7 признака, че имаш работа с некоректен клиент

Nekorekten_klientМонетата винаги има две страни, а понякога пада и на калъч. Клиентите търсят фрийлансър, който наистина ще им свърши работа. Всеки фрийлансър пък, особено начинаещ, трепери дали ще си получи парите. С времето и опита човек се научава да отсява, независимо от коя страна на барикадата е.

Научи кои са седемте признака, че имаш работа с некоректен клиент:

 

1. Фигурира в поне един черен списък с некоректни клиенти на форумите и сайтовете, от които си търсиш поръчки. (В случай, че си намираш клиенти именно през сайтове за фрийланс.)

 

2. Няма ясно формулирани изисквания и цели по отношение на работата, за която търси изпълнител. Има и коректни клиенти, които не знаят какво искат. Повечето от тях са друг трън в петата – множество корекции, бавни реакции, твърде хаотичен процес на комуникация – но това е друга тема.

 

3. Започва директно с питане за цена и уверение, че ако му дадеш голяма отстъпка ще ти осигурява работа, докато се пенсионираш. Има хора, които предпочитат да им платиш, за да им свършиш работа. Те се познават отдалече и с тях определено ще имаш неприятности. Най-малкото, защото от самото начало показват, че не ценят труда ти.

 

4. Не желае да плати капаро. Много пъти съм казвала, че капарото е начин да се застраховат и двете страни и да се чувстват достатъчно обвързани една с друга. Въпроси от сорта на “Нямаш ли ми доверие?” и “Ти за измамник ли ме мислиш?” просто парирай с контра въпрос “А ти (на) мен?” и си настоявай за авансовото плащане.

 

5. Не сте уточнили срокове и дати за плащане. Колкото по-мъгляви оставиш договорките в началото, толкова по-бързо ще ти се проясни, че няма да си получиш парите накрая. Обсъди с клиента си предварително на какви етапи от работата ще се правят плащания, каква част от парите трябва да ти преведе, колко време след завършване на проекта трябва да получиш и последната част от сумата, etc. В процеса на изясняване сам ще усетиш, ако има нещо нередно.

 

6. Използва фрази от типа на “Парите не са проблем.”; “Бюджетът е голям.”; “Дай първо да свършим работа, че ми е спешно, после ще се уточним, не се тревожи.” На мен лично подобни изказвания ми действат като репликата “Run, Forrest, run!”. Човекът отсреща може и да няма нищо лошо на ум, но практиката показва, че не е добра идея да проверяваш.

 

7. Слушай интуицията си. Понякога има клиенти-грубияни, които не знаят точно какво искат, не плащат капаро и в последствие се оказва, че парите наистина не са проблем. В моята почти петгодишна практика са точно двама такива. Приех, защото трябваше да се справям с интересни задачи. След като видяха, че работя добре и двамата се превърнаха в едни други хора – възпитани и готови да сътрудничат.
Имало е и други. Такива, които знаят какво искат, уточнили сме всичко по проекта, подписали сме договор и все още си чакам парите. Силно се съмнявам, че ще ги дочакам.

 

Затова, особено като натрупаш повече опит, слушай интуицията си. Научи се да четеш между редовете на имейлите и си създай навик да проучваш новите си клиенти. Google, LinkedIn, Facebook, Twitter, форуми за коректни и некоректни клиенти и работодатели – има откъде да черпиш материал.

 

Запомни и друго. Много рядко клиент се обажда с идеята, че ти ще му свършиш работа, а той няма да ти плати. Повечето не са некоректни по презумпция, а просто немарливи или притиснати от изненадващи обстоятелства. Казвам ти го, не защото това ги извинява, а за да знаеш как точно да си вържеш гащите и как да действаш, когато започнат да те мотаят.

 

Хубава седмица ти пожелавам.
Дано винаги познаваш на коя страна ще падне монетата.

 

================================
Прочети още малко по темата:
4 comments to “7 признака, че имаш работа с некоректен клиент”
  1. Аз по-принцип преди всяка работа, взимам парите предварително, ако му нямам доверие на човека, а ако е познат или човек на който може да се има довери, взимам мангизите след проекта.

  2. @Adnan: Някои клиенти нямат проблем с плащането на цялата сума предварително. Други предпочитат да дадат само капаро. Как процедираш във втория случай? Не ми казвай, че отказваш поръчката.

  3. Хубава статия. Всичко е тотално вярно и няма никаква тенденциозност. Добре балансирано изказана. Браво!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *