Наръчник за работно и финансово оцеляване на фрийлансъри по празниците

Всяка година споделям с теб съвети как да НЕ работиш по празниците, как да си разпределиш поръчките равномерно – за декември и за януари – и как да започнеш успешно и ползотворно новата работна година. Натрупал се е доста материал, затова реших да ти направя предварителен коледен подарък – наръчник за работно и финансово оцеляване на фрийлансъри по празници. В него ще намериш нова информация, както и линкове към всички полезни материали по темата, публикувани тук през годините.

Приятно четене!

 

фрийлансър, фрийланс, свободна практика, празници, работа, клиенти, пари, курс за фрийлансър

 

Наръчник за работно и финансово оцеляване на фрийлансъри по празници

 

1. Разпределяне на времето и парите

Хващай лист и химикал и си направи списък с четири колони. Запиши:

 • колко поръчки имаш до края на годината;
 • кога трябва да е свършена всяка поръчка;
 • колко ще ти платят за нея;
 • кога ще ти платят.
След като разполагаш с тази информация черно на бяло, бързо ще подредиш поръчките по приоритет, ще прецениш можеш ли и искаш ли да поемеш още работа до края на месеца. 
Не забравяй, че понякога преди празници изскачат интересни и добре платени бързи поръчки. Предвиди малко време и за тях. Ако графикът ти вече е запълнен, прегледай пак списъка и помисли има ли поръчка, която може да остане за януари. Коментирай новия срок със съответния клиент (има хора, които не бързат поръчките си и нямат против да се занимават с теб след празниците) и си освободи време за работа през декември. Какво ако не се появи апетитна поръчка? Ти решаваш дали да свършиш планираното, което си отложил за януари и просто да го пратиш на клиента по-късно, да си почиваш или да се фокусираш върху популяризиране на продуктите и услугите си.
За още по-конкретни насоки как да си разпределиш работата до края на декември и как да си събереш плащанията, за да не останеш без пари по празниците прегледай тези две статии. Все още не е късно да приложиш съветите от тях на практика.

 

фрийлансър, фрийланс, свободна практика, празници, работа, клиенти, пари, курс за фрийлансър

2. Подготовка за следващата работна година

Най-ефективният начин да се измъкнеш от типичната за фрийлансъра несигурност – ще има ли пари и поръчки, няма ли да има – е планирането.

Започни с равносметките през старата година, продължи с планирането през първата седмица на новата и ще се учудиш колко по-лесно ще ти се получават нещата в работен план.

 

2.1. Приведи в ред списъка си с клиенти

В края на годината е добре да си наясно колко са постоянните ти клиенти и какви пари ти носят; колко често получаваш нови, еднократни поръчки и колко пари влизат от тях.

 • Отбележи си с кои клиенти трябва да преустановиш отношения. Да, много правилно ме четеш – отърви се от всички клиенти, които ти плащат малко, консумират ти много време и поръчките им не са достатъчно интересни, за да искаш да ги задържиш по други причини. Така ще знаеш колко време имаш за поемане на нови поръчки и колко нови, качествени клиенти трябва да намериш през новата година.

 

2.2. Извести останалите клиенти, че вдигаш цените

Нормално е на година-две да вдигаш цените. Всичко поскъпва, ти развиваш уменията си, освен това си опознал бизнеса на клиента си в детайли, вършиш му повече работа за по-малко време, даваш все по-добри предложения какво и как да направи, за да привлече нови клиенти или за да задържи старите.

 • За мен ноември, декември и началото на януари са подходящото време да предупредиш клиентите си, че вдигаш цените.

През ноември доста фирми все още не са уточнили съвсем бюджетите си за следващата година и по-лесно ще те наместят в перата си за реклама, маркетинг, etc. А и ще започнеш с нови цени направо от януари.

През декември съобщението ти ще потъне в голямата лудница и никой няма да има много време да мрънка по него и да го обсъжда. Това обаче може да се окаже нож с две остриета – ти да си мислиш, че всичко е наред, клиентът просто да е решил да си говорите през януари.

В началото на януари затишието по всички работни фронтове е пълно. Има достатъчно време за разумно обсъждане на нови условия, а и клиентът е наясно какви са му постъпленията от декември и как изглеждат нещата за януари. (Това е особено важно за малките фирми и за клиентите ти фрийлансъри.)

Прегледай статията „Как да увеличиш цените без да загубиш клиенти“ и действай.

 

2.3. Популяризирай услугите си 

Повечето фрийлансъри се фокусират само върху множеството декемврийски поръчки и оставят популяризирането на услугите си за следващата година. Грешка!

Може да ти се струва пренаселено и вресливо на рекламния пазар и си прав, но това не значи, че не можеш да спечелиш от общата суматоха.

 • Първо, повечето фирми предлагат на хората да си купят нещо сега, веднага, за празниците. Ти помисли как да им предложиш нещо за след това. Празниците не са вечни, хората изтрезняват, буквално и преносно, и се връщат към нормалното си ежедневие. Напомни им как можеш да го подобриш, улесниш и прочее хубавини.
 • Второ, сега хората са по-склонни да изслушват, четат, гледат всякакви добре направени рекламни съобщения и са много по-поддатливи на емоционално въздействие.
 • Трето, коледни партита, коледни събития с кауза, изпращане на коледни картички и подаръци – имаш много възможности да развиеш мрежата си от контакти, да се представиш или да напомниш за себе си без да изглежда неуместно, напротив!

В началото на следващата година седни и планирай. Изясни си как, колко и по какви проекти искаш да работиш, как искаш да живееш и какво трябва да направиш, за да постигнеш целта си.

Прочети тези две статии, ще ти помогнат да минеш през целия процес:

Началото на новата година е и много подходящо време за формулиране и обновяване на фрийлансърските ти принципи. Припомни си статията „Защо трябва да имаш фрийлансърски принципи и каква ти е ползата от тях“  и на свежа глава прегледай и актуализирай твоите.
фрийлансър, фрийланс, свободна практика, празници, работа, клиенти, пари, курс за фрийлансър

3. Почивка, подаръци и спокойно започване на следващата работна година

3.1. Почивка
Мислиш си, че няма нужда някой да ти казва как да си почиваш? Може и да си прав, но понеже помня първите си фрийлансърски почивки, ще ти припомня следното:
 • преглеждането на пощата през половин час не е почивка;
 • висенето пред компютъра в търсене на нови клиенти не е почивка;
 • непрестанната тревога „дотук добре, ама как ще се оправя през януари“ не е почивка;
 • изкушението да вземеш една бърза поръчка (от 29 за 31.12 примерно) като за последно за тая година, не е почивка.

Изчисти мислите си от всичко, свързано с работата. Забавлявай се, гледай филми, разхождай се, готви, излизай с приятели, преобличай се като дядо Коледа, ако има за кого, наспи се – занимавай се с каквото ти сърце и душа иска, стига да е различно от работа. Ще видиш колко свеж, зареден с идеи, ентусиазъм и желание за действие ще се върнеш към задълженията си през януари.

 

3.2. Подаръци

Не забравяй себе си, когато правиш списъците с подаръци за близки и приятели. Направи си смислен подарък, който ще ти помогне да подобриш професионалните си умения или да развиеш по-бързо успешна свободна практика.

Не си се справил много добре и няма да ти останат финанси да си направиш подарък? Възползвай се от честия въпрос, който задават близки и приятели по празниците: „Какъв подарък искаш?“. Посочи им избрания от теб курс или книга. Ако са много скъпи, могат да обединят усилия, всеки е щастлив да подари такъв смислен подарък.

3.3. Спокойно започване на следващата работна година
Как ще протекат първите ти работни дни през новата година зависи от начина, по който си приключил старата. Спазвай съветите от тези две статии и ще преминеш плавно от празничен към работен режим:
Понеже е много вероятно да не последваш част от съветите ми, припомням ти:

Всички съвети и препоръки в наръчника са тествани лично от мен през годините и дават добър резултат. Пожелавам ти упешна работа и сладка почивка през декември.

п.с. Направи предколеден подарък на мен, на колеги и приятели – сподели с тях този кратък наръчник за работно и финансово оцеляване на фрийлансъри по празниците. Благодаря! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.