Как да популяризираш твоите фрийланс услуги

+ таблица, която да свалиш и да попълниш

 

За да имаш клиенти, трябва да популяризираш услугите си. Колкото по-добре се справяш с тази задача, толкова по-малко време ще отделяш за търсене на поръчки и кандидатстване по обяви. В същото време ще имаш по-интересна и по-добре платена работа. Стига разбира се да популяризираш услугите си на подходящите за теб места и да проявиш постоянство.

Как да го направиш?

Планирай. Разпиши си простичък план, кога, как и къде ще влагаш времето и усилията си. Прочети статията, свали си примерната таблица-план за популяризиране на услугите ти и я попълни. Можеш да я редактираш, както пожелаеш и да я адаптираш, така че да е удобна за твоите нужди, цели, дейност.

 

Определи какво искаш да постигнеш

Запиши си една до три цели, които искаш да постигнеш. Например:

 • да имам девет постоянни клиенти до края на годината;
 • да изградя имидж на… (експерт), (човек, с когото се работи лесно), (със специален интерес в сферите …, …);
 • да намеря и да работя по три интересни за мен проекта (описваш по-подробно какво разбираш под „интересни за мен“).

„Ако не знаеш къде отиваш, няма значение по кой път ще тръгнеш“ – казва гъсеницата Абсолем от „Алиса в страната на чудесата“. Обратното също е вярно с пълна сила „Има значение по кой път ще тръгнеш, ако знаеш къде искаш да стигнеш“. Затова, не пропускай тази стъпка. Задай крайна точка на пътуването си. Отговори на въпроса „Защо ти е да популяризираш услугите си? Какво искаш да постигнеш с това действие?“

Това е графа 1 от твоята таблица.

Подреди по важност местата, на които се намират потенциалните ти клиенти

За целта трябва да ги познаваш. (Още по-добре за цялостното развитие на твоята свободна практика ще е, ако си им направил персони.)

Запиши си всички места в Интернет, на които се намират твоите потенциални клиенти:

 • Facebook (посочи конкретни имена на групи, страници),
 • Instagram,
 • Twitter,
 • LinkedIn,
 • TikTok,
 • професионални форуми,
 • форуми за хобита,
 • общности към списания, сайтове, etc.

После ги подреди по важност. Пръв трябва да е този канал, в който е най-важната ти група клиенти. После следващата и следващата. Препоръката ми е да се фокусираш върху не повече от три места, дори ако е възможно, сведи ги до две. Ще ти коства много време и усилия да зареждаш със съдържание и да създаваш, и поддържаш, връзка с потенциалните си и реални клиенти на повече места.

Това е графа 2 от твоята таблица.

 

Нахвърляй идеи с какво ще си полезен на потенциалните си клиенти в различните канали

Вече знаеш къде са потенциалните ти клиенти. Предполага се, че си наясно и с проблемите, които можеш да им помогнеш да разрешат. (Ако не си, няма смисъл да продължаваш. Започни отначало, направи си проучване и персони за твоя фрийланс бизнес.)

След като знаеш какви са им проблемите, остава да решиш КАК ще си им полезен, така че да привлечеш вниманието и да спечелиш доверието им. Това зависи от три неща:

 • твоята крайна цел, записана в графа 1;
 • спецификите на самия канал – какъв тип съдържание можеш да публикуваш;
 • навиците и възрастта на самите ти потенциални клиенти – младежите предпочитат видеа например; аудиторията над 35 години ги гледа, но все още предпочита текстово съдържание.

Опитай се, срещу всеки от твоите два до три канала за популяризиране на услуги да напишеш как ще помагаш на клиентите си.

Пример 1: 

Потенциалните ти клиенти са във форум, в който обсъждат професионални проблеми и търсят помощ за решението на професионални въпроси.

Влизаш, избираш теми и се включваш със съвети, насоки, отговор на въпроси. Разбира се, предварително си се погрижил инфото в профила ти да е подробно, да става ясно веднага с какво се занимаваш, какви са уменията ти, с какво можеш да си полезен и да има линк към сайта ти на разрешените за това места.

Пример 2:

Потенциалните ти клиенти са във фейсбук група, в която обсъждат теми и проблеми, свързани с хобито им, и ти можеш да дадеш професионален отговор. Публикувай периодично постове с полезна за тях информация. Отговаряй на въпроси. Ако не противоречи на правилата на групата, пускай от време на време постове, в които директно промотираш услугите си, предлагаш промоции, обявяваш записвания и свободни места за твои платени събития.

Пример 3:

Потенциалните ти клиенти се намират в LinkedIn и това, което ги интересува са всички новости в определен бранш. Не смогват сами да си търсят и отсяват информацията. Затова започваш да пускаш постове с преразказ на най-горещите новини и покана да се абонират за бюлетина ти в тази социална мрежа. На определен период от време им подготвяш и изпращаш подбрани линкове с най-новото от бранша, който ги интересува.

Това е графа 3 от твоята таблица.

 

Маркирай колко време ще отделяш дневно/седмично на всеки канал

Ако ще влизаш във форум, за да се включваш в теми – запиши си в кои дни ще го правиш и по колко часа ще отделяш.

Ако ще подготвяш курирано съдържание, отбележи си по колко пъти и по колко време седмично/месечно ще четеш и подбираш текстове и колко време ще отделяш, за да подготвяш бюлетина си.

Защо е толкова важно това? Защото те дисциплинира, фокусира и ти помага да не препълниш работния си график със задачи така, че да нямаш време за популяризиране на услугите си. Това също е работа и то много важна!

Това е графа 4 от твоята таблица.

Ето я и цялата таблица за популяризиране на твоите фрийланс услуги (doc файл) – изтегли я и я попълни. 

Така ще имаш обща картина къде, кога, какво трябва да правиш, за да стигнеш до повече потенциални клиенти. Разбира се, можеш да си разпишеш много по-подробен план, който да включва и измерване на резултата от твоите усилия в различните канали. Тази таблица е само отправна точка, първата крачка към постигането на целта ти да привличаш подходящите за теб клиенти и да намираш интересни за теб проекти.

Ефектът от усилията ти ще бъде много по-голям, ако имаш и добре структуриран сайт/портфолио, който дава ясна информация за професионалния ти опит, обяснява какво предлагаш и защо посетителите да ползват услугите ти.

Ако ще създаваш съдържанието му сам, по-добре първо се научи как се пишат ефективни текстове за уеб. Аз мога да ти помогна. Виж как протича моето индивидуално копирайтинг обучение и какво получаваш на финала му или прегледай програмата на копирайтинг курса за самоподготовка, избери един от двата варианта и се запиши. Получените знания и умения ще ти помогнат и когато започнеш да реализираш плана за популяризиране на услугите ти. 

⇒ Започва безплатната консултация със счетоводител за ноември

Подготви си въпросите и ги задай на счетоводителя Стефка Василева в „Питай счетоводител #47“. Тя ще отговори на първите 10 до сряда (23. 11. 2022).

Сподели възможността с колеги фрийлансъри и собственици на микро- и малък бизнес. Ще им помогнеш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *