Как да преценяваш предложенията за допълнителен доход

И да не си губиш времето

За една седмица четирима души ми писаха с предложение да увелича доходите си. Настояваха за лична среща, за не повече от час от моето време. На отговора ми, че първо искам да знам поне най-общо за какво става въпрос, всички, без изключение, отговориха, че бизнес моделът е нестандартен и е най-добре да се видим лично, за да могат да ми обяснят. След като им отказах двама склониха да ми разкажат по мейл за какво става въпрос – инвестиционна застраховка „Живот“ и МЛМ маркетинг;  двама обидено ми се накараха, че изпускам възможността на живота си и ми напомниха, че съдбата ми е в моите ръце.

Сигурна съм, че не само аз получавам такива неустоими предложения. Помня също с каква надежда и търпение ходех по срещи от подобен тип през първата година от моя фрийлансърски живот.

Знам, че за всеки влак си има пътници и някои начини за изкарване на допълнителен доход, които не са удачни за мен, са идеалният вариант за някой друг. И все пак реших да споделя с теб няколко признака, по които да прецениш дали си струва да отделиш време и да изслушаш поредното предложение за изкарване на допълнителен доход. С тяхна помощ ще овладяваш по-лесно любопитството си и ще обуздаваш съмнението, че това наистина може да е възможността на живота ти.

Не става ясно от какво конкретно се изкарва този допълнителен доход

Дейността, която ще ти донесе много пари остава обвита в мистерия и при първи, и при втори и при n-тия разменен с отсрещната страна мейл. Разбираш само, че бизнес моделът е нестандартен, че не трябва да правиш нищо (много често), но все пак трябва да имаш желание да се развиваш и че ти предлагат златен шанс, защото ти си мислещ човек и го заслужаваш.

Не се заблуждавай! Сериозните предложения обикновено са конкретни. Хората, които ги отправят не разчитат на лъскави приказки и не разтягат лакърдии, защото ценят времето си и защото знаят силата на едно наистина добро конкретно предложение.

свободна практика, фрийланс, фрийлансър, допълнителни доходи

За сметка на конкретиката разговорът е изпълнен с ласкателства и надъхващи изречения

Тази част ми е любима. Почти всяко предложение за допълнителен доход е придружено със суперлативи по твой адрес и изтъркани надъхващи изречения от типа „Съдбата ви е във вашите ръце!“.

Мда, мерси.

Помисли си, ако човекът отсреща наистина смята, че си толкова страхотен профеисоналист, невероятен човек и не знам още каква светлина в небето, защо се опитва да те мине с толкова евтини надъхвания? Да, ти вероятно наистина си много добър в това, което правиш. Но ако човекът срещу теб го знаеше, щеше да ти отправи конкретно предложение за бизнес, а не да ти сваля звезди.

В този случай, по-скоро ти говорят общи приказки, които казват на всички и разчитат някой да се поласкае, да се развълнува и да се хване чисто емоционално.

 

Човекът, който ти предлага допълнителен доход не иска да ти каже нищо преди да се видите на живо

Удивителна си остава за мен вярата на хората, че само да те приклещят на жива среща, няма да можеш да им устоиш и ще направиш каквото искат.

Вероятно хората, които искат да ти споделят тайната на високия допълнителен доход, също разчитат на тази си вяра и на още две неща:

  • когато се срещате на живо, те могат да наблюдават и разчитат реакциите ти много по-бързо и да сменят разговора и тактиката спрямо тях;
  • могат да те притиснат с предложение, което важи само още няколко часа или само по време на срещата, съответно – ти не мислиш, а приемаш от страх да не изпуснеш шанса си.

Ако поискаш предварителна информация, за да знаеш дали си струва да отделиш време за среща на живо, и получиш обяснения, че бизнес моделът е особен и е сложно, и няма как да ти бъде обяснено по мейл или по скайп, не се занимавай.

Повярвай ми, няма толкова сложно нещо, което да не може да бъде обяснено по скайп или по телефона, или описано в два до три абзаца мейл. Да, вероятно ще липсват някои детайли, ще има нужда от допълнително уточнения, но обща представа със сигурност можеш да получиш.

 

Как да съм сигурен все пак, че не изпускам нещо, което наистина ще ми донесе пари

1. Нали знаеш, че всички, които ти отправят предложение за допълнителни доходи всъщност ще спечелят нещо от твоето съгласие?

Ако предложението си струва, то отсрещната страна няма да си губи времето да те омайва с глупости, а директно ще ти каже за какво става въпрос. Омайването и евтините трикове са необходими, когато предложението всъщност носи печалба само или предимно на едната от страните и тази страна, повярвай ми, не си ти.

2. Наясно си, че трябва да полагаш усилия, да развиваш умения и да отделяш от времето си, за да изкарваш пари, нали така?

За да имаш допълнителни доходи, трябва да отделяш време и да правиш нещо. Дори на по-късен етап това време да е много малко към никакво, в началото ще трябва да поработиш. Не се връзвай на приказките, че можеш да изкарваш купища пари, докато пиеш кафе с приятели. (Често така ми пробутват неустоими възможности за МЛМ маркетинг, които ще ме направят богата.)

Съсредоточи се върху работата си. Образовай се на тема лични финанси и инвестиране. Цени времето си и си припомняй какви са целите ти и как мислиш да ги постигнеш. Не се лепи като пеперуда за всяка изскочила на пътя ти приказна възможност. Вероятността да изгориш е много голяма.

Успешна седмица от мен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *