Разкажи ми как стана фрийлансър: Марина Желева, копирайтър и преподавател по йога

Запознах се с Марина Желева преди около 10 години в двора на ФЖМК и веднага ми направи впечатление. Много харесвам такива хора – които изглеждат въздушни; струва ти се, че всичко им се отдава с лекота; каквото направят – хубаво е; каквото облекат – стои им; любопитни са и са приятели с живота, нямат време да враждуват с него.

Истината е, че това е моята представа за Марина. През годините съм имала радостта да общувам с нея на живо може би 4 – 5 пъти. Следя с интерес професионалния ѝ път и именно за него ще прочетеш днес.

Поканих я в рубриката „Разкажи ми как стана фрийлансър“, защото мисля, че ще ти е интересно да разбереш как успешен копирайтър, който се подвизава из големи рекламни агенции в България и чужбина, излиза на свободна практика, става преподавател по йога и създава Art & Yoga retreat – платформа за осъзнати пътувания, които комбинират йога, арт терапия, медитация и пътешествия.

Марина Желева, копирайтър, фрийлансър, преподавател по йогаПредстави се – коя си ти, с какво се занимаваш в момента

Казвам се Марина и когато ме попитат с какво се занимавам, се чувствам като в онзи филм за „Двойният живот на Вероник“. Занимавам се с писане и йога и не мога да определя кое обичам повече. Факт е, че от известно време някак си изкарвам хляба и с двете.

Какво си правила преди да излезеш на свободна практика?

Дълго време работих като копирайтър в различни рекламни агенции в България, Румъния и Полша. В българските агенции правих всичко от писане на рекламни текстове, измисляне на рекламни концепции, стратегии, клипове, дигитални кампании и какво ли още не. През 2014 се преместих в Букурещ, където за година и половина работих за няколко международни пазара, а в края на 2015 се прехвърлих в полския офис на агенцията, където активно се случваше цялото видеопроизводство на рекламните продукции за цяла Източна Европа, така че прекарвах доволно време в студио.

Как реши да станеш фрийлансър?

Полу на шега, полу наистина, един септември във Варшава просто студът ми дойде в повече. Проектът ми в Полша тъкмо беше завършил, нямах никакви планове (нито пък работа), и кацнах на летище Бургас за сватбата на приятелка. Прекарах няколко чудесни топли дни на плажа – за разлика от Варшава, Синеморец в края на септември беше все още топъл и приласкаващ, и просто го реших: оставам. Без особена идея за бъдещето си казах, че искам да опитам как е на свободна практика. Бях сигурна, че да си фрийленс копирайтър в България няма да е лесно, но може би още по-сигурна бях, че за нищо на света не искам да се връщам „в офиса“. А то взе, че потръгна и така вече повече от три години и половина.

Защо и как реши да се занимаваш с йога и да превърнеш това в професия след като толкова години си била копирайтър?

За мен йога не е професия и се надявам никога да не бъде нещо, на което да гледам като работа. Много исках да задълбоча практиката и познанията си, занимавам се с изучаването ѝ близо 10 години. В един момент разбрах, че ми доставя невероятно удоволствие да споделям това, което съм получила от моите учители, с други хора. Това е едно от основните условия на йога – да предаваш знанието нататък, иначе процесът на развитие спира. След различни пътувания и срещи с интересни ученици и учители се вдъхнових да уча още, карах няколко курса, вкл. и сертификационен 200 часов курс за йога учители към Yoga Alliance, и от 3 години преподавам. Последният йога проект, с който се гордея, а Art & Yoga retreat – платформа за осъзнати пътувания, в които миксираме йога, арт терапия, медитация и пътешествия.

 

С какви трудности се сблъска, докато взимаше решението?

Решенията ги взимам прекалено лесно, трудностите идват след това. В голяма част от случаите решавам спонтанно, а проблемите идват от големия брой задачи и задължения, които се появяват в последствие. Със стартирането на собствения ни проект Art & Yoga retreat много трудно беше да предвидим всички аспекти – от работата с адвокати, счетоводители и турагенция, през дизайн, контект (това поне беше лесно) и структура на сайта, планиране на събитията, логистика, търсене на места, събиране на групи. Изобщо една напълно нова за нас работа, различна от преподаването на йога и много различна от писането. Но се справяме, вече 2 години и 10-тина ритрийта по-късно, смятам, че имаме безценен опит и продължаваме напред. 😉

Как ги разреши?

С питане, разговори, консултации със специалисти и търпение… Понякога е по-лесно да пуснеш нещо, което не работи, отколкото да се опиташ да го „разрешиш“. Това също бе ценно осъзнаване.

 

Какви трудности съпътстваха началото на твоята свободна практика и как се справи с тях?

Липсата на яснота какво е следващото, липсата на дата, в която по сметката ти превеждат пари, липсата на фиксирано работно време. Преодолях ги с дисциплина и помощ и разбиране от близките ми хора. Първото, донякъде, дължа на йога; второто е изцяло заради прекрасните души, с които съм заобиколена. Без тяхната подкрепа нямаше да успея.

Трудно ми беше в началото да разграничавам времето за работа от времето за почивка. Когато работиш от къщи, лесно влизаш в режим на сливане на тези два плана, а те са и трябва да си останат отделни. Много ценен навик, още от времето ми по агенциите, е да си водя календар със задачите. Планирам всяка работа – кое колко часа ще ми отнеме – и не слагам работни задачи в извънработно време. Така що-годе успявам да не работя извънредно. Макар че знаем, че при фрийленсърите винаги всичко е „спешно“ и asap:)

 

Има ли нещо, за което да съжаляваш?

Понякога, ама много рядко, искам да има офис, в който да си нося новите дрехи.
Но бързо ми минава.

 

Кое те кара все още да си фрийлансър?

Че мога да пиша (т.е да работя) от всяко място, на което има читав интернет и сянка.

Разгледай портфолиото на Марина и профила ѝ в LinkedIn или се запиши за някое от пътуванията на Art & Yoga retreat.

Ако искаш да се включиш в рубриката „Разкажи ми как стана фрийлансър“, за да популяризираш услугите си и да бъдеш полезен на тези, които сега започват, пиши ми на mogilska/at/ gmail.com – ще ти изпратя въпросника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *