Питай SEO специалист – 2

Имаш въпроси, свързани с on-page и off-page оптимизацията на твоя сайт? Задай ги на Славчо Панов. Той ще отговори на първите 5 до края на месеца – 30.07. Дори да ти се струва, че всичко си знаеш и сайтът ти се класира отлично в Google, свери си часовника със специалист, за да си сигурен, че правиш нещата както трябва в дългосрочен план.

Възползвай се от безплатната консултация със SEO специалист в блога. Сподели линка към нея и с колеги и приятели. Ще им помогнеш. Благодаря ти.

===

Славчо Панов отговаря на въпроси в рубриката „Питай SEO специалист”. Той е съсобственик и SEO експерт в дигитална агенция WebsiteDesign. Има над 10 години опит в сферата.

Съсобственик и издател на Avtora.com, Bpost.bg, Smartnews.bg и други. Автор и лектор
на някои дигитални събития в бранша.

5 comments to “Питай SEO специалист – 2”
 1. Здравейте, за следващата консултация бих се радвала да чуя мнението на Славчо за сайта ми. Гледала съм няколко негови видеа и мисля, че той е перфектния човек за инициатива ви. Успехи ви желая 🙂

  • Здравейте Валентина,
   според мен категория Големи размери трябва да си е филтър по размер. Нищо не пречи както сте му изнесли отделен бутон на главното меню, но така като че ли има излишно на 2 по 2 места категории мъже и жени и url адреси, които бихте могли да спестите.
   А това е изключително важно, защото Гугъл среща големи затруднения с кроуването и индексацията на всички страници и призовава собствениците на сайтове, да правят колкото е възможно по-малко, но смислени страници.
   В блога няма бредкръмбс навигация, по бързината за мобилни у-ва може още да се поработи, със сигурност има и други неща, но като че ли няма нищо фрапантно.
   Филтрите трябва да са с директиви към мета роботс noindex, follow. Имам предвид, тези, които няма смисъл да се индексират, например подредбата по цена. При вас е решено (уж) с релация каноникъл, която сочи към правилната страница, но според мен това не е нaй-доброто решение.
   Тук https://unisvyat.com/shops/ – бихте могли да разпишете малко по-подробно, отделно самите магазини и да се маркират като локални бизнеси със структурни данни.
   След като се оправят тези неща, ще ви трябват и малко силни и тематични линкове, все още сайта ви е слабичък.
   За това можем да ви помогнем.

 2. Забравих да допълня, че тайтъл тага на всички страници, без основната, нека да завършва само с бранда – Еди какво си | Унисвят, а не както е сега бранда и някакви други писания след него. И няма смисъл да е само с главни букви…

 3. Здравейте,
  Как бихте подходили при изграждане на онлайн магазин за Европа на няколко езика.
  1.Със стар домейн .net с линкове от БГ и превод на съдържание + линкове на английски.
  2. Като ползваме изтекли локални домейни с история.
  3. С нови локални домейни + стария .net домейн за английската и бг версия. Всички домейни са с еднакво име.
  4. Редирект на изтекли локални домейни към новите локални домейни.

 4. Привет,
  сега нещата са много специфични с тези изтекли домейни.
  Аз лично бих ползвал такъв, само и единствено, ако преди това е бил сайт за същото нещо, което и аз ще предлагам. Но пък, от друга страна, ако вече е бил сайт за такова нещо, значи бизнеса е фалирал и ще трябва да ползвам име на фалирал бизнес.
  Друг риск при старите домейни са слаби и нерелевантни линкове. Не съм сигурен дали тези всички главоболия си заслужават мъките около един стар (с метрики) домейн.
  Ако си вземете нов и му пуснете 4-5-10 силни и релевантни линка, той ще се превърне в силен домейн, без негативите на предишните.

  Винаги се старайте да се превърнете в БРАНД! Тоест, домейна ви трябва да е брандъбъл и точно обратното на това, което доста хора си мислят, брандъбъл домейн не е kliuchar.bg, ами е такъв, който нищо не значи, примерно Кодак (това име го е предложила дигитална агенция на компанията, защото е звучало добре и са знаели, че може да се брандира).
  Например bazar.bg не са били толкова далновидни и сега не могат да се рекламират като бранд (защото има много неща, които се наричат “базар”), за това, единствения начин по който могат да се рекламират е с името на домейна си – bazar.bg, което е тъпо!

  А относно това дали трябва поддомейн или локален домейн за отделна държава, това е също специфично, но ако не искате да развивате 10 сайта примерно (за 10 държави), то тогава най-добрия вариант е един сайт с различни езикови версии (не поддомейни!). При това положение ако една от езиковите версии стане силна, тази сила лека полека ще се разлива и към другите.
  Много е важно при този вариант да се опишат правилно релациите за многоезичност – Hreflang и Alternate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *