6+1 съвета за дизайн на въздействаща промоционална оферта [Чек-лист]

6 задължителни стъпки при създаване на визия за оферта + препоръки за реклама в условията на COVID-19

Готов ли си с коледните предложения за своите клиенти? Знаеш ли как да ги оформиш така, че да изпъкнат сред останалите коледни оферти?

Прочети поредната супер полезна статия на дизайнера Любомира Попова. Тя е посветена именно на тази тема – как да направиш промоционална оферта, която се отличава от останалите и привлича клиенти. Следвай стъпките, мисли, експериментирай и питай Люба, ако нещо не ти е ясно. Просто ѝ остави въпрос в коментарите под статията. Ще ти отговори.

дизайнер, Любомира Попова, фрийлансАко сте в процес на създаване на дизайн за промоционална оферта на своя бранд, продукт или услуга, то вижте този списък със съвети за изграждане на композиция, привличане на вниманието на потребителя и за „обличането” на посланията в точната визия.

Ако имате изградена стилистика за офертите на бранда си, то статията може да ви е полезна като коректив, за надграждане, а защо не и за тестване на нови подходи.

Ако не създавате дизайните си сами, а използвате готови темплейти, би било хубаво да имате предвид описаните тук неща, за да направите най-точния подбор за своите въздействащи оферти.

1. Бранд идентичността и доколко офертата трябва да е „облечена” в бранд стилистиката

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

Първо помислете как офертата ви си взаимодейства с бранда или по-просто казано – дали рекламирате намаление на конкретни продукти или целта ви е да покажете, че брандът прави отстъпки.

Промоционална офертата е сред малкото дизайни, в които не е задължително да се придържате към бранд идентичността си. Въпреки това е препоръчително да бъдете консистентни, т.е. да сте последователни в изграждането на визиите си и да сте в една разпознаваема стилистика, независимо от разликите в отделните дизайни, категории продукти, модни линии.

Логото и неговото място в композицията

Често срещана грешка е да се дава предимство на логото (да се прави максимално голямо) с цел да бъде забелязан бранда. Това не е необходимо, освен ако не рекламирате самия бранд, например в реклама за познаваемост (awareness); когато рекламирате нов бранд или когато налагате ново присъствие на утвърден бранд (например току-що сте си направили сайта или новата страница в някоя от социалните мрежи). Като цяло, центърът на визиите ви трябва да е това, от което има нужда клиента.

В случая, в промоционална офертата най-важна е отстъпката, предложението, промотираният продукт. Това означава, че логото би трябвало да е по-скоро поддържащ елемент. Особено, ако офертата е поставена в среда, в която логото се вижда някъде, тогава направо го махнете от самия банер. Примери за такава среда са: фирменият сайт, страниците във Фейсбук и социалните мрежи. Ако офертата е на друго място (например банер в чужд сайт), то присъствието на логото може да е по-осезаемо, въпреки че отново не трябва да засенчва основното послание. Хората ще го регистрират с периферията си, а дошлите от рекламата в сайта ви, ще свържат офертата именно с вас в дълготрайната си памет.

 

Бранд цветовете

Редно е основният ви цвят да присъства във визиите ви. В случая с промоционалните оферти може да се направи изключение, ако аудиторията ви е по-масова, а целта е по-комерсиална, особено ако продуктът е от по-евтин клас. Тогава можете да заложите на цветове и форми, характерни за големи намаления, разпродажби и масовия вкус. Ако сте решили да създавате уникално присъствие и, чрез добра разпознаваемост, да се обградите с лоялни клиенти, които ви ценят, то е необходимо да оформяте визиите в стила на цялостната си бранд идентичност.

 

2. Концепцията на офертата и как промодизайнът да постигне поставените цели

Редно е да имате ясна цел преди да пристъпите към изработката на дизайна. От полза би било да работите по стратегия за реклама и маркетинг. В случай, че не е така и искате просто да обявите своите промоции, то се замислете кое е центърът: самото намаление, самият намален продукт, това че брандът ви има намаление. Отговорът на този въпрос до голяма степен ще предопредели и визията, защото ще сте наясно какво и пред кого обявявате. Например:

 • Ако от водещо значение е самото намаление – тогава акцентът е цената. Обикновено тя е по-голяма, на жълт, червен или ярък фон, доста често с червени букви. Тук логото, текстовете и посланията са поддържащи елементи, за да се даде предимство на офертата.
 • Ако искате да поставите фокус върху самия намален продукт (или категория продукти) – тогава използвайте снимка на продукта, като за по-голям ефект, можете да я съчетаете с wow елемент или да снимате сцена на използването му със съответната позитивна емоция.
 • Ако искате да изпъкнете с това, че брандът ви има намаление – тогава „гарнирайте” логото (или някакъв характерен за бранда образ) заедно с процента на намалението.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

Също така е от значение по какъв повод се прави намалението:

 • Общ празник – Свети Валентин, Баба Марта, 1 април, Великден, 24 май, Ден на будителите, Коледа и Нова година. Тук аудиторията е по-широка и е добре да се заложи на по-характерните символи на дадения повод чрез по-категорични образи, цветове, фонове, снимки.
 • Фирмен празник – ден на основаване на бранда, ден на пускане на някаква линия/услуга/продукт на пазара и други. Тук е по-подходящо да се заложи на идентичността и характерните цветове и послания, чрез които да се изтъкне грижата за клиента.
 • Празник на част от потребителите – Трифон Зарезан, Хелоуин, 8 декември, Имен ден. Тук аудиторията е стеснена и е важно да се подберат образи спрямо конкретните хора в нея. Ако поводът е по-младежки, смело използвайте повече емотиконки, снимки с млади усмихнати хора, купонджийски дух и т.н.
 • Ако има световен ден на нещо, свързано с дейността ви, това би било добър повод да изненадате клиентите си с неочаквано намаление или подарък при покупка. Изтъкнете чрез визията това как продуктът ви е свързан с повода и добавете посланието за промоционалното си предложение като акцент.
 • Празник, за който са характерни намаленията – Свети Валентин, Коледа, Черен петък, Cyber Monday. Този тип поводи са истинско предизвикателство, защото хората биват заливани от оферти, коя от коя по-креативна. Съчетаването на характерен образ за повода с голямото намаление, което сте приготвили и с бранд елементите е изключително трудно, когато сте в силно конкурентна среда. Тук е по-важно от всякога да имате стратегия, да разработите концепцията си отрано и да направите рекламата си на няколко стъпки, за да настроите хората да очакват вашата оферта. Това се постига чрез избора на един или няколко характерни елемента на вашата оферта (изображение, форма, цветова композиция), които да публикувате по-отрано и периодично, за да дадете възможност на хората да свикнат да ги разпознават.
 • Сезонен момент – летни колекции, зимни колекции, есенно-пролетни колекции, началото на учебната година. Тук можете да сте изключително креативни – хората очакват този тип намаления и разпродажби, което означава, че визуалният начин на поднасяне на информацията няма някаква характерна символика. Това ви позволява да наблегнете на бранда и емоцията от използването на продукта.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

 

Когато правите дизайн на промоционална оферта по конкретен повод, подходите са няколко:

 • Празничните елементи да са център, за да се изтъкне тематиката. Тогава цената, посланието и брандът стават своеобразна част от празника, т.е. заложени са като второстепенни елементи в композицията, но са неразделна част от нея.
 • Празничните елементи да са поддържащи, за да стане ясно, че има оферта по този повод. В този случай оформяте промоционалната оферта с акцент върху ниската цена или процента на намалението, а някъде във фона (или като рамка) добавяте празничен символ.
 • Празничните елементи да са част от история. Можете да загатнете историята чрез подходящо изображение и да оставите въображението на хората да я довърши, като им покажете как брандът спомага за щастливия край.

Например

Ако изберете дете, което пише писмо до Дядо Коледа – това е началото на вълшебна история с мечти, надежди и сладък привкус на сбъднати желания. Тук вашият бранд се намесва чрез добрата цена, благодарение на която изпълнението на желание става лесно осъществимо. Или с голямо намаление, чрез което могат да се изпълнят няколко желания.

Ако илюстрирате офертата си с двама влюбени, които се разхождат по плаж-мечта. Това е краят на история, която се е сбъднала благодарение именно на вашата неустоима оферта.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

 

3. Посланието на рекламата

Необходимо е много ясно да оформите своето послание и да го облечете в най-въздействащата визия, на която сте способни.

 • Може да е по-категорично – „грабни“, „купи“, „направи“. Това налага използването на по-чисти и ярки цветове, по-силен контраст, по-малко елементи, wow елементи и хора, включването на call-to-action бутон в банера.
 • Може да е по-шеговито. Тогава е хубаво да намерите изображение, свързано с шегата, която сте избрали. Ако се спрете на игра на думи, можете да я подсилите с колаж със съответните образи.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

 • Може да е емоционално. Този подход е по-подходящ, ако предлагате услуга, но често се използва и в рекламите на продукти. Той е доста по-ангажиращ, защото хората се ръководят от емоцията в много голяма степен. Можете да го онагледите със снимка на човек изпитващ силна емоция:

Wow ефектът е подходящ за подсказване на началото на някаква история, например първият досег с рекламирания продукт/услуга. Това може да повиши желанието на хората да разберат какъв е краят, т.е. да кликнат на рекламата.

Приятната емоция, щастието и/или спокойствието, могат да се използват, за да подскажете какво удовлетворение носи вашият продукт/услуга.

Неприятната емоция. Използвате я, за да напомните на потребителя, че той също може да получи решение на своите проблеми. Постановката „проблем-решение” се използва все по-рядко в рекламата, но ако проблемът на вашия клиент е наистина сериозен и носи болка, можете да разкажете за начина, по който продуктът ви облекчава състоянието му.

 • Може да се доверите на изпитаното и да използвате информативен подход – обявявате намаление чрез контрастно показана цена/процент намаление, изобразено с големи букви и снимка на продукта. Така привличате хората, които го искат, без да ви се налага да въздействате и на други потребители, които тепърва да запознавате с дейността си.

4. Дизайнът на промоционалната оферта и взаимодействието между отделните елементи

След като сте решили какво, на кого и как ще съобщите, е време да пристъпите към дизайна. Първо измислете общата визия, за да придобиете представа за цялостната композиция, цветовата гама и взаимодействието между водещите и второстепенните елементи. Така ще можете да изградите балансирана композиция с ясно изразен композиционен център. После изпипайте детайлите.

Сложете най-важното в композиционния център.

 • Ако водещ елемент е човешка фигура, всичко друго може да остане по-встрани. Ако моделът гледа право в камерата, това е достатъчно, за да закове вниманието и да стане ясно, че банерът има да ни каже нещо. Ако моделът гледа встрани, то е най-добре погледът му да сочи към офертата или към призива за действие.
 • Ако на изображението е заснет човек, който използва продукта или се наслаждава от ползите от услугата, то бранд елементите могат да са поставени в по-малък размер в някой от ъглите на изображението и да се даде предимство на неустоимото намаление.
 • Ако дадете предимство на самата оферта, направете цената/отстъпката максимално голяма. Това ще привлече хората, които се нуждаят от тази отстъпка. Особено, ако рекламата ви е за период, в който отстъпките са чакани (например Коледа или Черен петък).

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

Направете така, че самата оферта да изпъкне. Все пак, създавайки дизайн за промоционална оферта, не трябва да забравяте че промоцията е на фокус. Дори да не е център на композицията, е редно да се отличава категорично. Това се постига чрез различни форми и цветове, например:

 • Голяма цена и задраскана по-малка сума. Или голям процент намаление. Най-често се използва комбинация от черно, червено и жълто. Ако се придържате към това оформление, давате ясен знак, че правите промоция и ще задържите вниманието на подходящите хора.
 • Контрастни цветове. Ако решите да използвате друга комбинация от цветове (например бранд цветовете си или тоналности, характерни за даден празник), то направете отстъпката в контрастен нюанс.
 • Често цената се слага в някаква форма, която е максимално различна от всичко останало в дизайна (кръг, звезда, етикет, пламък, балон). Подобна форма се „къса” от общата визия, дразни погледа и по този начин привлича вниманието.

 

Ако дизайнът ви позволява, добавете елементи, които повишават възможността за действие:

 • Call-to-action бутон. Неговата употреба в изображение следва да е предпазлива – ако около изображението има други бутони, може да объркате потребителя. Ако имате опция за поставяне на истински бутон, по-добре се възползвайте, отколкото да „рисувате” имитация на бутон върху банер.
 • Стрелки, най-често сочещи към цената, към призива за действие (ако сте добавили такъв надпис) или към линка (ако рекламата ви е в социална мрежа и под банера има линк).
 • Жест или поглед насочен към призива за действие – независимо дали използвате снимка или векторно изображение, ако във визията ви има движение, погледът на потребителя ще го проследи.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

Изображенията

 • Ако рекламирате продукт, редно е той да присъства в рекламата. По-ефектно би било да го заснемете от неочакван ъгъл, а не просто да го поставите като в каталог.
 • Употребата на снимки на хора, които използват продукта/услугата ви, винаги носи ползи, просто защото аудиторията се идентифицира с моделите. Този тип снимки носят много информация и ви дават свободата да използвате малко текст в рекламата, например само промоционалната цена.
 • Снимките с емоции са подходящи, когато рекламирате услуги или по-малко познати продукти.
 • Ако управлявате личен бранд, съвсем спокойно можете да използвате своя снимка в рекламите си. Можете, например, да представите намалението с подходящ жест/поглед. Така едновременно ще използвате въздействието на човешката фигура, емоционалната страна, ще разкриете нещо „от кухнята” и ще представите бранда си по максимално естествен начин.
 • Силни емоции с висок адреналин – този тип изображения винаги привличат погледа и предизвикват силни емоции у зрителя. Ако дейността ви не е свързана със силни емоции, можете да опитате да използвате някаква игра на думи, метафора или хипербола и да ги вплетете в дизайна си. Може даже да подскажете, че самата промоция е такава, че предизвиква прилив на адреналин в кръвта.

Фонът

 • Ако използвате човешка фигура, която извършва действие, най-добре е да я разположите върху едноцветен фон.
 • Ако използвате изображение за фон, не добавяйте други елементи, освен текста, за да не претрупате композицията.
 • Ако използвате асиметрично изображение, поставете цялата информация (текст, лого, бутон) в онази част на банера, в която има повече празно пространство.
 • Можете във фона да използвате 2 цвята, които да разделят композицията на две пространства с различни цели – за изображението и информацията; за бранд елементите и офертата; за продуктовата снимка и посланието.

 

Текстовете / шрифтовете

 • Най-важното е текстът да се чете ясно и лесно. Това означава да се използва несерифен шрифт, който е в много добър контраст спрямо фона. Ако фонът е снимка, може текстът да се постави върху едноцветен правоъгълник (или друга форма, ако дизайнът позволява).
 • Добре е най-големият надпис да е този със самата промоция – цената, процентната отстъпка.
 • Не е задължително да имате призив за действие в промоционална оферта, защото самото намаление подсказва, че се приканва към изгодна покупка. Ако имате такъв, то той трябва да е кратък, ясен и максимално четим.
 • Добре е да не използвате повече от два шрифта. Имайте предвид, че ако в логото ви има текст, то той се включва в това число.
 • Използвайте плътен шрифт за основните послания и по-тънък шрифт за второстепенните.
 • Като цяло, не използвайте много текст в рекламата – тя има за цел да привлича, а не да информира.
 • Оставяйте въздух около текста – четимостта се постига основно, когато текстът не си пречи с останалите елементи, не толкова, когато е с изписан с голям размер букви.
 • Хората възприемат информацията в посока от ляво на дясно и от горе надолу. Затова призивът за действие най-често се поставя в долната дясна част на банера. Ако композицията ви е симетрична, може да го сложите и по средата, под останалите послания.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

Ако ще правите дизайна си по темплейт, вместо да започнете да скицирате „from scratch”, имайте предвид тези неща, когато подбирате самия шаблон. В допълнение, прочетете съветите ми за изграждане на визия за уеб по темплейт.

 

5. Елементи за заковаване на вниманието чрез визията

След като сте измислили дизайна, трябва да прецените как той да бъде видян сред целия поток от съдържание, с което се съревновава. За целта можете да използвате някои характерни елементи, които безотказно привличат вниманието.

 • Неправилни форми, разположени под ъгъл елементи, рамки около изображението или около някой от елементите в него. Всичко, което е нехарактерно за възприятията ни за света, дразни окото и привлича погледа.
 • Всякакви форми, различни от правоъгълник – кръгове, триъгълници, стрелки, петна.
 • Всякакви нехарактерни цветове – сини плодове, черни червила, оранжеви коси, зелени елхи и т.н

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

 • Различен изглед – нещо, гледано отгоре, заснето от много странен ъгъл, в близък план и т.н.
 • Макро-фотографии – винаги са въздействащи, а и задържат вниманието, защото окото ни не е свикнало да вижда нещата от подобно разстояние.
 • Wow физиономиите действат безотказно. Те са прекалено експлоатирани и се използват все по-рядко, но е възможно да се намерят снимки с креативни гримаси, които не са съвсем изтъркани.
 • Използвайте всичко, което е коренно различно от средата, в която се появява рекламата ви:

Ако има много потребителски снимки, използвайте векторен образ.

Ако има много цветни снимки, подберете черно-бяла фотография.

Ако има много дребни многоцветни елементи, използвайте 1-2 големи цветни „петна”.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

 • Различна първа буква в шрифта – по-голяма, орнаментирана, съчетана с някаква иконка или векторно изображение… Колкото и да не се препоръчва използването на нечетими шрифтове, за първата буква може да се направи изключение, защото хем ще привлече вниманието с нещо неочаквано като подход, хем няма да пречи на прочитането на текста.
 • Очи, които гледат право в обектива.
 • Хора, чийто поглед води в конкретна посока (най-често към призива за действие).
 • Малки сладки бебенца, кученца и котенца. Може да им се носи славата на преексплоатирани и досадни, но истината е, че действат безотказно умиляващо. Ако продуктът и аудиторията ви го позволяват, използвай ги спокойно.

6. Контекстът на рекламата и как тя да се отличи от средата си

Не забравяйте, че начинът, по който се възприема вашата реклама, зависи и от средата на потребителя – колко реклами вижда, какви са те, на какъв клас брандове са. За да направите добра преценка, дръжте под око не само преките си конкуренти, но и всички видове продукти/услуги, които ползва вашият идеален клиент. Все пак, в онлайн среда, се състезавате за вниманието му с всички оферти в полезрението му.

Имайте предвид, че големите брандове ще залеят хората с предложения доста по-отрано, доста по-систематично и в доста повече рекламни канали. Можете да предвидите какво ще предложат и какви визии използват, като разгледате сайтовете им или се запишете за бюлетините им. Така ще имате представа какви са последните трендове в рекламата, но и какви образи да избягвате, за да сте отличими и уникални.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

Хвърляйте по едно око и на рекламите в каналите за видео съдържание. Те са идеалният пример за бързо привличане на вниманието. Вижте кое се появява първо – логото, продуктът, емоцията? Вие на кое бихте заложили, ако това беше вашата реклама? Ще успеете ли да грабнете клиента достатъчно, за да не пропусне рекламата? А вас кое би ви задържало – бранда, ползите от продукта, цената? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да си изясните кое е центърът на вашата реклама и като послание, и като композиция, и като визуална йерархия.

Гледайте понякога и телевизионните реклами – те са идеален пример за „надвикване” в условия на тотална рекламна слепота. Какво използват те, за да привлекат вниманието точно към себе си в условия на бясно препускане сред неприятни аудио-визуални стимули? Логото, неочакван звук, тишина, странен образ, известна песен, приказни мотиви? А вие какво бихте използвали, за да „надвикате” останалите тотално различни брандове, продукти и сфери, ако това беше вашата реклама? Като изключим звука, този принцип на надговаряне важи и за онлайн средата. Имайте предвид, че усещането за звук може да се предаде и чрез образ – пеещ човек, иконка с мегафон, клаксон на автомобил и т.н.

Не на последно място, помислете къде и как ще се осъществи срещата на потребителя с вашата реклама:

 • Банер в собствения ви сайт. Тук дизайнът може да е съвсем минималистичен – продукт и цена; изображение на използването на продукта и намаление; човешко лице с подбрана от вас емоция и намалението. Няма нужда от лого, послания и контекст, подсказващ сферата на дейност, защото всичко това присъства в самия сайт.
 • Поп-ъп в собствения ви сайт. Ако си изиграете картите правилно и оставите потребителя да разгледа сайта ви известно време, преди да се появи поредният изскачащ прозорец, ще имате повече шанс да задържите вниманието му върху конкретната оферта. Тук отново можете да сте съвсем изчистени откъм образи и послания.
 • Реклама в чужд сайт (банер, поп-ъп). Трябва да е максимално ясно кой е брандът, но отново без да засенчва неустоимата оферта.
 • Реклама в социална мрежа. За нея се изисква най-голяма доза креативност, защото съревнованието между брандове и оферти е най-голямо, а се осъществява в личното пространство на потребителя. Много е важно самата реклама да е релевантна спрямо предпочитанията на таргетираната аудитория.
 • Оферта по имейл. Ако провеждате имейл маркетинг за свои абонати, бъдете максимално консистентни спрямо останалите си имейли. Тук наблегнете на самата оферта и ползите от нея. Брандирането ѝ е добре да си остане в познатия за получателите стил, като можете да добавите елементи и изображения, свързани с повода за промоцията.
 • Билборд, плакат, табела. Това са реклами, които се възприемат за част от секундата, докато хората буквално профучават покрай тях, потънали в мислите си. Направете ги по-ярки, цветни и категорични, за да привлечат вниманието. Използвайте много по-малко елементи и дайте повече яснота по въпросите какво е това и какво очаквате от хората като действие.
 • Брошура, листовка, флаер. В тях можете да сте по-подробни, защото рекламата ви остава в ръцете на потребителя достатъчно време. Използвайте ясно послание, за да привлечете вниманието и сложете повече информация за тези, които все пак са решили да я прочетат.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

 • Лендинг страница. Това е мястото, на което да разгърнете своята промоционална оферта, особено ако сайтът ви не е онлайн магазин. Важно е всички секции и елементи за убеждаване да са свързани с офертата и ползите от нея. Чрез визията можете да предадете посланията си на хората. Използвайте по-ярки цветове за важните послания и по-неутрални тонове за второстепенните елементи. По-минималистично изображение с акцент върху ползите от офертата и по-разказвателни изображения при описанието на продукта/услугата. Припомнете си препоръките ми в статията „Как дизайнът влияе на ефективността на лендинг страницата“.

7. Какви послания да използваме за реклама в условия на COVID-19

Помните ли как през пролетта се появиха редизайни на логата на големи брандове в духа на социалната дистаниция? От една страна самите брандове се включиха в призивите за спазването ѝ, а от друга беше проектът на словенският дизайнер Jure Tovrljan.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

Е, сега е време за обратното. Помислете как да покажете, че брандът ви е близо до хората и насърчава човечността. Има ли някаква игра на думи между вашите послания и най-въздействащите за ситуацията послания – заедно, човечност, вкъщи, семейството, сплотеност, разбиране, надежда? Можете ли да покажете чрез подходящи изображения как продуктът/услугата ви сваля напрежението или сплотява хората? Не е задължително използването на подобни емоции да е изрично обвързано със сегашната ситуация, може просто да наблегнете на тях.

Вижте някои препоръки и примери

 • Не използвайте образи, които плашат хората – притеснения, болести, вируси, пусти улици… Сменете ги с изображения, в които някой подава ръка на някого, прави скъп дар на ближния, помага по някакъв начин. Или използвайте символи и жестове за победа, прегръдка, любов.
 • Не слагайте хора с маски, освен ако не предлагате маски. По-скоро покажете, че хората могат да общуват и без да се прегръщат и без да са в големи компании. Че всичко това може да се случи спокойно.
 • Не прекалявайте с позитивизма, защото не при всеки обстоятелствата са такива, че да може да се извисява духовно по време на криза. По-скоро заменете позитивизма с надежда и вяра.
 • Покажете нещата от „нормалната” им страна. Това че стоенето вкъщи е възможност за повече време със семейството, не е значимо предимство за всеки.
 • Придържайте се по-скоро към ползите на вашия продукт/услуга в съответната ситуация. Покажете как те се ползват у дома и в семейна среда. Покажете какви ползи носят за преодоляване на трудностите в сегашната обстановка – пестят пари и време, успокояват стреса, улесняват ежедневието.
 • Ако предлагате спортни стоки, илюстрирайте с подходяща снимка как те се използват вкъщи или при самостоятелно спортуване.
 • Ако предлагате подаръци, поставете семейните ценности на първо място, вместо да давате предимство на подаръците или на по-комерсиалната страна на празника. Изберете по-традиционни образи, това действа успокояващо.
 • Ако предлагате услуги, които могат да се провеждат онлайн (правни, счетоводни, IT) – наблегнете, че продължавате да сте заедно с клиента, че физическата дистанция, не се отразява на човещината. Покажете как услугата се използва от дивана, благодарение на съвременните технологии.
 • Ако предлагате услуги, при които онлайн провеждането е затруднение, слабост или може да се отрази на качеството (спорт, танци, уроци) – наблегнете, че сте способни да разберете притесненията на клиентите си. Покажете как тази услуга се ползва у дома. Измислете нещо забавно и креативно, например как вашата услуга се съчетава с подръчни битови предмети – особено, ако преподавате на деца, това би било особено подходящо.
 • Използвайте повече хумор – той винаги сваля напрежението. Пробвайте да покажете как продукта ви се използва от нехарактерен, анимиран образ (например мече на колело или кученце пред компютъра) – така получавате много повече свобода в „разиграването” на композицията и посланията.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

Можете да обвържете промоцията си с условията на криза. (Внимавайте! Ако прибегнете към това с чисто рекламна цел, рискувате да предизвикате негативни емоции към бранда си.) Например:

 • Направете намаление, именно защото е криза, а вие искате да сте в подкрепа на клиента. В този случай използвайте образи, които показват подкрепа и грижа.
 • Направете намаление на точно тези стоки, чиято употреба се е увеличила, заради сегашната ситуация. Подберете изображения за използването им в дома или в парка на открито.
 • Обвържете продажбите си с дарение към кауза, която поддържате и искате да подкрепите. Използвайте изображения, свързани с каузата и с добрините които ще бъдат постигнати чрез подкрепата ѝ.
 •  Направете намаления за онлайн продажбите/услугите си спрямо тези от физическия си магазин/офис. Използвайте изображения, които подсказват онлайн среда, имат модернистична визия и напомнят за нещо глобално.
 • Рекламирайте съвместно с партньорите си, давайки личен пример за обединение и сплотеност.

В заключение – не забравяйте да тествате какво предпочитат реалните ви потребители като послания. Можете да направите поредица от дизайни в един визуален стил, които постепенно да водят към самата оферта и да започнете да ги споделяте няколко седмици (или месеца) предварително в социалните мрежи, на сайта, в имейл бюлетина и във всичките си канали за реклама и комуникация с клиента. Така ще тествате различни визии, цветове, послания, изображения и композиции и ще проследите реакциите спрямо тях, за да подберете най-въздействащите за същинската реклама на своите промоции. Разбира се, тестването на няколко криейтива в същинския етап на рекламата, е силно препоръчително.

промо-оферта, Covid-19, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, дизайн

* Използваните изображения са от Canva, Freepik, Ads Archive и AdEspresso и са единствено с информативна цел.

Вече имате ли идеи за дизайн на въздействащите си промоционални оферти?
Сега, в навечерието на Коледните намаления, ви предлагам безплатна консултация за тазгодишните ви промоционални оферти или за друг ваш дизайн.
Задайте въпроса си в коментарите под поста и ще ви помогна.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *