6 знака, че избраният фрийлансър ще ти свърши работа

Наръчник на клиента или как да работим с фрийлансър, част 5

Почти всеки фрийлансър смята, че клиентите не знаят какво искат, но го искат за вчера и ако може безплатно. Почти всеки клиент пък вярва, че фрийлансърите са на свободна практика, само защото няма кой да ги вземе на работа, винаги са на разположение, не работят много добре, но пък са евтини и благодарни, че някой им дава поръчка. 

Всеки има право на собствените си заблуди. А на теб ти предлагам да се научиш да отсяваш предварително кой фрийлансър може да ти свърши работа и кой не. 

1. Добро портфолио. (Как да разбереш, че е такова? Лесно. То трябва да е добре структурирано и само да говори за професията на притежателя си. Ако търсиш фрийлансър дизайнер и портфолиото му е скалъпено набързо и с лоша визия, едва ли проектите му за клиенти ще са по-различни. Ако търсиш копирайтър фрийлансър и текстовете, които четеш, са тромави, оплетени и с грешки, най-вероятно това не е така само в портфолиото. 

Отделно е важно да харесаш самите проекти, които са качени. Провери:

 • дали избраният от теб фрийлансър е правил материали, подобни на тези, които искаш да му поръчаш; 
 • харесваш ли стила му;
 • може ли да работи в различни стилове;
 • има ли опит с клиенти от различни сфери или е специализиран само в една; 
 • с какви клиенти работи – малки, средни, големи, всякакви.

2. Държи се делово, а не фамилиарно. Пита директно по темата – обем работа, специални изисквания, срокове, цени. Не споменава кризата, цената на доматите, семейното си положение и грипавата си котка, както и не иска да знае ти самият как се оправяш в този тежък и несправедлив свят. 


3. Цени ти времето, както и своето. 

4. Пита предварително за всичките ти изисквания. Задава подсещащи въпроси. Обяснява ти начина си на работа. Консултира те какво е най-добре да се направи и нямаш усещането, че просто иска да ти вземе едни пари. 

5. Все пак парите са важни за него. Не е алчен, но и не е готов да работи за жълти стотинки. Знае си цената и е готов да преговаря. Предлага варианти и обсъжда с теб, докато стигнете до оптималното споразумение за заплащане и срок за изпълнение на поръчката, от което са доволни и двете страни.

6. Оставаш с впечатлението, че твоята поръчка е важна за него. И ако той е добър професионалист, тя наистина е. Защото освен пари, му носи удовлетворение от добре свършената работа. Освен това добрият фрийлансър знае, че ако ти си доволен, ще бъдеш негова ходеща реклама за дълго време напред. 

Успешна седмица, добри партньорства и по-малко заблуди ти пожелавам. 
ае 

======================

Прочети още:

6 начина да попречиш на фрийлансъра да си свърши работата
Как да се държим на първа среща с фрийлансър
Запитване за цена на копирайтърски услуги
Голямото налучкване3 comments to “6 знака, че избраният фрийлансър ще ти свърши работа”
 1. С т.2,3,4,5,6 съм напълно съгласен. Макар, че в статията е описан избрания фрийлансър, а когато клиента се окаже некоректната страна, тогава нещата се променят. 🙂

 2. Естествено, че нещата се променят. Некоректните клиенти просто изискват друг тип поведение. Писала съм по темата преди: “Клиент ми бави плащане! Какво да правя” http://mogilska.blogspot.com/2012/02/freelance-pla6tane.html
  и други постове.
  Но пък ти ми даваш чудесна идея за следващата статия.
  Благодаря. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *