Разкажи ми как стана фрийлансър: Мария Севева, виртуален асистент

Поредицата „Разкажи ми как стана фрийлансър“ се завръща с разказ на виртуалния асистент Мария Севева за началото на нейния фрийлансърски път. Знам, че доста от читателите на блога ще се припознаят в тази история.

Подготвила съм ти и още няколко интересни госта в тази рубрика, ще публикувам текстовете им през следващите седмици.

Ако и ти искаш да споделиш как си започнал да работиш като фрийлансър, какви трудности си срещал и как си ги преодолял, пиши ми. Ще ти изпратя няколко въпроса, на които да отговориш и ще публикувам текста ти без редакционна намеса, с твоя снимка и линк към сайта ти.

Участвай в рубриката, представи себе си на читателите, така ще помогнеш на тези, които сега излизат на свободна практика или са начинаещи и ще популяризираш услугите си.

=======

Мария Севева, виртуален асистент, фрийлансър, фрийланс, свободна практикаКазвам се Мария, майка съм на две момичета на 1,1 и 2,8 г. Работя като виртуален асистент и изработвам PowerPoint презентации. Ето как започна всичко.

Когато голямата ми дъщеря беше на 5 месеца, реших че трябва задължително да започна да правя нещо друго, освен да сменям памперси, да пея „Зайченцето бяло“ и да се опитвам да показвам заобикалящия ни свят по интересен и забавен начин на детето си. Бях сигурна, че трябва да го направя, за да се самосъхраня и като човек, освен като майка.

Разрових се в интернет, първоначално, за да видя изобщо какви възможности се предлагат за работа от вкъщи. Имаше един сайт, който предлагаше незначително заплащане за писане на мнения за продукти, филми, музика и др. Реших да опитам, не толкова заради парите, колкото да раздвижа сивото си вещество.

Съвсем скоро се замислих, че ако искам да работя като фрийлансър, на първо място трябва да правя това, което обичам и това, в което съм добра. Затова реших да пусна в няколко сайта обява, че изготвям презентации. Винаги съм харесвала PowerPoint като програма, а освен това в професионалния си път, и не само, ми се е налагало много често да я ползвам. Няма да забравя колко бях щастлива, когато ми се обади първата ми клиентка – през януари 2017-та. И съм още по-щастлива, че тя ми е клиентка и до днес.

След като клиентите започнаха да се трупат, реших че трябва да развия дейността си и така се роди идеята за MVM Virtual Assistants. Вече бях родила и втората си дъщеря си и бях силно решена, че заради тях двете трябва да успея. Затова не се спирам и до днес.

Усещането, че си добър в това, което правиш и че то е оценено, е неописуемо и дава сила и мотивация.

Както всичко останало, това да си фрийлансър има както плюсове, така и минуси. Много хора мислят, че когато работиш на свободна професия и още повече, ако го правиш от дома си, в общи линии по цял ден се размотаваш, но това не е така.

От една страна, да, имаш реалната възможност сам да определяш как да организираш времето си, но от друга, си ангажиран, най-малкото мисловно, почти денонощно. Освен това, особено ако имаш малки деца, работиш предимно вечер и нощем, в стремежа си да намериш време, което пълноценно да прекараш с любимите си хора. И разбира се, не е никак за подценяване фактът, че ако днес имаш ангажименти, които ти носят доходи, утре може да нямаш.

Но въпреки минусите, вярвам, че това е моето място под слънцето. Вярвам, че всяко едно усилие си струва и се чувствам удовлетворена от това, което правя!

Прочети още:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *