Как един фрийлансър си осигурява финансова стабилност

Freelance_Finansova_stabilnostПреди няколко дни на Facebook страницата на блога се заговорихме за (не)възможността да имаш сигурни месечни доходи, когато си фрийлансър. Вярно е, никой не ти гарантира каква сума ще вземеш на последно число от месеца. Затова имаш един-единствен избор – да си я гарантираш сам. Как става? По-долу съм подредила стъпките за това по важност.

1. Изчисли колко постоянни клиенти са ти нужни, за да имаш приличен месечен доход. 
(Взимаш предвид ежемесечните задължителни разходи, парите, които получаваш средно за проект и работните часове за месеца. Най-най-точната бройка ще я напаснеш в движение.)

 

2. Направи всичко възможно да ги намериш. Писала съм доста по въпроса как да накараш клиентите да дойдат при теб, а и не само аз.

 

3. Ти си фрийлансър, не е нужно да чакаш края на месеца, за да вземеш пари. Направи схема, по която да получаваш плащанията от редовните си клиенти така, че да ти е удобно: в началото, в средата, в края на месеца; седмични, на три дни, на десет дни – всичко зависи от това как ще го измислиш.

 

 

4. Отделяй пари настрана всеки месец, за да си осигуриш буфер за аварийни ситуации, забавени плащания и периоди без работа. 

 

5. Елиминирай периодите без работа. По-силни и по-слаби сезони има за всеки бизнес. И за двата вида трябва да си подготвен. Как един фрийлансър може да се справи с липсата на работа през лятото? Дала съм някои идеи в блога, но всеки бранш си има специфики. Опознай особеностите на твоя и измисли как да си осигуриш достатъчно поръчки. Не може да няма начин.

 

6. Помисли за това как можеш да си докараш пасивни доходи. Информация по въпроса има много. Намери най-подходящия за теб начин и действай.

 

Моят опит показва, че когато един клиент си тръгне, на негово място се появява друг. Когато съм на ръба и съм отчаяна, обикновено нещо се случва и всичко се нарежда. Не смятам, че това е само късмет. Отдавам го предимно на факта, че работя много, правя нещата добре и не се уморявам да измислям начини, за да привлека нови клиенти или да напомня на старите за съществуването си. Вярвам, че щом на мен ми се получава, може да се получи и на всеки друг.

 

Забелязах, че с времето престанах да се притеснявам за края на месеца. Или поне ми се случва изключително рядко. (Може би защото все още не съм се заела сериозно с точка 6.) И понеже не ми хрумва, че е възможно да не изкарам достатъчно пари, за да си покрия разходите, обикновено се справям.

 

Вярно е, че е рисково, но ако работиш в офис, знаеш, че шефът ти трябва да мине през голяма част от горните стъпки, за да ти осигури “сигурната” заплата. А ако не успее, просто няма да ти плати. Или ще ти плати по-късно. Или ще те съкрати. Във всеки случай, ще си по-неподготвен за това отколкото, ако си пробвал да си спечелиш тези пари сам.

 

Вероятно има и други начини да си осигуриш финансова стабилност по време на свободна практика. Ако знаеш такъв, сподели го в коментарите или във Facebook страницата на блога.
Аз и всички читатели предварително ти благодарим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *