Откъде работя днес: Кала Нера, Ливаната и ферибот към Евия

В края на февруари ти бях приготвила статия от поредицата „Откъде работя днес: Солун“. Така и не я публикувах. Чудих се дали да публикувам и тази, днешната, за моето лятно странстване из Гърция, което все още продължава. Не знам какво е отношението ти към пътуването в момента: може да се страхуваш и да предпочиташ да си останеш у дома или да ти се пътува, но да нямаш възможност, или да си решил да обикаляш Българското Черноморие и планини (ако е така прегледай по-стари публикации от поредицата, може да си намериш интересни идеи и подсказки).

Това съм аз, закичена със слънце зад ухото.

 

В крайна сметка реших да споделя с теб красотите, които виждам, да ти подскажа къде можеш да отседнеш и да поработиш и най-вече да те окуража – ако имаш нужда да попътуваш, независимо дали в България, или по света, мятай раницата на гръб и потегляй. Всяко време е смутно или неподходящо по някакъв начин. Остави страховете си у дома, въоръжи се с любопитство и тръгвай. Всичко ще бъде наред.

Кала Нера, Западен Пелион, Тесалия

Това беше първата ни спирка. Селото Кала Нера се намира на 20 км от Волос. Малко, празно – туристи почти нямаше. Твърдението на домакинята ни: „Всичко, което ви трябва ще намерите на крайбрежната улица.“ съвсем не беше преувеличено. Заведенията, магазините, аптеката и детските атракциони са именно там – на първа линия, точно срещу морето. В двора на църквата има детска площадка.

Настаняване

В момента цените са доста ниски навсякъде, а за по-продължителен престой на едно място, над три нощувки, има и отстъпки. Ние отседнахме в Evgenia’s House, на минутa пеша от плажа. Има апартаменти и точно срещу морето, но под тях са заведенията, магазините и най-натоварената улица в селото.

 

Интернет

Навсякъде имаше нет – в къщата, по заведенията. Нямам оплаквания в това отношение. Връзката беше стабилна, бърза, не ми се е налагало да ползвам мобилен нет, докато работя.

откъде работя днес, кала нера, свободна практика, фрийланс

Места за работа

Аз работих най-често разположена на дивана в дневната или на малката тераса, заобиколена от черници, лимони и зокумчета. Тествахме все пак и работа от кафенетата на плажа.

Препоръчвам Ya Banaki – кафе-сладкарница-магазинче за сувенири. Музиката е много приятна, има страхотна люлка, на която можеш да се разположиш с лаптопа, интернетът е добър, а щом вдигнеш поглед, виждаш морето.

 

Плажът

Не сме изследвали плажовете в района, стояхме на плажа на Кала Нера. Беше приятен, подходящ за деца, без силна музика. Имаше шезлонги и свободна зона.

Ако търсиш удобствата, които може да ти предложи село край морето, плюс възможност да стигнеш бързо до голям град, мястото ще ти хареса. Не може да се похвали с изключителни гледки или интересни околности, но спокойствието и чистият плаж са налице.

На мен ми беше приятно, но сърцето и очите ми останаха в Ливаната.

 

Ливаната, област Фтиотида, Централна Гърция

Ливаната е град, отдалечен от морето на около 15-20 минути ходене пеша. Най-голямата забележителност в него е църквата Agioi Theodoroi. Ние го посетихме, за да хапнем сладкиши във френската сладкарница с гледка към морето. Тя обаче не беше издържала мерките за ограничаване на корона вируса – заварихме помещението празно. Отпред все още стояха транспарантите с отпечатани на тях шарени макарони и две саксии с цветя. Гледката към морето наистина беше хубава.

Истината обаче е извън града, във вилните зони покрай морския бряг.

На първа линия, на едно шосе разстояние от плажа, са разположени ниски хотели с ресторанти под тях и вили с градини. И тук туристи почти няма. В събота и неделя дойдоха гърци. През останалото време бяхме ние и още 2 – 3 чужди коли.

 

Настаняване

Не съм проучвала как стои въпросът с наемане на вила. Мисля, че част от къщите могат да се наемат, но не са пуснати в Booking.com. Други са частна собственост. Ние се настанихме в хотел Akti. Малък, семеен хотел с много любезни собственици, чудесна закуска и приятно обзаведени стаи в ретро стил.

И в тази част на Гърция цените към момента са доста ниски, а хотелите почти празни.

 

Места за работа

Аз работих от терасата. Имах чудна гледка и ми беше много удобно. Наблизо имаше две кафенета, но те предлагаха същата гледка, плюс музика и други хора наоколо, затова не съм ги посещавала.

Можеш да работиш спокойно и от шезлонгите на плажа.

 

Интернет

В хотелите и заведенията има добра връзка. На шезлонгите на плажа, няма, но можеш да си ползваш мобилния.

 

Плажът

Според една табела, плажът е отличен със син флаг. Според мен отличието едва ли му е било дадено скоро. В сравнение с повечето гръцки плажове, на които съм била, този беше доста запуснат – разбирай не беше достатъчно изчистен от боклуци.

Като изключим това беше доста приятен и подходящ за деца. Морето беше плитко, водата – много чиста, гледахме подводен рачешки бой и се плацикахме на воля.

 

Места за хранене

Заведения има, но туристи няма. Затова навсякъде се предлага много малка част от менюто. Ако си любител на месото на скара, рибата и гръцката салата, ще изкараш. Ако си с деца и имаш нужда от разнообразна храна + манджи, точно в момента това не е твоето място.

При всяко положение, ако посетиш плажа и вилната част на Ливаната, ти препоръчвам единствения ресторант, който се намира зад хотелите на първа линия. По-късно ще се опитам да намеря името и да дам линк към него. Превъзходна кухня, чудесно обслужване и огромно търпение към щъкащите в краката на сервитьорите хлапета – най-вече нашето.

Крайбрежието на Ливаната страшно ми хареса. Има дълъг път за разходки с прекрасни гледки към морето и остров Евия. Плажът е по-скоро добър. Всяка малка вилна зона има църква със сенчест двор, чешма и нещо като детска площадка. Няма кой знае какво за правене, но има много за съзерцаване.

Фериботът за Евия

От Ливаната можеш да хванеш ферибот за най-големия гръцки остров – Евия. Той тръгва на всеки два часа, пътуването трае около 40 минути. Малко по-късно ще дам линк за повече информация.

Ако имаш нещо спешно да си свършиш, може да цъкаш и от ферибота. Аз обаче ти предлагам да се насладиш на гледката. Ако седнеш навън, нямаш климатик и вятърът ти бучи в ушите, но пък не носиш маска. Хора, както виждаш, няма. (Е, бяхме общо около десетина пътника.)

Откъде ще работя в следващите дни, ще ти споделя скоро. Дотогава, ако имаш въпроси, пиши ми в коментарите, ще се постарая да ти отговоря.

 

Възползвай се от консултациите за седмицата

  • Питай копирайтър, ако имаш нужда от помощ и съвет за създаването на съдържание или рекламни послания за твоя сайт.
  • Питай счетоводител, за да си изясниш всички счетоводни мъглявини и да можеш да работиш спокойно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *