Питай счетоводител #53

Безплатната, онлайн консултация със счетоводител за фрийлансъри за май е отворена. Счетоводителят Стефка Василева очаква твоите въпроси и казуси. Консултирай се с нея, за да си спестиш скъпоструващи грешки, да си изясниш какви са осигуровките за фрийлансъра, какво става с майчинските при свободните професии, как да се оправиш с ДДС-то, ако работиш с чуждестранни клиенти.

Задай въпроса си в коментарите под поста. Стефка Василева ще отговори на първите 10 до 23. 05. 2023, вторник. 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

7 comments to “Питай счетоводител #53”
 1. Имам възможност да започна работа по проекти с клиент от САЩ, заетостта ще е през месец или през няколко месеца.
  Естеството на проектите е свързано с дизайн, илюстрации, креативни уроци.
  Предполагам най-логичната регистрация е тази като фрийленс/на свободна практика. Имам нужната диплома за регистрация.

  Възникват ми следните 2 въпроса:

  1. Има ли някакви особености при регистрация като фрийленсър, когато ще работя с клиент от САЩ? Понеже плащанията ще са в долари, не знам това има ли някакво значение.
  Иначе да поясня няма да работя с фрийленс платформи, а само и директо с този клиент.

  2. Понеже заетостта ще бъде или през месец, или през няколко месеца. Как точно давам сигнал (на НАП или ня която институция е необходимо) за кои месеци ще плащам осигуровки/данъци? (Четох някъде из нета че е възможно онлайн, но не ми е ясно)

  • Здравейте,
   Когато стартирате дейността си, подавате декларация в НАП, с която обявавате датата, на която започвате работа. Когато преустановявате дейността си, отново подавате същата декларация в НАП, но отбелязвате датата, от която преустановявате дейността си.
   Плащането в долари има значение само и единствено за изчислението на дохода, върху който ще плащате дължимите данъци.
   Поздрави,
   Стефка

 2. Здравейте!
  Като фрийлансъри при ползване на услуги на фейсбук или друга платформа за реклама при положение че вече сме регистрирани по чл. 97а , и сме ползвали рекламна услуга за текущия месец, когато дойде време следващия месец до 14то число да подадем ддс декларация и да внесем ддс, къде и по какъв начин трябва точно да опишем и съответно след това да внесем сумата. В дневници покупки/продажби или?
  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   Издава се протокол по чл. 117 и се начислява ДДС в дневника за продажбите.
   Поздрави,
   Стефка

 3. Здравейте!

  Имам предложение за работа от международна компания, която оперира главно в САЩ и Канада. Позицията е маркетинг мениджър. Предлагат ми B2B договор. Досега не съм имала такива договорни отношения и не знам дали ще е удачно и възможно да се регистрирам като свободна професия?

  Вторият ми въпрос е, свързан с майчинството ми. В момента приключва първата година. В случай че напусна и започна да работя за тази компания какво се случва с него ?

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   За да можете да работите с компанията, трябва да направите регистрация по Регистър Булстат и в НАП.
   Когато сте в майчинство втората година, можете да работите по греждански договор, но възнаграждението не може да надвишава минималния осигурителен доход за страната в момента. В противен случай ще трябва да преустановите получаването на обезщетение за отглеждане на дете.
   Поздрави,
   Стефка

 4. Кажете моля, задължительно ли е лице на свободна практика (фрилансер) да има договор за наем и договор със счетоводител, за да се регистрира в НАП по чл.97а, ал.1 ЗДДС?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *