Как да пишеш текстове, харесвани от хора и търсачки

SEO копирайтинг за фрийлансъри 

 

Налага ти се да се справяш сам с копирайтинга и SEO-то на твоя сайт? Подготвила съм ти основни насоки как да напишеш текстове за уеб, които се харесват на посетителите на сайта ти и на Google. Прочети статията и започни да ги прилагаш. Уверявам те, че ще дадат резултат.

 

1. Давай на аудиторията си каквото търси

Преди да кажеш „Мерси, че ме посъветва, нямаше да се сетя сам“ обяснявам: интересувай се какви са проблемите, които посетителите идват да решат на твоя сайт и пиши за тях.

 1. Ако предлагаш пюрета за захранване на бебета, не пиши само какви видове са и в какви разфасовки, не се хвали колко са добри. Разкажи с кое от пюретата е добре да се започне, колко дълго след отваряне са годни за ядене, от какви продукти са приготвени, има ли отстъпки за количество и колко бързо можеш да ги доставиш. Добави схема за захранване с твоите продукти.

Колкото повече проблеми, свързани с твоя продукт/услуга, обхванеш при писането на съдържанието, толкова повече помагаш на посетители и клиенти, които наистина имат нужда от тях да те намерят и на Google да те индексира по-добре.

 1. Ако посетителите са попаднали на сайта ти, търсейки копирайтинг курс, предложи им информация и възможност за поръчка точно на това – на копирайтинг курс.

Един клиент настояваше да оптимизираме страницата, на която продаваше подматрачни рамки, по ключова дума „френско легло“. (Легло, за което НЕ е нужна подобна рамка.) Да предположим, че той успее да се класира на челно място в Google по тази ключова фраза. Когато посетителите се озоват на страницата, ще им трябват само няколко секунди, за да разберат, че там няма френски легла, каквито търсят и каквито са очаквали да има, и ще напуснат сайта. Така тази страница няма да генерира продажби, а високият bounce rate ще се отрази на оптимизацията ѝ.

SEO копирайтинг, оптимизиране по ключови думи

2. Помогни ѝ да те намери – вмъкни като ключови думи изразите, които използват клиентите ти/посетителите на сайта

Това, че знаеш какво търси твоята аудитория, и ѝ го предлагаш, още не значи, че тя успява да го намери. Много е важно КАК ѝ го предлагаш. Често те съветвам да говориш на езика на твоите посетители/клиенти. Сега ще съм още по-конкретна – взимай ключовите си думи от тях. 

Чувал си, че трябва да използваш инструменти за търсене на ключови думи. Да, в никакъв случай не казвам, че е лошо. Използвай И тях, но не подценявай това, което може да ти предложи общуването с клиентите, черпи от живия им език.

Записвай си думите и изразите, които използват, когато ти отправят запитване, когато се оплакват или хвалят продуктите/услугите ти. Научи с какви думи описват своя проблем, когато търсят решението му в Google; с какви думи описват целите, които искат да постигнат; какво очакват да получат – идеи, вдъхновение, рокля за сватба, съвети, чек лист, криейтив бриф за сваляне, кожени, ръчно шити обувки, etc. Използвай ги абсолютно съзнателно, когато пишеш текстовете за сайта и/или блога си.

За подобно проучване и подготовка за SEO  копирайтинг чудесна работа вършат разговорите на живо, общуването с клиенти по мейл и в месинджъри, статистиските в Google Search Console и в Google Analytics.

 

3. Насочи аудиторията си – структурирай и форматирай текста, така че да е лесен за четене

Посетителите са намерили сайта ти и са отделили 3 до 5 секунди да се уверят, че са на място, което ще им свърши работа. Сега трябва да ги задържиш, да ги убедиш, че наистина е така. Изведи най-важните неща, които търсят най-напред. Слагай заглавия и подзаглавия, използвай булети, за да акцентираш на ползите/предимствата/каквото-друго-важно-им-трябва-да-прочетат.

С подходящото структуриране и форматиране на текстовете за уеб печелиш в две посоки:

 1. посетителите сканират набързо подзаглавията, някои фрази от текста, булетите и след като намерят това, което е за тях, го прочитат по-задълбочено; задържаш ги по-дълго на сайта и увеличаваш вероятността да направят това, което искаш;
 2. ботовете на Google виждат, че си използвал heading 1, 2, 3, etc; а също и <ul> <li> – за булети – и отчитат, че съдържанието ти е форматирано удобно за четене в уеб, което също е фактор за по-доброто позициониране на сайта ти в търсачката.

Повече по темата за структурирането и форматирането на текста, както и за ангажирането на посетителите на сайта, гледай в лекцията ми за E-commerce Foundation „Как да пишете продаващи текстове за уеб: основни правила“.

 

4. Разговаряй с посетителите – слагай за подзаглавия въпросите, които задават на търсачката и на теб самия

По темата съм писала и говорила доста. Изгледай цялата лекция от горния линк и прочети статията „Защо разговорният стил привлича клиенти и как да го приложиш към твоите текстове за уеб“, за да разбереш как да постигнеш усещане за разговор, пишейки съдържание за сайт или блог.

Тук само ще напомня двете ползи, които имаш от това: 

 1. излизаш по-напред в търсачката и посетителите намират сайта/блога ти по-лесно – те задават въпроса си на Google, ти си използвал същия въпрос за подзаглавие, разбира се, че ще се позиционираш по-добре;
 2. печелиш доверието им и ги убеждаваш да направят това, което искаш от тях, защото им създаваш усещане за разговор, впечатлението, че ги разбираш, помагаш им да сканират текста по-лесно и да намерят бързо каквото им трябва.

 

5. Увери се, че с он-пейдж SEO-то всичко е наред

 • Заглавието – провери дали съдържа думите, които използва аудиторията ти, за да зададе въпрос, да си формулира проблема, да потърси каквото иска да получи, ключовата дума/фраза трябва да се съдържа в заглавието.
 • Първият абзац – не си губи времето с празни приказки, започни по-директно с кратък анонс как и какъв проблем на читателя решаваш в конкретния текст, така отново ще използваш ключовата дума/фраза. Като редактираш, все пак провери специално дали си го направил, понякога човек пропуска.
 • Самият текст – след като вече два пъти си казал на Google за какво пишеш – в заглавието и в първия абзац – съсредоточи се върху проблема на посетителя, който решаваш. Обясни как го решаваш, какво предлагаш, какво трябва да направи посетителят. Ако говориш по темата която го вълнува, на неговия език, би трябвало естествено да си използвал ключови думи, фрази и цели въпроси в подзаглавията и текста. За всеки случай препрочети и провери дали е така.
 • Заключението – призови посетителите да извършат конкретно действие, напомни им какви ще са им ползите от това. Така ще ги подбутнеш да се абонират, да поръчат, да отидат на продуктова страница, да се обадят за среща, да поискат оферта и ще използваш отново ключовата дума/фраза.
 • URL и снимка – увери се, че ключовата дума/фраза присъства в URL-то на страницата; добави поне една снимка и използвай ключовата дума/фраза като alt таг.

 

Какво е важно да знаеш за SEO копирайтинга като цяло

Извличаш максимум полза от него, когато е насочен и към хора, и към търсачки. Задоволяването на читателите на сайта ти е много пряко свързано с позиционирането ти в Google.

Когато посетителите се ориентират лесно в твоите уеб страници, помогнал си им да ги сканират, дал си им тази информация, която е наистина полезна за тях, говорейки им на техния език, те остават на сайта ти по-дълго, споделят го с удоволствие, връщат се към него, извършват действието, което искаш от тях. Всичко това генерира работа и пари за теб и ти помага да се класираш по-напред в Google.

Ако имаш нужда от цялостен подход за писане на съдържание за уеб – от създаването на персона, през елементите на всяка страница от сайта и блога ти, до призива за действие на страницата с контакти, виж програмата на онлайн копирайтинг курс за самоподготовка „Напиши съдържание за сайт и блог в 10 стъпки“ и го поръчай.

Копирайтинг курс онлайн

 

Ако самоподготовката не е за теб, виж как да се възползваш от индивидуално копирайтинг обучение. Успех!

индивидуално копирайтинг обучение, Иванка Могилска

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *