Как да се отървеш от нископлатена поръчка, за да вземеш по-изгодна

Преди години ми се обади колега копирайтър с предложение да работя като негов подизпълнител. Имаше клиент, за когото трябваше да се пишат статии на седмична база. Темите ми бяха познати, нямаше да ми отнемат много време, щях да получа 50% капаро, както обикновено. Поръчката беше дългосрочна. Единственият проблем беше, цената, която предлагаше колегата – значително по-ниска от тази, на която работех по това време.

Отказах му.

Вместо да приключи разговора, той започна да ме навива. Да ме убеждава, че парите може и да са малко, но пък ги получавам ей сега веднага, пуска ми превода и утре сумата е в банковата ми сметка. Добави също, че имало фрийлансъри, които не взимали и толкова.

Отказах му.

Той определено беше изненадан. Предложи ми да помисля два-три дни и да му се обадя отново с окончателното си решение. Съгласих се, затворих телефона и започнах да мисля по темата. Или, ако трябва да си призная,

не започнах да мисля, започнах да се плаша.

Зачудих се дали да не приема. Да, парите са малко, но текстовете няма да ми отнемат много време и са сигурни. Да, сега си имам клиенти, но ако някой се откаже, ако изведнъж остана без поръчки?

После ежедневната работа ме повлече и нямах време да се страхувам. След два дни се обадих на колегата и отново му отказах. Бях успяла да си припомня два, важни за мен урока:

  1. страхът е лош съветник при работа с клиенти;
  2. винаги се появява по-изгодно предложение, стига да си се потрудил за това предварително.

Всички сме го правили – приемали сме първата попаднала ни поръчка, с неособено добри условия, защото ни е било страх, че ще останем без доходи.

В днешната статия ти подсказвам как да изпълниш нископлатената поръчка и да вземеш по-изгодната за теб и още по-важното! как да НЕ се изкушаваш повече да работиш при кофти условия. Прочети, помисли, приложи насоките ми, сигурна съм, че ще излезеш сух от водата.

Какво да направиш, ако вече работиш по нископлатена поръчка и нямаш време да поемеш друг, по-изгоден проект

1. Опитай се да предоговориш условията

Не да променяш цената, това е некоректно, освен ако клиентът не е променил изискванията си, обема работа, или сроковете. Но можеш да опиташ да предоговориш времето за изпълнение на поръчката.

Например: клиентът е поискал всяка седмица да му подаваш по 10 статии. Забелязваш, че не успява да ги качи. Какъв по-удобен повод от този да предложиш да пращаш по 6 или 5 статии седмично? Така той има достатъчно материал за качване, ти поддържаш темите актуални и имаш време и за друга поръчка.

Разбира се, клиентът може да успява да оползотвори навреме всички материали, които му пращаш. Тогава претекстът, с който искаш смяна на сроковете отпада.

Признай си, че ти имаш нужда от отсрочка.

Обсъдете какви са вариантите и предложи да свършиш още нещо, малко!, като бонус. Защо ти е да го правиш като условията така и така са неизгодни? Защото си поел ангажимент и носиш отговорност да го изпълниш.  А и така със сигурност ще си научиш урока и няма да се хващаш втори път на подобна въдица. Просто, заедно с това, ще успееш да изпълниш и по-добре платената поръчка, която иначе ще изпуснеш.

2. Опитай се да прехвърлиш работата на колега фрийлансър

Потърси някой с по-малко опит от теб или колега, който иска да има в портфолиото си материали, разработвани за такъв бизнес/сфера/тема. Намери човек, който може да има дългосрочна полза от изпълнението на тази поръчка или пък цената отговаря на неговия опит и умения.

Къде е уловката?

Трябва да отделиш време да обясниш на колегата си какво да направи, да му предоставиш всички материали, да отговориш на въпросите му и после, когато получиш готовата задача, да провериш дали всичко е направено добре.

Хубавото е, че това ще ти коства по-малко време, отколкото ако изпълняваш всичко сам. Няма да спечелиш никакви пари от тази работа (съветвам те в случая да не искаш процент от колегата си), но пък ще можеш да поемеш по-изгодната за теб поръчка и да приключиш сагата с двама доволни клиенти и колега, на когото си подал ръка. Откъдето и да го погледнеш – добра печалба.

След като ѝ се нарадваш анализирай още веднъж ситуацията, в която си се набутал и си научи уроците от нея, за да я избягваш занапред.

 

свободна практика, фрийланс, нископлатена поръчка, изгодна поръчка, преговори с клиенти

Как да се предпазиш от изкушението да приемеш поръчка с неособено изгодни за теб условия

Не се поддавай на страха, че ще останеш без пари. Виж как може да стане това.

1. Когато получиш неособено добро предложение, не бързай да го приемаш

Седни с лист и химикал и направи списък с всички поръчки, по които работиш към момента. Отбележи си колко време ти отнемат, кога и колко пари очакваш да получиш. После, в друга колона, запиши всички поръчки, които не са сигурни, но е възможно да се появят през следващите дни до седмица-две. И за тях си запиши колко време биха ти отнели, кога и колко пари очакваш да получиш.

Само след десетина минути ще имаш картина на текущото положение. Ако не изглежда успокоително, и нищо не се задава на хоризонта, а настоящите ти поръчки са нищожни, запиши си колко поръчки, и за какви пари, трябва да намериш, за да вържеш бюджета.

Помисли и с колко ще допринесе тази неизгодна поръчка за закрепване на положението. Ще оправи поне 50% от него или не повече от 10-20%? Ако се окаже второто, откажи.

 

2. Помисли какво да направиш, за да спечелиш по-изгодни поръчки и възможно ли е това

Напълно възможно е, ако постоянно правиш нещо за популяризиране на услугите си и вече имаш клиентска мрежа. Нямаш работа? Създай си.

  1. Помисли какъв сезон е, какви празници идват, кой от клиентите ти от какво би могъл да има нужда – статии, визии, кампании.
  2. Разработи предложения за тези, които наистина биха спечелили от тях.
  3. Сподели им ги, заедно с ценова оферта, в мейл или поискай лична среща, както ти е по-комфортно.

Едва ли всички клиенти, на които предложиш да правите нещо заедно, ще се съгласят. Вероятно ще успееш да убедиш един или двама. Те обаче са добро начало.

Знам, че шубето е голямо, но не бързай да му се поддаваш. Не приемай задачи, които не са ти интересни, носят малко пари и заемат значителна част от времето ти. Ако си направил всичко, посочено по-горе, би трябвало страхът ти вече да се е свил до размерите на грахово зърно и да си способен да действаш разумно.

 

3. Инвестирай в себе си

Вместо да пилееш седмици и месеци от живота си за лошо платени поръчки с инфарктни срокове, научи нещо, развий ново професионално умение. С негова помощ ще привлечеш нови клиенти, по-добре платени поръчки и ще се отличиш от конкуренцията.

Когато разбираш, че определена задача е неизгодна за теб, но все пак се чудиш дали да я приемеш, задай си въпроса какво ти носи тя в дългосрочен план: 

  • професионален опит;
  • популярност и/или по-добър имидж;
  • престиж;
  • нови потенциални клиенти;
  • възможности за други, по-интересни/по-добре платени проекти.

Ако нищо от това не се вижда в перспектива, не се занимавай. Инвестирай в себе си по друг начин. Учи нещо ново, измисли нови начини за популяризиране на услугите си, включи се, дори на доброволни начала, в инициатива, която ще ти донесе някоя от изброените по-горе ползи.

Разбира се, ще се чувстваш много по-спокойно и ще се пребориш по-лесно с тревогите си, ако имаш буфер поне за месец-два или страничен доход, макар и не много голям. Прегледай статията „Как фрийлансърът си осигурява финансова стабилност“, може да ти даде насоки и идеи по темата.

Направи си буфер, развивай професионалните си умения и отделяй час на ден, всеки ден, за да популяризираш услугите си. Това е най-добрият начин да се отървеш от нископлатените поръчки и да взимаш по-изгодни за теб. 

Успех!

⇒ Все още имаш възможност да се консултираш безплатно със счетоводител. Отиди на „Питай счетоводител #45“ и задай въпроса си в коментарите. Счетоводителят Стефка Василева отговаря на първите 10. 

⇒ Ако искаш да получаваш всяка нова статия от „Свободна практика“ в пощата си, да се възползваш първи от безплатните консултации с дизайнер, копирайтър и счетоводител и да имаш достъп до безплатен копирайтинг курс за абсолютно начинаещи, абонирай се за блогаЩе ти пращам мейл всеки понеделник. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *