Как коледната игра в Instagram на Ted Baker привлече хиляди потребители

Рекламни истории #7

 

Все още имаш време да измислиш и реализираш коледна игра в Instagram или в друга социална мрежа, в която се намират твоите потенциални и реални клиенти. Ако се справиш добре, резултатът може да е впечатляващ: значително популяризиране на бизнеса ти, достигане до нови аудитории и до по-голям брой хора от старите ти аудитории, покачване на запитванията и евентуално продажбите.

Виж как е подходила към тази задача британската марка за продажба на луксозни дрехи Ted Baker. Нели Средкова ти разказва за нейната коледна игра в Instagram – един от най-успешните примери за коледна кампания в социалните мрежи. Научи повече за нея и почерпи идеи и вдъхновение за създаване на твоя игра в Instagram.

 

Име на кампанията

#TedsElfie – Ted Baker

Проблемът

Основната цел на голяма част от коледните кампании не е толкова повишаване на продажбите, колкото утвърждаване на позицията на марката. А какъв по-подходящ момент за компанията да напомни за себе си от Коледа?

Британската марка за дрехи Ted Baker е добре позиционирана на вътрешния пазар, а и на външния. Чрез създаването на акаунта #TedsElfie в Instagram през 2014 г., тя се стреми да затвърди положителния образ, който вече има. Постига го като създава ангажиращо потребителите предизвикателство в социалната мрежа.

 

Идеята

Създаване на интерактивна игра, която увлича хиляди нови и
съществуващи последователи в Instagram. За да ги подтикне да играят, марката:

  • сътворява коледен приказен свят, пресъздаден чрез ръчно рисувани
    изображения;
  • измисля сценарий, в който играчите са главни действащи лица;
  • раздава над 150 награди, сред които и пътешествие и наблюдение на
    Северното сияние.

 

Реализацията

Кампанията се провежда в Instagram акаунта на Ted Baker, направен специално за играта – #TedsElfie. Правилата за участие са поместени в самия профил и в отделна, създадена за целта Интернет страница.

Историята разказва как в коледната нощ джуджетата на дядо Коледа внезапно изчезват от Северния полюс. Задачата на участниците в играта е да ги открият. За да се справят с нея, те преминават през препятствия и предизвикателства, скрити в десетки различни рисунки.

Играта е в стил „избери своето приключение“ и използва умело новите (към онзи
момент) функционалности на Instagram. За да преминат към следващата задача,
потребителите следват таговете на различните изображения като понякога избират между няколко алтернативи. Таговете препращат към следващата публикация и по този начин позволяват на участниците да намерят своя път през зимната приказка.

 

Резултат

През 2014 г., по време на коледните празници, продажбите на Ted Baker се увеличават с 18.3%. Доколко кампанията в Instagram влияе на този ръст? Няма официално
публикувана статистика. И все пак играта сама по себе си категорично изпълнява
своята цел. Ангажираността на потребителите с кампанията е внушителна:

  • 3500 последователи само няколко седмици след началото ѝ;
  • 14 500 участия;
  • 37 000 взаимодействия (харесвания, коментари, тагове) с #TedsElfie.

 

Какво научаваме

Ако искаш да си взаимодействаш с хората в социалните мрежи, опитай се да надградиш giveaway практиките като вдъхнеш живот на простичка, но увлекателна идея. Ако комбинираш възможностите на социалните мрежи и ангажираш потребителите с игра, която ги насърчава да са активната страна, можеш да създадеш успешна коледна кампания.

Успех!

===

Нели Средкова, фрийлансър, копирайтърНели Средкова е копирайтър фрийлансър в началото на своя професионален път. Пише блог статии и текстове за уеб и подхожда към темите и клиентите си съвестно и сериозно, като малък войник, който се бори до нас да стига само наистина полезно и интересно съдържание.

Тя води рубриката „Рекламни истории“, в която ти разказва за проблемите, провокирали идеите и реализацията на класически и по-нови рекламни кампании. Разгледай портфолиото ѝ sredkova.net.

Следи публикациите в рубриката. Най-добрият начин да се научиш ти самият да генерираш работещи идеи за реклама е да виждаш как е създадена една кампания и какъв е ефектът от нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *