Питай счетоводител #47

Консултирай се безплатно със счетоводител за всичко, свързано с данъци, осигуровки, майчинство и фрийланс или микро и малък бизнес.

Подготви си въпросите и ги задай на Стефка Василева в коментарите под този пост. Тя ще отговори на първите 10 до сряда (23. 11. 2022).

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

9 comments to “Питай счетоводител #47”
  1. Здравейте,Стефка.
    В момента съм по майчинство и бих искала да знам какви са ми опциите за работа (на граждански договор или през фирма) без да губя правото си на майчинство? 🙂

    • Здравейте,
      Можете да работите на граждански договор, като сумата, която получавате по този договор не трябва да надвишава минималния осигурителен доход на месец. В такъв случай няма да загубите правото да получавате обезщетение за отглеждане на дете.
      Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
      Поздрави!

  2. Здрвейте. Въпроса ми е следния:
    Занимавам се с фотография и в момента правя собствен сайт. За да мога да изпълнявам дейността и да пускам реклами ми е необходима фирма.
    Интересува ме ако отворя такава, но на друго лице, което се самоосигурява, какво дължа аз като данъци и такси през годината? В момента съм на трудов договор и ме осигуряват на минималната.

    • Здравейте,
      Ако има фирма, която има дейност, то трябва управителя да заплаща осигурителни вноски. Накрая на годината, ако фирмата е на печалба, данъка е в размер на 10% от печалбата.
      Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
      Поздрави!

  3. Здравейте! Моите въпроси са няколко:
    Занимавам се с графичен и уеб дизайн и се интересувам кое е по-изгодно за мен-да се регистирирам като практикуващ свободна професия или като ЕООД? Какви са изискванията за упражняването на свободна професия -изисква ли се завършено образование по специалността , която практикувам? И не на последно място- какви са спецификите при работа през чуждестранни платформи като upwork , fiverr -тоест какви данъци се дължат, дължи ли се ДДС , как се заплащатн осигуровки?
    Благодаря ви предварително!

    • Здравейте,
      Ако се регистрирате като свободна професия, ще имате възможност да плащате данък като ползвате 25% нормативно признати разходи, с които да намалявате данъчната основа, на базата, на която заплащате данъка. За стартираща дейност това е по-рентабилния вариант.
      Относно платформите Upwork и Fiverr – за да работите в тях, трябва да имате регистрация по чл. 97а от ЗДДС заради фактурите за комисионните, които издават от платформите.
      Данъци се дължат и те са в размер на 10% върху дохода, намален с нормативно признатите разходи и платените осигуровки.
      Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
      Поздрави!

  4. Здравейте! Искам да запитам следното:
    Фирма, регистрирана по чл. 97а от ЗДДС, извършва онлайн търговия чрез платформа Etsy. Има продажби на ръчно изработени стоки към физически лица както в ЕС, така и в трети страни извън съюза.
    1.Как се формира оборота касаещ прага от 10000 евро, само от продажбите осъшествени в ЕС или се гледа общия оборот на магазина?
    2.Оборота се изчислява на база предходните 12 месеца или календарната година?
    3.С какъв документ се доказва.че продажбите не са в ЕС?
    Благодаря ви за отделеното време.

    • Здравейте,
      Оборотът, касаещ прага от 10 000 евро се формира само от продажби към физически лица от ЕС.
      Формира се на базата всички продажби за предходните месеци.
      Относно доказателството, че продажбите не са в ЕС – то това може да се види от справките от Etsy, както и товарителниците, с които стоките пътуват.
      Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
      Поздрави!

  5. Здравейте, работя на постоянен ТД, но в момента съм в отпуск по майчинство 2ра година. Бих искала да ми разясните мога ли да работя на свободна професия докато съм в майчинство или трябва да изчакам да приключи? Иработвам различни подаръчета и рамки за снимки. Кой е най-добрия вариант, който мога да избера свободна професия или да си регистрирам фирма (каква да е формата на управление, докато съм в майчинство мога ли да рег. фирма)? Това в основното, което ме интересува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *