Как да поддържате креативността си и да викате вдъхновението, когато ви потрябва

По традиция първата статия за годината в рубриката „Питай дизайнер“ е посветена на креативността. Този път разглеждам въпроса как да предизвикаме вдъхновението, когато то не идва само.

На първо място е важно да позволяваме на всичко около нас, включително и на самия живот, да ни вдъхновява.

Дизайнерът е човек с по-различна чувствителност що се отнася до възприемането на детайли и цветове. Ако не сте дизайнер, но правите визиите си самостоятелно, то сигурно вече сте забелязали как тази чувствителност може да бъде тренирана с повече работа в областта.

И все пак, всеки от нас може да изпадне в творческа дупка или да блокира и да притокът на свежи идеи да секне. Тогава човек започва да се чуди „Как да предизвикам вдъхновение за дизайн?“ и „Как да подхранвам способността си да съм креативен, да се вдъхновявам и да превръщам идеите си в ефектен дизайн?“.

Творческият процес е подчинен на много повече фактори от наличието на идея и желанието за усилена работа. Човек трябва да стимулира фантазията си непрекъснато, но и да дава време на подсъзнанието си да обработва информацията. Колкото по-малко се насилват идеите, толкова по-лесно се появяват и толкова по-естествени са в същността си. Когато идеята се появи, се налага да бъде развита съзнателно, за да се превърне в работеща реклама.

Невъзможно е да предизвикате съзнателно вдъхновението в най-точния момент. Вместо това – тренирайте креативността си. Тя е процес, който може да се контролира и води до обогатяване на фантазията и творческото мислене. Те са вашите верни оръжия, когато ви предстои работа по нов дизайн.

 

10 неща, които да правите в ежедневието си, за да сте креативни

1. Гледайте, наблюдавайте, любопитствайте

Гледайте не само креативни дизайни, но и всякакви реклами. Разглеждайте произведения на изкуството. Слушайте музика. Четете художествена литература. Възприемайте света около себе си с всички свои сетива. Вдъхновението може да се роди от всичко – затова не лишавайте сетивността си от нищо.

2. Бъдете отворени за новото

Дълбаенето в една посока не е продуктивно и не може да предизвика вдъхновение. Затова „крадете” от всичко, правете експерименти, рискувайте и се адаптирайте непрекъснато. Когато съзнанието е отворено, то може да сътвори идеите си „от нищото”, т.е. да направи най-точните взаимовръзки на база информацията, с която сте го подхранили. Хранете го редовно и богато.

Сайтовете webdesigndev.com и line25.com са сред блоговете за дизайн и реклами, които си струва да бъдат четени и в които има полезни неща за начинаещи дизайнери и непрофесионалисти.

 

3. Общувайте с креативни хора

Независимо дали става въпрос за участие в общи проекти, посещения на събития, дискусии или просто срещи с творчески натури. Това ви дава нова перспектива и нови теми за размисъл.

 

4. Нахвърляйте идеите си

Хвърчащи записки, дребни хрумки или конкретни скици – не забравяйте дори най-случайното и незабележително хрумване. Идеите работят на принципа „колкото повече, толкова повече“, затова не ги захвърляйте с лека ръка. Никога не знаете коя от тях ще запълни липсващото парче на пъзела в най-точния момент.

5. Упражнявайте се редовно и не се отказвайте

Дори да сте в сериозна творческа дупка или животът да ви е завъртял временно в еднообразието си. Дори да грешите, идеите за рекламата на бранда ви са си идеи и могат да бъдат вдъхновение и на по-късен етап или в съвсем различен контекст.

6. Оставяйте понякога мислите си да се реят свободно

Когато обмисляте нова визия, направете си своеобразен брейнсторминг (дори да сте сами) и оставете думите и образите да се родят, колкото и абсурдни да са на пръв поглед. Когато записвате идеите си и когато нахвърляте дизайн, не правете редакции, оставете творческия процес да тече без препятствия – редакциите по детайлите могат да бъдат направени и на следващ етап, но чистата творческа мисъл няма да се върне в първоначалния си вид, ако бъде прекъсната.

7. Не се поддавайте на чувството на неудовлетвореност

Дори когато сте зациклили и визиите ви не стават за нищо. Понякога на вдъхновението му трябва повече време да оформи идеалната композиция, понякога извира изведнъж. Някои идеи отлежават по-дълго, други изникват сякаш от нищото.

8. Не се насилвайте

Когато сте в творчески застой, изчакайте. И докато чакате, позволете на съзнанието си да се откъсне от всички „трябва”, за да бъде подхранено с нови образи. Понякога то има нужда от разсейване и почивка, за да си избистри всички взаимовръзки, които да вдъхновят следващата визия.

9. Поставяйте си различни по вид цели за развитието на визуалната част от бранд комуникацията

Дългосрочни, безсрочни, краткосрочни – всяка от тези видове цели стимулира вдъхновението по различен начин, а и помага срещу прекаленото разпиляване, от което никой не е застрахован. Чрез дългосрочните цели си изяснявате базовата си позиция и посока на движение. Малките цели са крачките, които правите към тях. Безсрочните цели и мечтите обогатяват кръгозора на възможностите ви.

 

10. Усвоете извикването на вдъхновението ТУК и СЕГА

Ако все пак сте в дупка, а трябва да се вдъхновите точно сега, „налейте” максимален обем информация по проекта – направете си проучване, гледайте добри и лоши примери от сферата, нахвърляйте идеи и скици. След това оставете всичко настрана, без дори да мислите по въпроса, за няколко дни. Ако нямате толкова време, „забравете ги“ поне за една нощ. След това започнете работа от общото към детайла, без да мислите за това, с което сте се заредили като информация и хрумвания. Този метод помага почти безотказно.

В заключение

Вярвайте си, реализирайте собствените си идеи и не се насилвайте да бъдете креативни, когато не се получава с необходимата лекота. Не се страхувайте и да смените посоката, ако тя вече е непродуктивна. Осмелете се да си поставяте все по-големи цели.

Бъдете на принципа „Колкото повече, толкова повече” – колкото по-често се вдъхновявате, дори от нещо дребно, толкова повече неща ще предизвикват у вас вдъхновение и за дизайн. Колкото повече неща влияят на фантазията ви, толкова по-креативни ще ставате.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *