Наръчник за работно и финансово оцеляване на фрийлансъри по празниците

Обновен и допълнен + таблица, с чиято помощ да си организираш задачите и плащанията

 

Тази година те подсещам навреме да планираш работата си през декември така, че да:

 • получиш изработените си пари ПРЕДИ празниците,
 • празнуваш спокойно и да си починеш;
 • започнеш следващата година с поне един-два вече договорени проекта.

Към предишните съвети как да НЕ работиш по празниците и да си разпределиш поръчките равномерно – за декември и за януари – добавям още трикове и подсещания какво да направиш, за да събереш най-натоварения месец в годината в 20 дни.

Изтегли си и попълни простичка таблица, която ще ти даде отлична отправна точка за действие.  

Ти си.

 

фрийлансър, фрийланс, свободна практика, празници, работа, клиенти, пари, курс за фрийлансър

1. Разпределяне на времето и парите за декември

1.1. Изясни си колко работа имаш до края на годината

⇒ Изтегли си и попълни тази таблица за организация на предколедните поръчки. Запиши:

 • колко поръчки имаш до края на годината;
 • кога трябва да е приключена всяка поръчка;
 • колко ще ти платят за нея;
 • кога ще ти платят.
Като обхванеш цялата информация с един поглед, бързо ще подредиш поръчките по приоритет, ще прецениш можеш ли и искаш ли да поемеш още работа до края на месеца. 

 

Важно! Ако имаш висящи поръчки – забавени корекции, проточили се във времето преговори, неполучена от клиента информация – пиши на клиентите си. Попитай ги директно какви са им плановете, да очакваш ли развитие по съвместната ви работа през този месец или ще подновите разговорите през януари.

 

Съветвам те да попълваш таблицата в един и същи файл в началото на всеки декември. Така след 2-3 години ще имаш много ясна представа какъв обем работа те залива през този месец и какъв е финансовият резултат от предколедното ти напрягане. Съответно, ще можеш да си планираш задачите още по-отрано и още по-добре.

 

1.2. Остави си време за непредвидени задачи

През декември всички бързат да си пуснат рекламите, промоциите, да си подарят календарите, да си изпразнуват фирмените празненства. Затова и клиентите, и подизпълнителите, че и ти самият допускате повече грешки от обикновено. Остави си време за коригирането им. Ако няма фал, ще трябва да уплътниш малко работни часове. Ако има фал, но нямаш време, ще закъснеят всичките ти поръчки, а ти ще се чувстваш зле.

 

Преди празниците, понякога изскачат интересни и добре платени бързи поръчки. Предвиди малко време и за тях.

 

Ако графикът ти вече е запълнен, прегледай пак списъка и помисли има ли поръчка, която може да остане за януари. Коментирай новия срок със съответния клиент (има хора, които не бързат поръчките си и нямат против да се занимават с теб след празниците) и си освободи време за работа през декември.

 

Какво ако не се появи апетитна поръчка? Ти решаваш дали да си почиваш, да се фокусираш върху популяризиране на продуктите и услугите си или да свършиш част от работата, с която си планирал да започнеш новата година.

 

Изпълни горните препоръки още през първата седмица на декември, после приложи и тези 6 съвета за фрийлансъри специално: как да НЕ работя по празници. Те са простички, практични и уверявам те, ефективни.

 

1.3 Изясни си колко пари трябва да получиш преди края на годината и кога точно

Върни се пак към таблицата от точка 1.1. и обърни специално внимание на предпоследната графа – кога ще ти платят за поръчките, които трябва да завършиш преди празниците.

Постарай се да запишеш не датите, на които мислиш че ще ти платят, или тези, на които ти плащат обикновено, а датите, на които това наистина ще се случи. 

Как можеш да си сигурен? Като обсъдиш с клиентите си отсега кога ще си получиш парите за декември и им напомниш какво сте се разбрали още веднъж в средата на месеца.

От опит знам какво се случва с предколедните плащания – голяма част от тях закъсняват или се отлагат за януари. Причината не е, че клиентите са злонамерени. Причината е, че след като си свършил работа, ти вече не си приоритет за клиента си. И той като теб има още 205 задачи в оставащите 48 часа до Бъдни вечер, стресиран е и напълно изтощен. И те забравя. След това са празници, банките не работят. В работните дни между празниците счетоводителката му е в отпуска и после идва време да се посреща Нова година.

Погрижи се за себе си. Няма нищо срамно, обидно или притеснително в това да помолиш клиента си „Обикновено ми превеждаш пари на 25ти, може ли този месец да го направиш на 21/22 декември?“.

 

1.4. Събери още малко пари в аванс

Ако ти се струва, че сумата, която се събира не е достатъчна за празниците, пробвай следните две неща:

 • пусни леко намаление на услуги/продукти, които клиентът ще плати през декември, а ще ползва януари;
 • обясни на новите клиенти, които искат да започнат работа с теб през януари, че можеш да им запазиш място в графика си срещу капаро. Разбира се, трябва вече да си ги убедил, че ти си техният човек и те наистина да искат да работят точно и само с теб. Добре е също да си споменал от самото начало за колко време напред е пълен графикът ти обикновено. Аз прилагам редовно тази тактика – работи.

Провери също, поръчка по поръчка, какво и за кого си правил през годината и отбелязал ли си го като платено. Много е вероятно да откриеш, че имаш невзети дребни хонорари и клиенти, които си пропуснал да побутнеш да ти платят навреме. Е, сега е моментът да си поискаш парите.

Вероятно има и други начини да събереш още пари преди коледните празници. Ако се сещаш, или си имаш твой подход, сподели го с нас в коментарите, ще ни помогнеш.

 

фрийлансър, фрийланс, свободна практика, празници, работа, клиенти, пари, курс за фрийлансър

2. Подготовка за следващата работна година

Най-ефективният начин да се измъкнеш от типичната за фрийлансъра несигурност – ще има ли пари и поръчки, няма ли да има – е планирането.

Започни с равносметките през старата година, продължи с планирането през първата седмица на новата и ще се учудиш колко по-лесно ще ти се получават нещата.

 

2.1. Прочисти списъка си с клиенти и планирай намирането на нови

В края на годината е добре да си наясно колко са постоянните ти клиенти и какви пари ти носят; колко често получаваш нови, еднократни поръчки и колко пари влизат от тях.

 • Отбележи си с кои клиенти трябва да преустановиш отношения. Да, много правилно ме четеш – отърви се от всички клиенти, които ти плащат малко, консумират ти много време и поръчките им не са достатъчно интересни, за да искаш да ги задържиш по други причини. Така ще знаеш колко време имаш за поемане на допълнителено поръчки и колко нови, качествени клиенти трябва да намериш през новата година.
 • Изясни си с какви клиенти искаш да работиш. От какви браншове, колко големи, с какъв тип поръчки. Прегледай плюсовете и минусите на работата с големи и малки фирми и се запознай с десетте признака, по които да познаеш подходящия за теб клиент – за допълнителен ориентир. 

 

2.2. Извести останалите клиенти, че вдигаш цените

Нормално е на година-две да вдигаш цените. Всичко поскъпва, ти развиваш уменията си, освен това си опознал бизнеса на клиента си в детайли, вършиш му повече работа за по-малко време, даваш все по-добри предложения какво и как да направи, за да привлече нови клиенти или за да задържи старите.

 • За мен ноември, декември и началото на януари са подходящото време да предупредиш клиентите си, че вдигаш цените.

През ноември доста фирми все още не са уточнили съвсем бюджетите си за следващата година и по-лесно ще те наместят в перата си за реклама, маркетинг, etc. А и ще започнеш с нови цени направо от януари.

През декември съобщението ти ще потъне в голямата лудница и никой няма да има много време да мрънка по него и да го обсъжда. Това обаче може да се окаже нож с две остриета – ти да си мислиш, че всичко е наред, клиентът просто да е решил да си говорите през януари.

В началото на януари затишието по всички работни фронтове е пълно. Има достатъчно време за разумно обсъждане на нови условия, а и клиентът е наясно какви са му постъпленията от декември и как изглеждат нещата за януари. (Това е особено важно за малките фирми и за клиентите ти фрийлансъри.)

Прегледай статията „Как да увеличиш цените без да загубиш клиенти“ и действай.

 

2.3. Популяризирай услугите си

Повечето фрийлансъри се фокусират само върху множеството декемврийски поръчки и оставят популяризирането на услугите си за следващата година. Грешка!

Може да ти се струва пренаселено и вресливо на рекламния пазар и си прав, но това не значи, че не можеш да спечелиш от общата суматоха.

 • Първо, повечето фирми предлагат на хората да си купят нещо сега, веднага, за празниците. Ти помисли как да им предложиш нещо за след това. Празниците не са вечни, хората изтрезняват, буквално и преносно, и се връщат към нормалното си ежедневие. Напомни им как можеш да го подобриш, улесниш и прочее хубавини.
 • Второ, сега хората са по-склонни да изслушват, четат, гледат всякакви добре направени рекламни съобщения и са много по-поддатливи на емоционално въздействие.
 • Трето, коледни партита, коледни събития с кауза, изпращане на коледни картички и подаръци – имаш много възможности да развиеш мрежата си от контакти, да се представиш или да напомниш за себе си без да изглежда неуместно, напротив!

Не е нужно да отделяш много време за популяризиране на услугите си, важно е да го правиш редовно.

Чудиш се дали си заслужава усилията точно през декември? Да, ако използваш ситуацията правилно, си струва.

фрийлансър, фрийланс, свободна практика, празници, работа, клиенти, пари, курс за фрийлансър

3. Почивка, подаръци и спокойно започване на следващата работна година

3.1. Почивка

Мислиш си, че няма нужда някой да ти казва как да си почиваш? Може и да си прав, но понеже помня първите си фрийлансърски почивки, ще ти припомня следното:
 • преглеждането на пощата през половин час не е почивка;
 • висенето пред компютъра в търсене на нови клиенти не е почивка;
 • непрестанната тревога „дотук добре, ама как ще се оправя през януари“ не е почивка;
 • изкушението да вземеш една бърза поръчка (от 29 за 31.12 примерно) като за последно за тая година, не е почивка.

Изчисти мислите си от всичко, свързано с работата. Забавлявай се, гледай филми, разхождай се, готви, излизай с приятели, преобличай се като дядо Коледа, ако има за кого, наспи се – занимавай се с каквото ти сърце и душа иска, стига да е различно от работа. Ще видиш колко свеж, зареден с идеи, ентусиазъм и желание за действие ще се върнеш към задълженията си през януари.

 

3.2. Подаръци

Не забравяй себе си, когато правиш списъците с подаръци за близки и приятели. Направи си смислен подарък, който ще ти помогне да подобриш професионалните си умения или да развиеш по-бързо успешна свободна практика. Прегледай програмите на моите две онлайн обучения:

Не си се справил много добре и няма да ти останат финанси да си направиш подарък? Възползвай се от честия въпрос, който задават близки и приятели по празниците: „Какъв подарък искаш?“. Посочи им избрания от теб курс или книга. Ако са много скъпи, могат да обединят усилия, всеки е щастлив да подари такъв смислен подарък.

Кратко лично признание: 
Едно от най-вълнуващите ми работни преживявания през 2022 година беше консултация-подарък.
Обади ми се един господин и попита може ли да подари копирайтинг консултация с мен на своя приятелка и как става това. Уговорихме се, проведох консултацията. Усещането да си подарък е много, много хубаво, честно.

3.3. Планиране – за да работиш спокойно през новата година

Вече си наясно колко са настоящите ти клиенти и колко печелиш месечно от тях. Сметнал си още колко нови трябва да намериш и дори смяташ да прочетеш и приложиш доказано работещата формула за намиране на клиенти
Помисли си още веднъж как, колко и по какви проекти искаш да работиш, как искаш да живееш и какво трябва да направиш, за да постигнеш целта си.

Прочети тези две статии, ще ти помогнат да минеш през целия процес:

3.4. Провери все още ли си готов да отстояваш същите фрийлансърски принципи 
Началото на новата година е и много подходящо време за формулиране и обновяване на фрийлансърските ти принципи. Припомни си статията „Защо трябва да имаш фрийлансърски принципи и каква ти е ползата от тях“  и на свежа глава прегледай и актуализирай твоите.
Как ще протекат първите ти работни дни през новата година зависи от начина, по който си приключил старата. Спазвай съветите от тези две статии и ще преминеш плавно от празничен към работен режим:

Понеже е много вероятно да не последваш част от съветите ми, припомням ти:

Всички съвети и препоръки в наръчника са тествани лично от мен през годините и дават добър резултат. Пожелавам ти упешна работа и сладка почивка през декември.

п.с. Направи предколеден подарък на мен, на колеги и приятели – сподели с тях този кратък наръчник за работно и финансово оцеляване на фрийлансъри по празниците. Благодаря! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *