7 фрийланс дейности, от които да започнеш да печелиш бързо

Все повече хора ме питат, през последните няколко месеца, как да започнат да печелят бързо от фрийланс. Ако и ти си блъскаш главата над този въпрос, прочети днешната статия. В нея споделям някои възможности.

Ако вече си започнал да работиш като фрийлансър, вероятно имаш по-други проблеми. От полза ще са ти статиите: 

Прегледай секцията с полезни ресурси и се възползвай от безплатните консултации със счетоводител и SEO специалист (линкове към тях има в края на статията), за да получиш професионална помощ и да създадеш по-бързо стабилна свободна практика.

На всички – приятно четене и успех!

п. с. Напомням, че анкетата „Какво искаш да четеш в блога през 2021“ е отворена до 25. 01. 2021 включително. Отдели 5 минути да я попълниш и ползвай наистина полезно за теб съдържание през цялата година.

=====

 

Започвам с уговорката, че това са дейности, които ти помагат да закрепиш положението, като изкараш сравнително бързо неголеми суми. 

Ако искаш да се занимаваш сериозно с фрийланс и да се издържаш спокойно от него, трябва да се подготвиш за поне година-две, понякога и три, усърдна работа. Това е началният период, след който имаш стабилни клиенти, поръчки и доходи и си готов да оптимизираш дейността си, така че да работиш по-малко, а да печелиш повече или да планираш минаване към собствен бизнес.

фрийланс, свободна практика, фрийлансър, Иванка Могилска

1. Фрийланс дейности, с които можеш да се захванеш и без да имаш специални умения

 • Конвертиране на файлове,
 • набиране/препечатване на ръкописи, документи, книги, etc. в Word,
 • наливане на съдържание – обикновено текстове и снимки – в онлайн магазин,
 • product research и market research,
 • тестване на уеб продукти – софтуер, сайт, плейър, приложение.

В чуждестранните платформи за фрийланс ще намериш много такива задачи. В Upwork се оглеждай за задачи entry level, във „Freelancer.com“ за small task jobs. Давам за пример двата най-големи сайта, но ти препоръчвам да потърсиш и други, не толкова популярни. В тях със сигурност ще има подобни проекти за начинаещи, но конкуренцията ще е по-малка.

Ако искаш да работиш на български и с български клиенти, най-често можеш да попаднеш на поръчки за наливане на съдържание в онлайн магазини.

 

2. Продажба на нечии стоки и услуги

Във фейсбук групите за фрийланс често виждам обяви, че се търсят търговци. Производители на различни стоки и услуги имат нужда от някой, който да продава вместо тях срещу процент. Ако си добър търговец, можеш да изкараш доста пари по този начин.

Нали по-горе казах, че с предлаганите дейности можеш само да закрепиш положението? Защо тогава продажбата е в този списък?

Защото, ако си добър търговец, с опит, най-вероятно изобщо няма да стигнеш до тази статия. Ако досега не си продавал, но искаш да опиташ, можеш да кандидатстваш по подобна обява и да стартираш лесно и бързо. Току-виж се оказало, че ти харесва и искаш да се развиваш като търговец.

 

3. Използваш специфичните професионални умения, които имаш, само че на свободна практика

Ако си добър в своята професия и обичаш работата си, започни да предлагаш услугите си и като фрийлансър. Има два начина да получиш бързо поръчки:

 • да си специалист в сфера с голямо търсене и малко предлагане – тогава ти е достатъчно да се изрекламираш на правилните места или да пишеш и лично да се представиш и предложиш на потенциалните си клиенти;
 • да разгласиш на колкото се може повече хора, че вече работиш и на свободна практика. Не се притеснявай да пишеш на приятели, познати, бивши съученици и състуденти, колеги от предишни фирми, в които си работил, роднини. Избери правилния канал за комуникация, оформи подходящо представяне на услугите си, подготви портфолио и започни да го разпространяваш. Много вероятно е първите ти клиенти да дойдат бързо именно от кръга на близки и далечни познати. Просто те все пак те познават и са по-склонни да ти се доверят сравнително бързо.

Една от най-честите грешки на притеснените хора, които ме питат как по-бързо да изкарат пари като фрийлансъри е, че не се замислят какво могат да направят с текущите си умения, а искат да се преквалифицират. В преквалифицирането няма нищо лошо. Просто не е възможно бързо да започнеш да печелиш, ако тепърва учиш нови неща, за да стартираш с тях свободна практика (за която отделно трябва да усвоиш нови знания и да развиеш нови умения).

Има ли по-бърз начин да развия стабилна свободна практика

Както ти казах, това са предложения, с които да си набавиш неголеми суми в кратък срок. Ако целта ти е да печелиш и да живееш спокойно, като работиш на свободна практика, ще трябва да отделиш повече време и да вложиш доста усилия в подготовка, планиране, намиране на клиенти, популяризиране на услугите си, развиване на умения за ефективно общуване с клиенти.

Можеш да си спестиш хаотични движения, типични грешки на начинаещия фрийлансър, тревоги, нерви и в крайна сметка време, да стартираш по-уверено и да постигнеш успех по-бързо, ако:

 • ровиш редовно в блога „Свободна практика“, четеш и прилагаш съветите, които намираш в него;
 • вземеш онлайн видео курса „Как да успея на свободна практика“, с чиято помощ се подготвяш за стартиране на фрийланс дейност, научаваш как да намираш клиенти по-лесно, да общуваш ефективно с тях и да си организираш времето. Прочети повече за курса, изтегли си цялата му програма и го поръчай, определено ще ти помогне.

 

Безплатните консултации, в които можеш да се включиш тази седмица, са

Хубав ден от мен!

2 comments to “7 фрийланс дейности, от които да започнеш да печелиш бързо”
 1. Благодаря за полезната статия. И какво можете да попитате за клиенти – как да изберем най-добрия фрийлансър?

 2. Здравейте, не съм съвсем сигурна, че разбирам въпроса ви, може би сте допуснали печатна грешка. Погледнете тази статия – би трябвало да ви помогне – “6 знака, че избраният фрийлансър ще ви свърши работа”. Ако не, моля, изяснете въпроса и ще ви отговоря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *