Клиентът бави предварителната информация за проекта – какво да правя

Имал ли си такъв случай? Уговаряш с клиента срокове, заплащане, стискате си ръцете, отбелязваш в графика си необходимите дни за изпълнение на поръчката му и си готов да започнеш работа. Чакаш само да ти изпрати предварителната информация, която ти е нужна. Убеден си, че до ден, максимум два, ще я получиш – клиентът изглежда сериозен, а и като че бърза. И чакаш. Чакаш. Понякога минава седмица, дори две. Ти се чудиш какво става, пишеш мейли, не успяваш да запълниш с други поръчки освободените за работа по този проект дни. В някакъв момент, когато вече си решил, че клиентът окончателно се е отказал, бам!, той ти изпраща информацията. Освен това пита може ли по-бързичко да стане всичко, защото вече му е спешно.

Ако си изпадал в подобна ситуация, знаеш колко време и нерви хаби тя. А и често е причина да пропуснеш други, нелоши поръчки. Ако не ти се е случвало подобно нещо, не се безпокой, ще ти се случи – бавенето на информация от страна на клиента е често срещан проблем.

При всяко положение ще ти е полезно да знаеш как да предотвратиш подобни изпълнения. Виж какво трябва да направиш в няколко прости стъпки.

Уточни срокове за различните етапи на работа

Много фрийлансъри уточняват само крайния срок за предаване на поръчка, но това не е достатъчно. Има клиенти, които не искат да се ангажират, смятат, че е достатъчно да ти платят, а ти ей така от въздуха ще направиш всичко останало.

Съветвам те да ползваш следния подход: казваш до коя дата ще направиш въпросник; даваш на клиента една седмица време, за да го попълни и след това добавяш, че срокът за работа по поръчката е (брой) работни дни от получаване на необходимата ти информация.

Обясни предварително, и го добавете в договора, че при забавяне на инфото поръчката изпада от графика ти и клиентът ще трябва да чака да се освободи време за нея

Разбира се, кажи защо се получава така. Защото, когато запазваш място в графика си за неговата поръчка, ти не взимаш други, съответно ако той закъснее, ти губиш време и пари.

Това не е ли много самонадеяно? Клиентът няма ли да се откаже? Зависи колко си добър в професията си ти; колко време е търсил той фрийлансър, който да му хареса; на какъв етап от преговорите сте, т.е. колко време вече е вложил. Дори да се откаже, това не е проблем, така или иначе, ако стоиш, чакаш го и не взимаш други поръчки, пак си без работа. Даже е по-добре, че си наясно предварително, че за тези и тези дни си свободен да поемаш нови задачи.

свободна практика, копирайтър, копирайтинг, клиент, фрийланс, фрийлансър

Улесни клиента си максимално

Много често клиентите не са наясно какво искаш всъщност като предварителна информация. Направи така, че да не могат да кажат „ама ние не знаехме; не сме разбрали“.

  • Подготви им въпросник, като изрично обясниш за какво ще ползваш отговорите на въпросите и че пазиш поверителността на информацията.
  • Дай алтернативен вариант. Някои клиенти се плашат от въпросници и писане. Предложи им да говорите в скайп и да си записваш отговорите; да ти отговарят само с нахвърляна информация с тиренца; да ти изпратят всички рекламни и информационни материали, които са им правени досега.
  • Напиши им специален мейл, в който изброяваш какво точно ти е необходимо. Бъди подробен, кажи включително какъв тип трябва да са файловете. Например: текстовата информация трябва да е в Word, логото да ти го пратят като TIFF, снимките, които искат да ползваш трябва да са с еди каква си големина. Така намаляваш вероятността да получиш размазани снимки от телефон и лого в Word с искане да направиш чудеса с тях.
  • Дай алтернативен вариант. Кажи, че ако нямат подходящи снимки например, с висока, резолюция, ти можеш да им направиш, или имаш колега фотограф, който ще ги направи и услугата струва толкова и толкова.

Поискай капаро

Няма да се уморя да повтарям, че това е най-сигурният начин и двете страни да са еднакво заинтересовани от навременното започване и завършване на проекта.

Запазване на място за нова поръчка в графика ти и започване на работа трябва да се случват само след като си получил капаро.

Прилагай тези четири мерки и няма да се налага да чакаш клиента да се натута, да реши, че вече наистина му е спешно и чак тогава да ти изпрати информация. А ако все пак ти се случи? Е, тогава ще е добре да се откажеш навреме и да си потърсиш по-надежден клиент.

Ако имаш и други проблеми с моткави клиенти, прочети още:

Успешна седмица от мен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *