Доказано работеща формула за намиране на клиенти

Миналата седмица двама души ме питаха как да намират клиенти без да ми разкажат с подробности с какво се занимават. И на двамата дадох един и същи отговор, който мисля, че ще е полезен и за теб, особено ако сега започваш да работиш като фрийлансър или ако си фрийлансър от няколко години, но бизнесът ти не върви. Описвам най-логичната и доказано работеща формула за намиране на клиенти. Разчитам, че ти ще я приложиш към твоята сфера на дейност като се съобразиш със спецификите ѝ.

1. Разбери кои са твоите клиенти

Отговори си на въпроса кой има нужда от твоите продукти и услуги. Отговори колкото се може по-подробно. Интересува те всичко:

  • какви са – фирми, производители, търговци, крайни потребители;
  • колко са големи – фирми от големия, малкия или средния бизнес; крайни потребители между колко и колко години;
  • къде живеят (ако са крайни потребители); какъв пол са; какви са доходите им; колко са образовани; как се забавляват; какъв е начинът им на живот.

Ако клиентите ти могат да са и големи, и малки фирми, прегледай статията „С какви клиенти искаш да работиш и защо е важно да изясниш този въпрос“.

2. Научи къде са твоите клиенти

Когато знаеш кои са, това няма да е трудно. Интересува те кои места в мрежата посещават; четат ли все още вестници или не; гледат ли телевизия и ако да, кои програми; в кои заведения ходят; какви събития посещават.

свободна практика, фрийланс, копирайтър, клиенти

3. Отиди при тях

Логично, нали? Ще намериш реални клиенти там, където са твоите потенциални клиенти. След като имаш списък с местата, които посещават (онлайн и офлайн) реши откъде да започнеш. Малцина могат да си позволят да са навсякъде.

 

4. Предложи им, по подходящия начин, решение на техния проблем

Това също е свързано с доброто предварително проучване на клиентите. Или с опознаването на настоящите ти клиенти, те също са ценен източник на информация.

Подбери внимателно начина, по който твоето предложение ще стигне до потенциалните ти клиенти. Няма смисъл да се хабиш да правиш видео, ако те предпочитат статии. Нито да рекламираш онлайн, ако предпочитат да четат вестници или специализирани списания на хартия.

 

5. Формулирай ясно и достатъчно примамливо какво решение предлагаш на проблема на клиентите си

Естествено е да знаеш много добре какъв конкретен проблем на твоите клиенти можеш да решиш. Това е твоето предложение към тях. Постарай се да го формулираш достатъчно ясно и примамливо. Ако не можеш сам, ползвай услугите на копирайтър (виж статията „Какво е това копирайтър“), както и на необходимите ти други специалисти (според канала за реклама, който ще ползваш).

Това е.

Тази формула работи винаги, независимо в каква сфера си решил да се развиваш и независимо дали искаш да намираш клиенти или да ги накараш да дойдат при теб. Все трябва да ги познаваш, да знаеш от какво имат нужда, кои места посещават и да им отправиш неустоимо предложение по предпочитания от тях канал.

Докато измисляш как да я приложиш към твоята свободна практика или към малкия бизнес, който стартираш, прегледай и тези статии, ще ти дадат още насоки и идеи:

.Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *