Питай счетоводител #32

Използвай безплатната консултация със счетоводител, за да избереш най-подходящия за теб начин да упражняваш фрийланс дейност, да си изясниш заплетена счетоводна ситуация, да се информираш по счетоводни въпроси, за да вземеш адекватно решение за бъдещето си.

Счетоводителят Стефка Василева е наясно с особеностите на фрийланса, отварянето на Etsy магазин, работата с чуждестранни клиенти. Ще ти даде професионален съвет.

Напиши въпроса си в коментарите, тя ще отговори на първите 10 до четвъртък вечер (24. 06. 2021).

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

22 comments to “Питай счетоводител #32”
 1. Здравейте!
  Пенсионерка съм и се грижа през учебно време по половин ден, а през ваканциите по цял ден за своето внуче. Имам промеждутъци, които уплътнявам с плетене. Искам да продавам законно плетените изделия, за да се подпомагам финансово. Четох, че за да се регистрирам като свободна професия, ми трябва документ за правоспособност. Идеята ми е, целогодишно да плета, а да продавам само четири месеца в годината през социалните мрежи и платформите на занаятчиите.
  Мога ли да го направя и какъв докумен за правоспособност ми трябва, при положение, че самите купувачи са тези, които ще ме оценят чрез покупките. Ако не им харесва, просто няма да купят и ще си остана само с разходите за осигуровки.

  • Здравейте,
   За да работите легално или трябва да си направите регистрация като занаятчия, или да упражнявате дейността си през фирма. Това са двата варианта, като за Вас по-ренталибния със сигурност ще бъде да се регистрирате като занаятчия.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте ! Много се радвам, че посетих сайта и като цяло, че предлагате подобен вид подкрепа. Ще се радвам да получа отговор на моите мистерии.
  Продавам в Etsy от около близо 3 години. За мое щастие нещата се развиха добре и регулярно получавам дивиденти.
  Не съм се регистрирал никъде. Нямам фирма. Не съм се регистрирал по член 97а.
  Искам да съм изряден платец към държавата, но не знам от къде да започна.
  -мога ли да упражнявам дейноста си без фирма ?
  – мога ли по друг начин да бъда изряден платец към държавата, без регистрация на фирма ?
  – могат ли от НАП да научат за тази дейност и да ми съставят санкция, ако не предприема мерки и в какъв размер ще бъде тя ?
  След новите разпоредби влизащи в сила от 1 юли 2021, трябва ли за да продаваме в етси да имаме фирма, или можем да продължим и без нея ?
  Понеже по новият закон за ДДС, праговете са променени и са сведени до 10 000 евро на територията на ЕС. Ако продаваме в САЩ например и реално стоките и услугите биват предоставени на други лица в САЩ, тогава този праг нас касае ли ни ?
  Аз го разбирам така, че ако имам оборот от 30 000$ като 25 000$ е ицяло и само в щатите, а другите 5 000$ са на територията на ЕС, то не е задължително да плащам ДДС и да се регистрирам в т.н (OSS -one stop shop)
  Въпросите са много, но ще съм много благодарен, ако проявите търпение и разбиране да ми отговорите, ако не на всички то поне на част от тях.
  Благодаря ви предварително ! Желая ви успех !

  • Здравейте,
   За да работите легално или трябва да си направите регистрация като занаятчия (в зависимост от това какво продавате), или да упражнявате дейността си през фирма.
   Също така задължително трябва да наприте регистрация по ЗДДС.
   На въпросът дали НАП могат да разберат за дейността Ви – да, могат да разберат.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 3. Здравейте! Благодаря предварително за тази възможност да получа информация и съвет.

  Дейността, която изпълнявам, е създаване на авторски визуални изображения – дизайн и илюстрации за чуждестранни клиенти.
  1.Разбирам, че за продажба на авторски произведения общопризнатите разходи са 40%, а не 25%, което е за свободна професия като цяло. Така ли е наистина и къде и кога в хода на регистрацията ми като самоусигуряващо се лице трябва да бъде упоменато това?
  2. Колко време след регистрацията на дейността мога да ползвам болничен?

  • Здравейте,
   Нормативно признатите разходи, които вашата дейност може да ползва са 40%, като те имат значение при изчисляване на дължимия данък (авансов или годишен) за получените доходи.
   Ползването на болничен зависи от осигурителния стаж, който имате въобще, а не само от това дали сте регистрирана като свободна професия.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте,
  Имам още няколко въпроса.
  1. Ако клиент иска да ми плати по PayPal, това трябва ли да е изрично посочено на фактурата? Тъй като парите ще влязат пак в банковата ми сметка – тя ли е по-редно да присъства или че плащането ще е през PayPal без да се посочва банкова сметка?
  2. Как да разбера дали номер на компания извън ЕС е верен като няма единна система за това? По-конкретно за САЩ ме интересува. Има ли сайт, в който да може да се провери?
  3. Ако превеждам субтитри, някои сайтове за субтитри дават възможност за дарение към мен през PayPal. Как трябва да се осчетоводи едно такова дарение и как да докажа, че не съм извършила дадена дейност за човека, който е направил дарението? От моя страна трябва ли да му издам някакъв документ за дарението? В тази връзка, мога ли да направя дарение към Вас за счетоводната помощ, която ми оказвате, и как мога да го направя?

  • Здравейте,
   1. Задължително във фактурата трябва да бъде упомената сметката, по която клиентът ще заплати.
   2. За контрагентите от ЕС има система, в която можете да проверите дали ДДС номера е коректен, за контрагентите извън ЕС – не ми е известно да има такъв.
   3. Ако осъществявате търговска дейност, задължително трябва да плащате данъци.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

   • От зад напред ще започна – не става въпрос за търговска дейност, а за безвъзмездна (безплатна, като Вашата помощ в момента), след което има възможност за дарение.
    На първия въпрос – PayPal може да не е обвързан със банкова сметка. Използвам онлайн счетоводна услуга за издаване на фактури която посочва или плащане чрез PayPal, или по банков път и показва сметката ми. И двете не може. Кое ме съветвате да избера?

    • Щом става въпрос за безвъмездна помощ, няма проблем да се получават плащания под формата на дарения, но това е добре да бъде упоменато при плащане.
     Относно това кои данни за плащане да посочвате – трябва да посочите PayPal сметката.
     Поздрави!

 5. Здравейте! Благодаря Ви предварително за отговора.

  – Регистрирана съм в рег. Булстат като чуждоезиков учител с код по КИД 8559 “други образователни дейности, некласифицирани другаде” и това не е основната ми регистрация по КИД. Намерих един клиент, който ще има нужда от помощ с езика. Ще пътува до България и има нужда от преводач който да му превежда на момента. Мога ли да работя това с горепосочената регистрация? Проблем ли ще е ако във фактурата ми пише Моментален превод а аз съм регистрирана като учител?
  – Тъй като често ми възникват такива въпроси, има ли държавна институция която по принцип дава напътствия по такива теми?

  • Здравейте,
   Спокойно можете да издадете фактура към клиента Ви за дейността, която сте осъществили.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 6. Здравейте и благодаря за предосатвената възможност за консултация!
  Ситуацията накратко:
  Назначена съм на постоянен трудов договор, работя допълнително чрез граждански договори и чрез преотстъпване на авторски права. В момента съм във втората година на отпуск по майчинство. След като той изтече възнамерявам да напусна работата на постоянен трудов договор и да остана само фрийлансър.

  Въпросите или поне малка част от тях:
  Какви са стъпките, които трябва да предприема? Кой е най-лесният и икономически изгоден начин да упражнявам професията си законово? Да стана самоусигоряващо се лице, да открия фирма, да бъда назначена някъде на постоянен трудов договор отново, или има друг вариант?

  • Здравейте,
   За да упражнявате дейноста си, трябва да направите регистрация в Регистър Булстат и да подадете декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице в НАП. В този случай при изчисляване на дължимите данъци и в зависимост от дейността, която упражнявате, ще можете да ползвате 25% или 40% нормативно признати разходи.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 7. Здравейте,
  благодаря Ви за услугата която предлагате.
  Въпросът ми е следния:
  Какво трябва да направя за да мога да работя с платформата upwork по легален начин? (като лице упражняващо свободна практика ли трябва да се регистрирам?) Какви данъци трябва да плащам за получените доходи и трябва ли да издавам фактура? Клиента казва, че не иска фактура за услугата ми, парите ще получавам чрез платформата. В такъв случай как мога да легализирам доходите си?

  • Здравейте,
   За да работите с Upwork ще трябва да си направите регистрация в Регистър Булстат като свободно практикуващ специалист или да регистрирате фирма. И в двата случая трябва да си направите регистрация по чл. 97а от ЗДДС заради фактурите за комосионните, които ще получавате.
   Фактури не е нужно да издавате Вие, това се случва автоматично от платформата.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 8. Здравейте! И аз благодаря за предоставената възможност! 🙂
  В момента се занимавам с изработка и продажба на бижута, основно работя чрез куриерските фирми и наложен платеж. Изборът ми е да се регистрирам като свободна професия, тьй като доходите ми не са достатъчно големи, за да поддържам фирма.
  Отделно, работя на постоянен трудов договор в компания. Ето и моите въпроси:
  1. За да се регистрирам за свободна професия, разбрах, че трябва да предоставя диплома/сертификат. Понеже аз съм самоука в хобито си, възможно ли е да се предостави диплома/сертификат различен от естеството на свободната професия? Имам например сертификат за курс по графичен дизайн, което не е същото като изработка на бижута, но е в бранша на изкуството.
  2. След като от работа вече се осигурявам, нужно ли е и като лице, упражняващо свободна професия да плащам осигуровки? Правилно ли съм разбрала, че не е нужно в случай, че данъчната основа на заплатата е в максимален размер, тоест 2600лв ?
  3. Правилно ли разбирам, че за свободна професия след първото тримесечие на годината се внасят осигуровките за минималния осигурителен доход. А в края на годината се внася ГДД, където се плаща самия данък, намален с 40% + осигуровки, ако доходите са надвишили минималната сума?
  4. Наскоро разбрах, че от НАП издават попълнени декларации за наложени платежи за физически лица. След като, получавам доходите си от наложени платежи, възможно ли е на базата на тази декларация само да плащам данъци? От тези наложени платежи възможно ли е да премахна разходите, които имам за практиката си, в случай, че пазя фактури?
  5. И последно, има ли специални изисквания, ако се извършва търговия със сребро?

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   За да направите регистрация в Регистър Булстат, Вие трябва да предоставите сертификат или диплома, която удостоверява, че имате право да се регистрирате за дадена професия. Със сигурност би се получило със сертификата, който имате, но не е много редно да бъде така. Моят съвет е да пробвате да получите сертификат от Камарата на занаятчиите, ако се занимавате с изработка на сребърни бижута. Така ще можете да се регистрирате като занаятчия.
   Ако работите по трудово правоотношение и работодателя Ви осигурява на максималния осигурителен доход (3000 лв.), то като свободно практикуващ специалист няма да дължите осигурителни вноски. Във всички други случаи ще дължите такива.
   Осигурителни вноски се внасят всеки месец, в който упражнявате дейност. Декларации за авансов данък се подават след изтичане на първите три тримесечия на годината, след изтичане на последното тримесечие се подава годишна данъчна декларация.
   Ако си подавате декларация за доходи на базата на справките от куриерските фирми, то данъкът, който дължите е в размер на 15% и нямате право да ползвате разходи.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 9. Здравейте!
  Интересува ме, когато съм на граждански договор с ТЕЛК решение и без ТЕЛК, каква е разликата при внасяне на осигуровки или други такива.
  Благодаря Ви!

  • Здравейте,
   Когато едно лице е с ТЕЛК-ово решение има право да ползва данъчни облекчения. В определени случаи и осигурителните вноски, които внася са по-ниски.
   Поздави!

 10. Здравейте! От време на време пиша статии на различна тематика. За целта получавам възнаграждение от порядъка на 50-60 лв. Въпросът ми е трябва ли да внасям осигуровки върху тези суми или се подава само данъчна декларация за ДДФЛ в края на годината? Ако се внасят осигуровки – то какви? Определям тези суми като “авторски възнаграждения”, но не съм сигурен дали могат да бъдат класифицирани като такива (писане на статии).
  Благодаря предварително!

  • Здравейте. За съжаление месечният лимит от въпроси, на които отговаря Стефка Ангелова се изчерпи. Това бяха последните безплатни консултации до септември. Мисля, че назад в месеците има въпроси като вашия, на които счетоводителката е отговорила. Потърсете в старите издания на безплатните счетоводни консултации, секция “Питай счетоводител”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *