Защо разговорният стил привлича клиенти и как да го приложиш към твоите текстове за уеб

Да се пише разговорно е една от най-честите препоръки за създаване на ефективно, текстово съдържание за уеб. Какво значи да се пише в разговорен стил, защо да го правиш и как да го постигнеш, когато създаваш текстове за фирмен сайт – това са темите, които разглеждам в днешната статия.

Някои от нещата вероятно вече ги знаеш. Други си ги чел многократно и в статиите с копирайтинг съвети в този блог. Трети не са ти попадали, не са ти хрумвали и ще те изненадат. В случая целта ми не е да те зашеметя с нови факти и стратегии, а да ти покажа цялата картина. Следвай стъпките и ще постигнеш естествен разговорен стил в текстовете за твоя фирмен сайт.

 

Какво значи да се пише в разговорен стил

Когато става въпрос за писане на текстове за уеб, това значи да пишеш на езика, на който говори твоята целева група и да създаваш в нея усещането за разговор.

По принцип, разговорният стил на общуване се отличава с непринуденост и спонтанност. Чужди са му скованото изразяване, официалностите, термините. Но! Да ползваш какъв да е жаргон и паразитните „ама, ами“, „и“, „а“ в началото на всяко изречение и където другаде ти падне, определено не значи, че пишеш в разговорен стил. Ако твоята целева група използва определен професионален жаргон, за да си говориш с нея, ще трябва да го използваш и ти в текстовете на твоя сайт.

 

Защо се препоръчва текстовото съдържание за уеб да е в разговорен стил

1. Заради начина, по който хората търсят в Google

Начинът на търсене на потенциалните ти клиенти определя до голяма степен начина на оформление и писане на текстовете.

Хората задават въпроси в Google или друга търсачка, сякаш отсреща ще им отговори човек. Имай го предвид, когато пишеш подзаглавията. Често е достатъчно те да са всъщност поредицата от въпроси, които посетителят задава, докато се чуди дали твоят продукт/услуга ще му реши проблема.

Как протича копирайтинг обучението? 

Каква е цената/Колко струва индвидиуална копирайтинг консултация? 

Съобрази с начина на търсене и самите текстове – те трябва да са отговори на въпросите на твоите потенциални клиенти.

Как става плащането?

Плащането става на две вноски, по банков път:

  • 50% преди да започнеш копирайтинг обучението;
  • 50% след като минем половината от уроците и домашните.

 

2. Защото печелиш доверието на посетителите по-лесно

Когато пишеш на техния език, те се ориентират без проблем в сайта ти, намират по-бързо необходимата им информация. Създаваш им усещане, че ги разбираш и откликваш на нуждите им, което ги предразполага и повишава доверието към твоите продукти/услуги. А това увеличава вероятността да се превърнат от посетители в клиенти.

 

3. Излизаш по-напред в търсачките

Както казах, можеш да ползваш за подзаглавия въпросите, които твоите целеви групи задават на търсачките. Колкото по-точно уцелиш формулировката им, толкова повече се увеличават шансовете сайтът ти да излезе по-напред.

 

Обобщение

Ако ползваш подходящия разговорен стил при създаване на съдържание за уеб за твоя сайт, печелиш повече посетители, които по-лесно се превръщат в клиенти.

разговорен стил, съдържание за уеб, текст за уеб, свободна практика, обучение копирайтинг за уеб

Как да постигна разговорен стил в сайта на моята фирма

1. Създай персони за различните си целеви групи и обърни особено внимание на начина, по който говорят. Записвай техните думи и изрази и ги използвай после при писането на текстовете.

Имай предвид, че няма един разговорен стил по принцип. Всяка група има свой език и начин на изразняване. Някои ползват повече термини или чуждици, други имат специфичен жаргон. Твоята задача е да опознаеш особеностите в говоренето на всяка конкретна група и да ги използваш при писането на текстовете.

2. Разиграй 2-3 сценария за всяка персона. Как попада на сайта, къде гледа първо, какви странични фактори я разсейват.

Например

Пишеш съдържание за сайт на авиокомпания. Негова основна целева група са фирми за организиране на пътувания. Направил си персона.

И така: твоят клиент Иван Ставрев, влиза на сайта през служебния си десктоп компютър, има добра интернет връзка и клиент на телефона, който иска да разбере каква е цената на самолетен билет София – Ню Йорк и при какви условия може да пътува заедно с домашния си любимец, симпатична игуана.

Постави се на мястото на господин Ставрев преди да започнеш да пишеш, още докато си представяш къде и как трябва да са разположени текстовете. Той трябва да намери за секунди пътеката, по която стига до инфо за пътуването с домашни любимци на самолетите на тази авиокомпания; да фиксира с прелитащ поглед секцията „Пътуване с екзотични животни“ и да прочете само условията и изискванията за това, за да я предаде на клиента.

Ако ще ти е по-лесно, можеш да разиграеш сценария на живо с някой колега или да си напишеш репликите с тиренца.

3. Отърви се от излишните формалности и любезности. Откажи се от изрази като „Уважаеми клиенти“; „Бъдете така любезни“; „Горди сме да ви съобщим“… Доброто отношение на посетителите към твоята фирма/продукти/услуги ще дойде от факта, че говориш на техния език и че искаш да им помогнеш.

4. Пиши с по-кратки изречения и редактирай. След като завършиш текста, остави го да отлежи ден-два и после го прочети на глас. Махни или пренапиши всичко, което се мотае неестествено из устата ти, така че да ти е удобно и приятно да го четеш на глас. Ако не си сигурен дали се справяш, помоли някой да те слуша и да дава знак всеки път, когато губи нишката или нещо не му звучи добре.

5. Обръщай се директно към посетителите, на „вие“ или на „ти“, както решиш. Избягвай неопределеното говорене и трето лице единствено число.

Например

По-добре е така: 

Колко струва копирайтинг обучението и какво е включено в цената

  • Цената за обучението се определя според програмата, която ще изготвя за теб. Предлагам ти най-ефективната според мен програма, както и гъвкави варианти – в случай, че разполагаш с по-малко време или цената е висока за теб.

А не така: 

Колко струва копирайтинг обучението и какво е включено в цената

  • Цената за обучението се определя според програмата, която изготвям за клиента. Предлагам най-ефективната според мен програма, както и гъвкави варианти – в случай, че курсистът разполага с по-малко време или цената е висока за него.

Това са основни препоръки. Приложи ги, когато пишеш текстовете за твоя сайт. Ако имаш нужда от цялостен подход за писане на съдържание за уеб – от създаването на персона, през елементите на всяка страница от сайта и блога ти, до призива за действие на страницата с контакти, виж програмата на онлайн копирайтинг курс за самоподготовка „Напиши съдържание за сайт и блог в 10 стъпки“ и го поръчай.

Копирайтинг курс онлайн

 

Ако самоподготовката не е за теб, виж как да се възползваш от индивидуално копирайтинг обучение. Успех!

индивидуално копирайтинг обучение, Иванка Могилска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *