Питай копирайтър #35

Какво правят 100% от хората, когато пишат текстове за своите сайтове?

Използват паразитни думи и фрази. Започват повечето изречения си с „А“ и „И“. Изпъстрят ги с „може би“, „бихме искали/направили“, „обаче“, „ако обичате“ и подобни уклончивости и любезности.

Защо го правят?

Защото тези думи и изрази са чудесна патерица, докато пишем първата чернова на текста. Струва ни се, че с тях той става по-въздействащ, с повече атмосфера и успява да предаде цялата ни любезност и загриженост за добруването на нашите читатели/потенциални клиенти.

Всъщност паразитните думи помагат на писането, но пречат на четенето. Използваме ги, за да не губим време в търсене на точните думи и изрази, докато записваме всичко по темата, по която работим. Но като приключим с писането, задължително трябва да ги съкратим.

 

Какво правят около 80% от хората, които пишат текстове за своите сайтове?

Публикуват текста без да го редактират. Затова посетителите на сайта им сканират страниците трудно, зачитат някои абзаци и се отказват, мислят, че ги баламосвате, губите им времето и всъщност не сте особено наясно с темата, по която пишете.

 

Ти изчистил ли си твоите блог статии, текстове за уеб и постове за социални мрежи от паразитни думи и изрази? Сигурен ли си, че си предал точно и ясно своето послание и информацията, която е необходима на твоите посетители?

  Остави ми в коментарите линк към твоя сайт или страница в социалните мрежи и ще ти върна насоки и препоръки как да подобриш текстовете и да ги направиш по-ясни, четивни и увлекателни за посетителите.  Възползвай се от безплатна копирайтинг консултация с мен. 

Остави линк към сайта/страницата си в коментарите и ми задай въпросите  си. Ще отговоря на първите 5 до 13. 05. 2023.

 

копирайтинг курс, копирайтинг обучение, Иванка Могилска

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

16 comments to “Питай копирайтър #35”
  • Здравейте, Дора,

   Много ми харесва откриващото изречение на сайта ви “Присъедини се към 805-те хиляди най-щастливи хора на планетата”.

   Проблемът е, че не се разбира за какво е сайтът. Вие предлагате различни видове планери, дневници и активни карти. Това става ясно ако се взра в менюто, сложено над снимката в хедъра. Моят екран е 14 инча и на него тези надписи са много малки. Ако съм обикновен посетител, изобщо няма да се затормозявам да ги чета. Логото ви също е много малко – не се чете. Не разбирам къде съм попаднала. Какъв е този сайт? Онлайн магазин, място за споделяне на идеи, блог, какво е?

   Под самото откриващо изречение предлагате на посетителите да постигнат щастие като се предизвикат с активни карти или вечен планер. И го правите така, все едно те вече знаят за какво им говорите. Но голяма част от тях най-вероятно няма да знаят. 

   Основни неща, с което трябва да се справите, и да промените: 

   Пренапишете текстовете на сайта, като помните, че посетителите не знаят това, което знаете вие. Нямат идея какво е “активни карти”, какво имате предвид под “вечен планер”. Не знаят как тези неща ще ги направят щастливи.  Вие трябва да им го обясните кратко, точно и ясно. Опитайте се да пишете по-действено. Често текстовете ви са бъбриви или малко по-тромави, или не успяват да ангажират посетителя. 

   Например: 

   Активни карти
   Събудете жаждата си за живот и приключения. Теглете си всеки ден по една активна карта с малки, лесни и приятни предизвикателства и ги изпълнявайте. Щастието идва, когато го повикате. 

   Разликите м/у моя и вашия текст са: 
   – обръщам се директно към посетителя; 
   – използвам повече изречения в повелително наклонение; 
   – избягвам “който/която”, защото правят изреченията по-тромави, а тук наистина няма нужда да се ползват. 

   Избягвайте да пишете в бъдеще време, да започвате с “не” и да използвате двойно отрицание. Това са все неща, които затрудняват сканирането и оставят понякога погрешно усещане в посетителя.  

   Текстът за абонатите, може да започва и така: 
   Чудеса не обещавам, но мога да ти обещая щур обзор 2 пъти в месеца на всичко, което съм правила, открила или научила; безплатни подаръци и/или специални оферти; доза мотивация, личен опит и много съвети.

   Макар че аз все още нямам достатъчно информация за вас, за да поискам да се абонирам и да чета всичко, което вие сте научила, правила. Кажете ми пак как ще ми е полезно това, което ми пращате. Ще ме направи щастлив? Ще ми помогне да се организирам? Ще ме извади от апатията, както е извадило вас? Каква е личната полза на посетителя да се абонира?

   Текстовете на самите описания на продукти, да вземем например активни карти отново: 
   – разкажете ми вълнуващи случки – как вашите карти са променили нечий ден; споделете ми история; 
   – предизвикателствата не се сканират лесно; 
   – няма логика “как ще получиш картите” да е след бутона за поръчка; или поне след този панел инфо трябва пак да има приканване за покупка.
    
   Вашите продукти позволяват споделянето на много повече живи, вълнуващи истории, а вие използвате този похват много малко. Разкажете ми реално как една карта променя деня на един човек. Какво се случва, ако попълвам дневника си редовно в рамките на половин година. Не ми казвайте, как ще стана щастлива, разкажете ми конкретни истории, които да ми позволяват да се поставя на мястото на вашите герои и да поискам и аз да стана щастлива като тях. 

 1. Здравейте! Благодаря за възможността да получа Вашето професионално мнение. Ще се радвам да ми пишете как мога да подобря текстовете си. Това е фейсбук страничката ми: https://www.facebook.com/petyafanutritionist/. Поздрави и прекрасен ден! 🙂

  • Здравейте, Петя,

   Фейсбук страницата ви е много симпатична.
   Би било хубаво във “Въведение”, в лява лента, да кажете първо, че сте нутриционист. Колкото по-точна информация давате, толкова по-добре. Може да стане така:

   Нутриционист. Вдъхновявам те и те подкрепям, за да си изградиш по-здравословен живот.

   Ако има още останали символи, може да е:

   Нутриционист по професия. Вдъхновявам те и те подкрепям, за да си изградиш по-здравословен живот.

   Самите ви постове са много приятни. Ето какво можете да подобрите:

   1. Обръщайте се директно към посетителя.
   2. Използвайте повече изречения в повелително наклонение, давайте инструкции.
   3. Избягвайте повторенията и паразитните думи/фрази.
   4. Ако можете да кажете нещо с една дума, не го казвайте с две.
   5. Слагайте подзаглавия в дългите си постове и ползвайте иконки, за да привличате вниманието към това, което искате да кажете. Направете текстове си лесни за сканиране. Повечето хора “прелитат” през текста, а не го четат целия.

   Например, ето този пост:

   Знаеш ли какви промени в храненето и начина ти на живот ще ти се отразят прекрасно и ще подобрят здравето ти?
   А трудно ли ти е да ги приложиш на практика и да ги изградиш като навици?
   Има много навици, които стоят в основата на грижата за здравето ни.
   Избрах 4 базови навика, които вярвам, че са важни за всички.💦🍓🥦🤸‍♀️
   В картинките ти споделям малки стъпки, които да ти помогнат да се придържаш към тези навици по-лесно в ежедневието си, така че да станат автоматични и да не е нужно да отнемат от волята ти.🙌🥰

   Може да се редактира и да стане ето така:

   💦🍓🥦🤸‍♀️ Знаеш ли какви промени в храненето и начина на живот ще ти се отразят прекрасно и ще подобрят здравето ти? Трудно ли ти е да ги приложиш на практика и да ги изградиш като навици?

   🙌 Кликни на снимките и виж какви малки стъпки да направиш, за да се придържаш към 4 базови навика, които ще ти помогнат да се чувстваш добре в кожата си.

   🥰 Автоматизирай ги без да напрягаш волята си прекомерно.

   Може да слагате и призиви за действие. Подканвайте ги да ви разказват, споделят свои истории. Задавайте им въпрос и след това ги насърчете да отговорят, кажете им как/защо може да е полезно това.

   • Много Ви благодаря, Иванка, за отделеното време, ценните съвети и насоки за подобряване! 🙂

  • Здравейте, Анна,

   Моля да ме извините за забавянето.

   За вашия сайт ми е малко трудно да дам по-пълна обратна връзка. За да успея, трябва да ви направя въпросници, да гледам статистики и да си очертая профилите на групите хора, които посещават сайта ви и с какви намерения идват на него, защо го посещават. Само след подобна предварителна работа бих могла да дам повече препоръки за самата подредба на начална страница.

   Това, което виждам като основен проблем е липса на достатъчно яснота.

   Например:

   В новините имате заглавие “Зог и летящите лекарите”. Аз знам, че това е книга, но изобщо не мога да разбера, не мога да предположа дори за какво ще се говори в тази новина/статия и съответно, няма да я отворя.

   Може да стане “Четохме “Зог и летящите лекари” с децата от … детска градинна”

   Имате доста текстове с неясни заглавия. Старайте се да формулирате заглавието така, че на посетителите от един поглед да им става ясно за какво се говори в статията или каква е новината. Другият вариант е да им събуждате любопитството.

   “Каква рецепта за подмладяване/омагьосване/за-каквото-е-рецептата измислихме с децата от … детска градина”

   Подобен проблем има и със секция “Бюлетини”. Убедена съм, че по-голямата част от посетителите на сайта нямат идея какво се крие в тази секция и съответно не кликат на подсекциите ѝ. Много е възможно дори да не ги забелязват.

   Ако в тези подсекции давате информация, за новопостъпили книги и статии от различни сфери, това трябва да стане ясно от самото име на секция.

   “Каталог с нови книги и материали” например.

   Ако не може да измислите супер точно име, то може да оставите един ред текст под името с обяснение какво ще намери посетителят като кликне на нея.

   Хубаво е в самите “бюлетини” , след като ги отвори човек, да има по 2-3 реда обяснение какво е това, какво могат да правят с него и подканяне да го направят.

   В “дигитална библиотека” има много текст, разбит на абзаци, и нито едно подзаглавие, нито една визуална кукичка. Нищо, което да ми подсказва за какво става въпрос тук. Аз очаквам да видя книги, които мога да ползвам онлайн, но вместо това виждам още един бутон “Дигитална библиотека” и още два бутона под него и много текст. И не разбирам нито къде съм попаднала, нито защо няма книги, нито с един поглед мога да разбера за какво е целият този текст. Съответно, не го чета и си излизам от страницата.

   Оставете 1-2 изречения обяснение веднага под заглавието – какво е това място и какво можем да правим с него.
   После ни дайте бутоните и цялата останала информация, с подзаглавия.

   В хедъра на начална страница има изречение “Отново заедно!” и бутон “научи повече”. Но аз не разбирам кой с кого е отново заедно и това по никакъв начин не буди интереса ми. Ако все пак кликна, не получавам отговор на въпроса си кой с кого и защо е отново заедно. Библиотеката е била затворена ли? Всички ли са знаели това? Ако са всички, може да оставите такъв надпис. Но е по-вероятно да не са всички.

   Ако трябва да обобщя:

   1. Опитайте се да изчетете текстовете и да проходите сайта с погледа на посетител, който идва за определено нещо, с определена задача. И вижте какво не му е ясно. Според мен липсват много ясни и точни указания кое какво е, накъде води и как може да се ползва.

   2. Слагайте подзаглавия, за да се сканират по-лесно текстовете ви и да се индексират по-добре от търсачките.

   3. За мен лично шрифтът е труден за четене и сканиране. Може да се възползвате от безплатната консултация с дизайнера Люба Попова следващия месец и да я попитате за шрифта и четивността му и за цялостния облик на сайта. Тя също може да ви е полезна.

   Успех!

  • Здравей, Руми,

   Прощавай, че не писах. Толкова съм затрупана, поради независещи от мен обстоятелства, че не мога да се справя с всичко. Изпадат куп неща. Извинявай.

   “Уникално изживяване” е много общо за откриващо изречение. Сещам се за още поне 10 уникални преживявания. Как да познае посетителят, че това е неговото?

   “Перфектният подарък” – добре. Можеш да го направиш като подзаглавие и да разшириш това, което казваш в откриващо изречение. Изброй поводите, за които е подходящ подарък, защото всички те са ти ключови думи: сватба, абитуриентски бал, романтично предложение за женитба или просто, за да усетите вятъра в косите си.

   “Ford Mustang под наем. Усещане като никое друго” – разбирам, че да го наема е усещане като никое друго, а това не е вярно. Да го карам или да се возя в него е усещане като никое друго.

   Ford Mustang Experience – защо това изречение е на английски, след като всичко останало е на български? Няма логика.

   Постарай се в кратките текстове в тази секция да се обръщаш към посетителя. В първия правоъгълник с текст всичко е абсолютно безлично и пасивно. Обърни го. Анагажирай посетителя, като се обръщаш към него. Задачата ти е да го убедиш, че наистина искаш той да си изкара добре с тази кола. Същото важи и за често задавани въпроси.

   Нямаш призив за действие преди телефонния номер. Сложи. Кажи им какво и защо да направят.

   Според мен текстовете са малко. Дори таргет групата ти да е почитатели на Форд Мустанг, които са много наясно защо това е уникално изживяване, пак ми се струват малко.

   Според мен е хубаво да разкажеш повече – какво отличава тази кола, защо е подходяща за сватба, в какви филми участва, какво усещане носи – за диво препускане, за дързост, за свобода, за романтика. Или друго? Да включиш снимки на хора, които я карат, возят се в нея, предлагат брак пред нея. Хората по снимките създават повече емоция.

   Трябва да разкажеш на хората истории, които да ги накарат да мечтаят да се возят в тази кола.

   Повечето текстове ще ти помогнат да оптимизираш сайта. Не знам какви са персоните, не мога да разбера само по този текст, но може би трябва да оптимизираш за фрази като “кола под наем за специални поводи”; “луксозен автомобил под наем”; “кола за сватба и абитуриентски бал”, etc.

   И последно, но не и по важност, никъде няма секция “за нас”. Не знам на кого звъня или на кого пиша запитване и това ме прави скептична. Би било чудесно да има кратка история как се е стигнало до идеята да се предлага такава услуга, защо сте избрали точно тази кола, кой как се е сдобил с нея, как я е поправил. И накрая отново призив за действие и телефон за наемане.

   Трябва да изградиш доверие в посетителя. В момента всичко е твърде анонимно.

  • Здравейте, Лидия,

   Хубаво е да сложите цял, завършен текст в лява лента – “Въведение”, от който се разбира бързо кои сте вие и с какво може да сте полезни на посетителя.

   Вместо:
   В Очен център “Окулус” се осъществява диагностика и леч

   Да стане:
   Очен център “Окулус” – диагностика и лечение на … с … модерни апарати.

   Основният проблем на постовете е оформлението им. Пишете всичко на един абзац, нямате въздух в текста и той е труден за сканиране. Посетителите на сайтове и социални мрежи не четат, а “прелитат” през текста и се зачитат, само ако нещо спре погледа им.

   Например този пост:
   Знаете ли, че
   Синдромът на сухото око засяга много по-често жените отколкото мъжете.
   Това може да се дължи на различни хормонални промени като бременност, менопауза, използването на орални контрацептиви, които оказват влияние върху производството и качеството на сълзата. Използването на очен грим също може да предизвика дразнене и сухота в очите, затова е много важно той да бъде премахван преди лягане със специална козметика. Заспиването с грим по клепачите води до запушване на порите, а от там и до намаляване секрецията на мастните жлези. А от своя страна липсата на овлажняване на очите предизвиква усещане за бодеж и чуждо тяло и увеличава риска от инфекции.

   Може да се направи ето така:

   Знаете ли, че синдромът на сухото око засяга много по-често жените отколкото мъжете.

   На какво може да се дължи това?
   На различни хормонални промени като:
   – бременност,
   – менопауза,
   – използване на орални контрацептиви, които оказват влияние върху производството и качеството на сълзата.

   Използването на очен грим също може да предизвика дразнене и сухота в очите.

   Как да се справите с проблема?
   Махайте грима си преди лягане със специална козметика. Заспиването с грим по клепачите води до запушване на порите, а от там и до намаляване секрецията на мастните жлези. А липсата на овлажняване на очите предизвиква усещане за бодеж и чуждо тяло и увеличава риска от инфекции.

   Как можем да ви помогнем, ако страдате от сухо око?


   Призив за действие (кажете им какво искате да направят – да отидат на сайта, да ви изпратят съобщение, за да си запазят час).

   Избягвайте повторенията и съкращавайте всички думи/фрази, които не носят нова информация и не помагат за изясняване на смисъла на текста.

  • Здравейте, Албена,

   Общото ми впечатление е, че се опитвате да постигнете конкретно настроение и приповдигнатост, но като че ли… не се получава съвсем. От текстовете ви не струи лекота и радост, а пък темата ви е много благодатна.

   Една от причините за това е, че се фокусирате директно върху продукта, в повечето случаи, а не върху потребителя му, и че се изразявате много абстрактно.

   Занимавайте се първо с клиентките си. 

   – Питайте ги какво обичат да носят, шегувайте се с навика на дамите да си правят шопинг терапия. 

   – Питайте ги в какво настроение трябва да са, за да си купят нежно розово дънково яке и малка бяла рокля и в какво, за да си купят малка черна рокля. 

   – Използвайте най-често казваната женска реплика “Нямам какво да облека”, за да предложите тоалети именно за тези случаи. Припомнете на дамите кога всъщност я казват и им предложете решение – този модел е ако след няколко дни ви предстои важно официално събитие; този – когато ви е налегнала скуката и всички дрехи са ви омръзнали; този – когато наистина нямате какво да облечете и ви трябва блуза, подходяща за различни случаи. Можете да направите десетки постове на тази тема. И всеки да е закачлив и да предлага различен ваш тоалет. Направете си и хаштаг, за да излизат всички постове от тази поредица. Така ще постигнете настроение и ще предлагате моделите си.

   Работете с примери и истории. Ако ще представяте официална рокля, разкажете история за неуверена дама, която не била сигурна какво да избере, дали ще се чувства добре в официална рокля, защото по принцип носи спортни дрехи. И после разкажете как се чувства, когато облича вашата рокля. Колко ѝ е удобно, как сияе, как всички погледи са  нея. 

   За всеки модел и за всяка дреха може да се измисли по нещо. Накарайте дамите да си представят как ще се чувстват, облечени с вашите дрехи и как ще ги приемат другите. След това те сами ще ги поръчат. 

   • Много благодаря за съветите и точно описаното впечатление, което оставят постовете в клиентите ни.
    От известно време реших да сменя начина на представяне на дрехите ми и се доверих на рекламна агенция относно насоченост, аудитория, визия, съдържание. Честно казано и на мен ми липсваше нещо и мисля , че го намерих във Вашия отговор.
    Освен онлайн магазин имам и физически магазин и там нещата наистина се случват по описания от Вас начин – историите, поводите, настроенията, чувствата на клиентите определено са тема на разговор. И дамите (или пък техните половинки) определено излизат сияещи от “Benmodel”….И се връщат отново.

    • Използвайте историите от физическия магазин за вдъхновение или направо ги разказвайте. Слагайте снимки, ако имате клиентки, които са съгласни да покажат колко добре им стои някой от вашите модели.

     Всичко, което черпите като впечатления и опит от клиентите си, връщайте обратно като съдържание.

     Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *