Защо разговорният стил привлича клиенти и как да го приложиш към твоите текстове за уеб

Да се пише разговорно е една от най-честите препоръки за създаване на ефективно, текстово съдържание за уеб. Какво значи да се пише в разговорен стил, защо да го правиш и как да го постигнеш, когато създаваш текстове за фирмен сайт – това са темите, които разглеждам в днешната статия.

Някои от нещата вероятно вече ги знаеш. Други си ги чел многократно и в статиите с копирайтинг съвети в този блог. Трети не са ти попадали, не са ти хрумвали и ще те изненадат. В случая целта ми не е да те зашеметя с нови факти и стратегии, а да ти покажа цялата картина. Следвай стъпките и ще постигнеш естествен разговорен стил в текстовете за твоя фирмен сайт.

 

Какво значи да се пише в разговорен стил

Когато става въпрос за писане на текстове за уеб, това значи да пишеш на езика, на който говори твоята целева група и да създаваш в нея усещането за разговор.

По принцип, разговорният стил на общуване се отличава с непринуденост и спонтанност. Чужди са му скованото изразяване, официалностите, термините. Но! Да ползваш какъв да е жаргон и паразитните „ама, ами“, „и“, „а“ в началото на всяко изречение и където другаде ти падне, определено не значи, че пишеш в разговорен стил. Ако твоята целева група използва определен професионален жаргон, за да си говориш с нея, ще трябва да го използваш и ти в текстовете на твоя сайт.

 

Защо се препоръчва текстовото съдържание за уеб да е в разговорен стил

1. Заради начина, по който хората търсят в Google

Начинът на търсене на потенциалните ти клиенти определя до голяма степен начина на оформление и писане на текстовете.

Хората задават въпроси в Google или друга търсачка, сякаш отсреща ще им отговори човек. Имай го предвид, когато пишеш подзаглавията. Често е достатъчно те да са всъщност поредицата от въпроси, които посетителят задава, докато се чуди дали твоят продукт/услуга ще му реши проблема.

Как протича копирайтинг обучението? 

Каква е цената/Колко струва индвидиуална копирайтинг консултация? 

Съобрази с начина на търсене и самите текстове – те трябва да са отговори на въпросите на твоите потенциални клиенти.

Как става плащането?

Плащането става на две вноски, по банков път:

  • 50% преди да започнеш копирайтинг обучението;
  • 50% след като минем половината от уроците и домашните.

 

2. Защото печелиш доверието на посетителите по-лесно

Когато пишеш на техния език, те се ориентират без проблем в сайта ти, намират по-бързо необходимата им информация. Създаваш им усещане, че ги разбираш и откликваш на нуждите им, което ги предразполага и повишава доверието към твоите продукти/услуги. А това увеличава вероятността да се превърнат от посетители в клиенти.

 

3. Излизаш по-напред в търсачките

Както казах, можеш да ползваш за подзаглавия въпросите, които твоите целеви групи задават на търсачките. Колкото по-точно уцелиш формулировката им, толкова повече се увеличават шансовете сайтът ти да излезе по-напред.

 

Обобщение

Ако ползваш подходящия разговорен стил при създаване на съдържание за уеб за твоя сайт, печелиш повече посетители, които по-лесно се превръщат в клиенти.

разговорен стил, съдържание за уеб, текст за уеб, свободна практика, обучение копирайтинг за уеб

Как да постигна разговорен стил в сайта на моята фирма

1. Създай персони за различните си целеви групи и обърни особено внимание на начина, по който говорят. Записвай техните думи и изрази и ги използвай после при писането на текстовете.

Имай предвид, че няма един разговорен стил по принцип. Всяка група има свой език и начин на изразняване. Някои ползват повече термини или чуждици, други имат специфичен жаргон. Твоята задача е да опознаеш особеностите в говоренето на всяка конкретна група и да ги използваш при писането на текстовете.

2. Разиграй 2-3 сценария за всяка персона. Как попада на сайта, къде гледа първо, какви странични фактори я разсейват.

Например

Пишеш съдържание за сайт на авиокомпания. Негова основна целева група са фирми за организиране на пътувания. Направил си персона.

И така: твоят клиент Иван Ставрев, влиза на сайта през служебния си десктоп компютър, има добра интернет връзка и клиент на телефона, който иска да разбере каква е цената на самолетен билет София – Ню Йорк и при какви условия може да пътува заедно с домашния си любимец, симпатична игуана.

Постави се на мястото на господин Ставрев преди да започнеш да пишеш, още докато си представяш къде и как трябва да са разположени текстовете. Той трябва да намери за секунди пътеката, по която стига до инфо за пътуването с домашни любимци на самолетите на тази авиокомпания; да фиксира с прелитащ поглед секцията „Пътуване с екзотични животни“ и да прочете само условията и изискванията за това, за да я предаде на клиента.

Ако ще ти е по-лесно, можеш да разиграеш сценария на живо с някой колега или да си напишеш репликите с тиренца.

3. Отърви се от излишните формалности и любезности. Откажи се от изрази като „Уважаеми клиенти“; „Бъдете така любезни“; „Горди сме да ви съобщим“… Доброто отношение на посетителите към твоята фирма/продукти/услуги ще дойде от факта, че говориш на техния език и че искаш да им помогнеш.

4. Пиши с по-кратки изречения и редактирай. След като завършиш текста, остави го да отлежи ден-два и после го прочети на глас. Махни или пренапиши всичко, което се мотае неестествено из устата ти, така че да ти е удобно и приятно да го четеш на глас. Ако не си сигурен дали се справяш, помоли някой да те слуша и да дава знак всеки път, когато губи нишката или нещо не му звучи добре.

5. Обръщай се директно към посетителите, на „вие“ или на „ти“, както решиш. Избягвай неопределеното говорене и трето лице единствено число.

Например

По-добре е така: 

Колко струва копирайтинг обучението и какво е включено в цената

  • Цената за обучението се определя според програмата, която ще изготвя за теб. Предлагам ти най-ефективната според мен програма, както и гъвкави варианти – в случай, че разполагаш с по-малко време или цената е висока за теб.

А не така: 

Колко струва копирайтинг обучението и какво е включено в цената

  • Цената за обучението се определя според програмата, която изготвям за клиента. Предлагам най-ефективната според мен програма, както и гъвкави варианти – в случай, че курсистът разполага с по-малко време или цената е висока за него.

Това са основните препоръки, които мога да ти дам. Приложи ги, когато пишеш текстовете за твоя сайт. Ако искаш да научиш повече за създаването на съдържание за уеб, което продава, прегледай програмата на онлайн копирайтинг курса „Напиши съдържание за сайт и блог в 10 урока“ и го поръчай или виж как можеш да се възползваш от индивидуално копирайтинг обучение. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *