Питай счетоводител #60

Безплатна счетоводна консултация за декември! ⇓

Изчисти всички неясноти, свързани с осчетоводяването на твоята фрийланс дейност и започни да работиш спокойно през новата година.

Независимо дали става въпрос за ДДС-то и продажбите на твоите услуги и продукти в чужбина, майчинстовото, осигуровките или някой по-сериозен казус, твоят счетоводен въпрос има ясен отговор.

Питай счетоводителя Стефка Василева. Напиши въпросите си в коментар под този пост. Тя ще отговори на първите 10 човека до петък (22. 12. 2023). 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

12 comments to “Питай счетоводител #60”
 1. 1.Като фрийлансъри с регистрация по чл. 97, ако искаме да си изтеглим някакво приложение от App store или Google plaу което бихме ползвали евентуално да ни помага в работата, но то е платено , трябва ли да платим за него и ддс в БГ.
  2. Същият въпрос, но относно по-големи софтуери, изтеглени от техните сайтове, приставки, допълнения, ресурси, пакети с файлове, фотографии от чуждестранни сайтове.

  • Здравейте,
   Когато имате регистрация по чл. 97а от ЗДДС, то при закупуването на софтуери или ползване услуги на данъчно задължени лица от ЕС, Вие предоставяте валиден VAT номер и не Ви начисляват ДДС.
   Поздрави и светли празници!
   Стефка

 2. Здравейте,
  1.Мога ли да се регистрирам като фрийлансър за извършване на консултантски услуги с диплома от УНСС?
  2.Мога ли внасям осигурителни вноски за ДОО за месеците, през които не съм имала приходи от дейността си и те ще бъдат ли зачетени като трудов и осигурителен стаж?
  3.Какви документи се прилагат към годишната данъчна декларация доказване на доход или липсата на такъв?
  Благодаря Ви!

  • Здравейте!
   Можете да се регистрирате с дипломата, която имате за професията, за която е издадена дипломата Ви.
   Можете да внасяте осигурителни вноски за месеци, в които нямате дейност, но при подаване на годишната данъчна декларация доходът, който отбелязвате трябва да отговаря и на месеците, в които не сте имали дейност.
   Не се прилагат допълнителни документи към годишната данъчна декларация.
   Поздрави и светли празници!
   Стефка

 3. 1. Колко време отнема регистрацията на ЕООД ориентировъчно – за 1 ден може ли да стане? Може ли електронно да се подадат всички документи? Каква сума е нормално да поиска счетоводител, ако възложа на него да направи регистрацията? Освен основният капитал, колко долу-горе пари ще ми трябват само за регистрация?
  2. Докато фирмата (ЕООД) се води със спряна или прекъснала дейност (не знам кой е правилният термин) мога ли да правя разходи за закупуване на суровини и оборудване, за да мога да започна дейността след като си набавя всички необходими неща?

  • Здравейте,
   След входиране на всички правилно подготвени документи в Търговския регистър, регистрацията стана в рамките на 2-3 дни.
   Счетоводител не регистрира фирми, това го правят юристи.
   Когато фирмата няма дейност (т.е. е спряна) не би било редно да има разходи или да издава фактури.
   Поздрави и светли празници!
   Стефка

 4. Привет,

  Доста съм объркана в цялостната ситуация, извинявам се за неточните обяснения предварително.

  Започвам да предоставям фрийланс услуги на чуждестранни фирми (в и извън платформи като UpWork). Има ли значение факта че е почти края на годината, тоест по-добре ли е да изчакам до Януари (и да откажа плащания в размер на 500лв, и да забавя плащанията си от Upwork)

  Има ли значение кога са освободени парите ми в UpWork или кога аз съм ги изтеглила от платформата в банковата си сметка?

  След като партньорът ми има фирма, която още не е започнала дейност, но е регистрирана по ДДС пълен чл., за мен по-изгодно ли ще е да минавам като Свободна Професия или да осчетоводявам всичко през неговата фирма (и евентуално да се водя на граждански договор при него)?

  Благодаря за търпението!

  • Здравейте,
   Независимо кой вариант ще изберете (свободна професия или фирма), то задължително трябва да имате регистрация по ЗДДС.
   Ако ползвате фирмата на Вашият партньор, то трябва да направите настройките в платформата с данните на фирмата.
   Това дари ще си изтеглите парите сега или следващата година си зависи само от Вас.
   Поздрави и светли празници!
   Стефка

 5. Здравейте,

  През 2023г. от май месец насам получавам приходи (около 1000 евро/месец) от фриленсърски договор от друга държава членка на ЕС, където заплащането е на час. Мислех, че трябва само да попълвам годишна данъчна декларация за доходи на физ. лице, но явно не е точно така? Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Трябва да имате регистрация като свободна професия, всеки месец да декларирате и внасяте осигурителни вноски, на тримесечие – декларация за авансов данък върху дохода,който получавате и след като приключи годината – годишната данъчна декларация.
   Поздрави и светли празници!
   Стефка

 6. Може ли ЕООД или друг вид фирма да прави бартерни сделки (във вид на договори), например да си набавя суровини срещу готова продукция (за хранителния сектор примерно)?
  Може ли ЕООД или друг вид фирма да получава свободно дарения от граждани/фирми? Има ли някакви ограничения/изисквания за това?

  • Здравейте,
   Доколкото ми е известно бартер е възможен, както и дарения.
   Поздрави и светли празници!
   Стефка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *