаняване”. Хората прекарват на сайта ви от 3 до 5 секунди, за да се ориентират къде да кликнат или да го затворят напълно. Затова е добре да им давате познатите имена и формулировки, които си търсят. За целта разбира се, трябва да знаете какво търсят вашите потенциални клиенти.

   Никъде нямате бутон за хора, които искат да отдават апартаментите си под наем. Само някъде най-долу на начална страница има скромен раздел “ако сте собственик”. Добре е да го има и в горната лента на менюто. Да подсказва за тази част от дейността ви.

   Бъбриви са текстовете. Трябва да са по-действени, по стегнати. На места има много въздух между абзаците, но по никакъв начин не се отличават важните изречения. Такъв е случаят с “Какви да предизвикателствата пред вас”. Заглавието също не е подходящо. По ще работи нещо от сорта на “Как да сте сигурни, че ваканционни апартаменти … са подходящи за вас”.

   Бих ви препоръчала повече конкретика – кои сте вие, какво предлагате, на кого го предлагате, какви са ползите за клиента, защо да ви се довери, при какви условия да си резервира и как да го направи – това са въпросите, които интересуват едната група ваши посетители. Другата я вълнува какво ще спечели, ако ви отдаде апартамента си, как ще ѝ гарантирате, че няма разни гамени да го опустошат или че не сте измамници и при какви условия ви дава апартамента си.

   Пишете така, че да дадете необходимата информация и на двете групи.
   Успех!

 4. Здравейте,
  Имам фейсбук страница, където предлагам собствено производство шафран, както и шафранови бижута, които прави наш партньор. Бихте ли ме посъветвали, къде бъркам, защото през тази страница успявам да продавам основно бижутата, а шафранът поръчват през партньорите ни, а не през нас 🙁

  И ако е възможно още един въпрос – ако използвам в постове си, статии от различни чуждестранни блогове и медицински изследвания и ги цитирам като източници в края на поста, следва ли да искам разрешение от авторите за използване предварително, или не съм длъжна да ги уведомявам, след като ги цитирам?

 5. Кажете им, че могат да си поръчат шафран от вас. 🙂

  В момента основно на погледа на посетителя се набиват бижутата. Има представени модели, бутони за покупка. Не е лошо, просто този продукт се вижда, този се купува.

  Виждам, че слагате рецепти с шафран – чудесно. Никъде не виждам снимка, в която акцент е продуктът шафран, вашият продукт в неговата опаковка. Няма подкана да си го купя, за да изпробвам рецептата и после да ви споделя как се е получило. Има просто рецепта.

  По/кажете на хората това, което искате да купят, заинтригувайте ги, накарайте ги да започнат да го разпознават, улеснете ги да го поръчат.

  Това е.

  Специално за медицински изследвания не мога да ви дам категоричен отговор. Огледайте добре сайтовете, от които ги взимате – някъде трябва да има указания при какви условия се разрешава използването им. Ако няма такива, обикновено цитирането е напълно достатъчно.

 6. Здравейте, Иванка,
  Занимавам се с калиграфско изписване на послания и задвижвам курс за деца.
  Всички тези дейности ги представям на една страница в ФБ и ИГ.
  Питането ми е дали не обърква аудиторията?
  Правилно ли пиша постовете? Това винаги съм се чудила.
  Благодаря!

  • Здравейте, Геновева,

   Моля ви, пуснете ми тук линк към страниците си във ФБ и ИГ, за да мога да ги прегледам и ще ви пиша.

 7. Здравейте, Геновева,

  Идеята ви е много хубава, по поддръжката и развитието на страниците има какво да се желае.

  1. Разбирам, че се занимавате с калиграфия, но не става ясно от пръв поглед, че предлагате курсове за деца и калиграфски кутии. Използвайте мястото за кратък и дълъг текст в лява лента на фейсбук страницата, за да кажете именно това – какво правите и с какво може да сте полезна на посетителя, какво интересно ще намери при вас. Когато пишете за уеб:

  – казвайте най-важното в началото,
  – старайте се да създавате усещането за разговор с посетителя;
  – разказвайте неща, които ще са му интересни на него.

  2. Слагате твърде много хаштагове. Използвайте хаштаговете, за да си направите отделни рубрики. Така, когато посетителят кликне на хаштаг #калиграфиязадеца например, могат да му излизат постове с любопитни факти – как децата приемат това изкуство, какви умения развива то у тях, видеа/снимки с деца, които ползват вашите кутии.

  3. Когато ви задават въпрос, както например е в инстаграм:

  ❓Питате ме “Как да разбера дали детето ще иска да пише калиграфски?”

  🗣Разкажете на своето дете, че калиграфията е изкуството на красивото писане с туш и перо. Това е този стар начин на и изписване, който вече не се използва. С помощта на калиграфите са написани и преписани много книги, когато е имало нужда българите да имат писменост и да бъдат грамотни.

  Отговорете. Това, което сте написала не е отговор на въпроса, който ви е зададен. А е отговор на въпроса “как да провокирам интереса на детето към калиграфията?”.

  4. Не пишете непрекъснато за кутиите и обучението. Разказвайте на аудиторията си истории. Слагайте любопитни факти за словото и калиграфията. Публикувайте някои тайни за изписването на буквите или видеа как вие изписвате бубквите на фона на подходяща музика. Споделяйте в какви ситуации може да се приложи калиграфията като практическо умение.

  5. Разделете аудиторията си на групи. Има хора, които ще дойдат, за да намерят подходящ подарък за дете. Има други, които ще дойдат, водени от патриотични чувства, трети от любопитство. Определете какви са групите и поствайте за всеки по нещо с подходящите хаштагове.

  6. Не виждам нещо, което може да обърка аудиторията. Просто ѝ кажете какво правите и ѝ го напомняйте деликатно в края на всеки пост, след като сте ѝ разказали интересна история.

  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *