Подписване на договор с клиент

Какво да правя, ако не съм съгласен с клаузи от договора?

Спечелил си голям проект, който ще ти осигури интересна работа за месеци напред. На седмото небе си от радост. Остава ти само да подпишеш договор и започваш!
Препоръчвам ти да оставиш емоциите настрана и да прочетеш внимателно договора преди да правиш каквото и да било. Даже няколко пъти. Да, дребния шрифт също.
Не подписвай нищо, което смяташ, че ще е в твой ущърб и ти нарушава правата. (Естествено, за целта е жизненоважно да знаеш предварително какви са те.)

1. Отбележи всички места, които не ти харесват. Ако е необходимо, консултирай се с адвокат.

2. Потърси съвет от колеги – фрийлансъри. Разпитай и колегите си, които работят като служители във фирми. Колкото по-различен опит и мнения, толкова по-добре.

3. Напиши как предлагаш да бъдат преформулирани текстовете, с които не си съгласен. (Не се притеснявай, че това е договор, а ти не си адвокат. Пиши, за да изясниш собствената си мисъл и да я формулираш точно. Така ще се подготвиш за следващата стъпка.)

4. Обсъди с клиента си проблемните текстове. Обясни възпитано и аргументирано какво те притеснява. Може той просто да не е добре запознат със спецификата на работата. (Дали не е време да направиш свой примерен договор, съобразен с всички особености на професията ти и начина, по който протича твоя работен процес?)

Dogovor_Freelance_Svobodna_praktika5. Не се връзвай на изказвания от типа “Това си се пише по принцип и няма особено значение. Никой няма да го използва срещу вас!” Ако не е важно, защо да не може да бъде променено. Ако е важно и е в твой ущърб, значи трябва да се намери компромисно решение.

6. В случай, че ще се подписва договор не само с теб, а и с други фрийлансъри, потърси ги и говори с тях. Разбери какви са техните договори, съгласни ли са с всичко написано, смятат ли да обсъждат с клиента проблемните места. Ако всички искате промяна на едни и същи текстове, значи грешката определено не е във вас. Поискайте обща среща с клиента и заедно обсъдете какво да предприемете, така че всички да са доволни.

Не си казвай “Не ми се занимава. Не е важно. Мога да преглътна това, което не ми харесва, само и само да получа поръчка и пари.”
Първо, ако го направиш, през цялото време ще се чувстваш неспокоен, ощетен и прецакан. А това определено ще се отрази на кефа, с който работиш, както и на крайния резултат.
Второ, колкото повече си мълчиш, толкова повече неща няма да ти харесват в следващия договор.
Трето, няма значение колко е голяма фирмата на клиента ти, вие сте равнопоставени страни, които трябва  да стигнат до споразумение. Дръж се на положение. Дали и докога ще го играеш жертва зависи от теб.

Понякога промените, които се нанасят в договора след дълги разговори и спорове, са много малки. На пръв поглед незначителни. Не забравяй обаче, че една дума може да преобърне смисъла и тълкуването на текста на 180 градуса.

Пожелавам ти успешна седмица.

п.с. Припомни си статията 5 задължителни четива или информираният фрийлансър
Ще ти потрябва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *