10 принципа на дизайна в ерата на AI

За успеха ти като фрийлансър има нещо по-важно от технологиите, новостите, автоматизацията и възможността да работиш по-бързо с помощта на изкуствения интелект – човешкият контакт, човешкото отношение, човешкото лице на твоя бизнес.

Виж как да го постигнеш в дизайна на сайта си. Дизайнерът Любомира Попова, както винаги, ти дава практични съвети и е готова да отговори на всичките ти въпроси по темата.  Възползвай се от безплатната онлайн консултация с нея. Питай я каквото те интересува по дизайна на твоя сайт в коментарите. Люба ще ти отговори.

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнерВ тази статия цитирам Ben Brignell, формулирал 10 дизайн принципа в ерата на AI в статията си “10 Principles For Design In The Age Of AI” (EN).

Позовавайки се на тях, ви разказвам как да подобрите сайта си, да го направите още по-човешки и още по-работещ за вашата аудитория.

Изкуственият интелект не се отнася само за визиите и текстовете, които могат да бъдат генерирани без или с минимална човешка намеса. Той се отнася и до създаването на редица автоматизации и дори цели концепции.

За един фрийлансър е критично важно да отличи човешкото в себе си и услугите си. За разлика от големите корпорации, той обслужва клиентите си лично и голяма част от тях са го избрали именно заради неговите човешки качества и отношението му, а не само заради услугата, която предлага.

Когато става въпрос за дизайн, винаги препоръчвам нуждите на потребителя да са поставени на първо място, защото той е движен само от тях и рядко се интересува за проблемите на бизнеса отсреща. А в контекста на все по-машинното общуване, съветвам да останем колкото се може по-човешки в действията си.

AI е нещо страхотно, когато става въпрос за подобряване на скоростта, за автоматизиране на рутинни процеси и дори за развихряне на въображението.  Аз предпочитам да използвам помощта му именно за това – за техническите детайли, за брейнсторминг и синтез на информация. За същността на работата си, за концептуалното и за общуването наблягам на собствените си способности и изградения през годините личен стил.

Заложете на 10-те принципа за по-човешки дизайн в ерата на AI. Няма да сбъркате

Принцип 1: Дизайнът решава важен човешки проблем

Когато говорим за дизайн, е редно да си припомним, че дизайнът засяга не само визията, но и същността на продукта и услугата, както и цялостното потребителско преживяване. Дизайнът на сайта, трябва да допълва това, което имате да кажете и да предложите на своя клиент.

Когато сте създали своя продукт/услуга, за да бъде в помощ на определена група хора,  представете го така, че тази група да разбере с минимални усилия какво ѝ предлагате и как то ще подобри конкретна част от живота ѝ.

Използвайте способите на дизайна, за да изградите сайт, в който важните за аудиторията акценти изпъкват, а второстепенните не пречат на цялостното изживяване.

Успоредно с това създайте своеобразна пътека в сайта, така че потребителят да стигне до поръчка по най-лесния начин, без да се лута или разсейва от твърде много елементи или твърде претрупана визия.

За да го постигнете, подберете предварително определен цвят и форма за представянето на най-важните неща. Така където и да се намира потребителят, той ще може да различи вашето специфично предложение от останалата част от съдържанието.

 

2. Дизайнът е специфичен за контекста

Често се случва при изработката на своя сайт, фрийлансърът да се подхлъзне по визията на сайтовете на конкурентите си или по дизайн, който смята за много добър сам по себе си. Понякога пък избира хубава тема и не я персонализира, защото я смята за достатъчно подходяща и изпипана.

Моят съвет е да познавате тенденциите, сферата си и дори клишетата, но винаги да добавяте своя почерк в сайта си, за да подчертаете своята уникалност по разпознаваем начин. Можете да постигнете това чрез изграждане на бранд идентичност. Или ако нямате такава на този етап, да изберете определени цветове и форми, които да си „заплюете“ като ваши и да ползвате.

Ако чисто технически не можете да персонализирате сайта си напълно, наблегнете на уникални снимки – заснети под определен ъгъл, с логото ви върху тях, с определен фон и т.н.

3. Дизайнът подобрява човешките способности (без да замества човека)

Когато продуктът и услугата са създадени така, че да улесняват и да пестят време в рутината, тогава хората могат да отделят повече време за развитие на способностите в сферата, в която искат да станат по-добри.

По аналогия, когато дизайнът на сайта ви води клиента от информиране към покупка, без да го разсейва, той може да се съсредоточи в опознаването на продукта и бранда ви, вместо да изучава менютата и шрифтовете ви. По този начин ще ви запомни и ще стане любопитен към дейността ви.

Можете да изпълните тази задача като се придържате към изчистения вид, като изградите ясна структура и като подбирате всеки елемент от визията така, че чрез нея да изпъква продуктът, а не самият дизайн.

 

4. Добрият дизайн работи за всеки, всеки ден

Когато имате дългосрочни цели за развитието си, това става видимо в брандинга ви. Затова не подценявайте добрата презентация на продукта си.

 

5. Добрата технология и дизайнът са дискретни

Добрият дизайн не се набива на очи, не се опитва да изпъкне пред продукта и да бъде по-забележим от него.

Дизайнът облича функционалностите в естетична визия, а функционалностите работят за клиента, чиято цел е да удовлетвори някаква своя потребност. При добре направен сайт, се разбира ясно и бързо, че тази потребност може да бъде удовлетворена от съответния продукт/услуга, което води до поръчка.

 

6. Добрият дизайн се променя с нуждите и възможностите на посетителите

Анализирайте поведението на хората в сайта си с различни инструменти. Така ще знаете какво точно в него им помага и какво им пречи да постигнат целите си. Съответно, може да подобрите проблемните места. Добрият сайт се развива заедно с развитието на бранда, на клиента и на продукта. Не го оставяйте на нивото, на което е създаден.

Например понякога се случва посетителите да не намират линка, на който да кликнат. На вас може да ви се струва много видим, дори очеизбождащ, но ако по някаква причина те не го виждат, трябва да го промените. Друг път кликат на места, на които няма линк. Пак съвсем лесно можете да пипнете дизайна и да им дадете това, което търсят в сайта ви точно в този момент.

 

7. Добрият дизайн води до продукти и услуги, които изграждат дългосрочни взаимоотношения (но не създават емоционална зависимост)

Направили сте перфектния продукт. Създали сте страхотен дизайн, за да го представите на целевата група. Е, идва моментът, в който тя тества продукта. Много е важно още първите посетителите да останат доволни, за да започнат да ви препоръчват.

За личен бранд това е дори по-важно отколкото за по-мащабен бранд, при който има постоянен поток от идващи и отиващи си клиенти. За фрийлансъра е много важно да покаже човешкото в общуването и обслужването още преди клиентът да е поръчал продукта му.

Можете да постигнете това чрез по-персонализирани снимки, чрез лична история, чрез визия, която не прилича изцяло на визията на поредния онлайн магазин, а по-скоро на кът от ателието ви.

8. Добрият технологичен дизайн изучава и предвижда човешкото поведение

Анализирайте поведението на посетителите на сайта ви редовно и правете необходимите промени – най-често те са съвсем малки. С натрупването на информация и опит ще стигнете до момента, в който можете да предвиждате потребителското поведение на вашата целева група.

Тогава ще можете да създадете дизайн, който води потребителя към поръчка, а не служи само за украса и презентация на продукта или услугата ви по интересен начин.

 

9. Добрият дизайн ускорява новите идеи

Колкото повече развивате продукта си, и колкото повече се интересувате от клиентските отзиви, толкова повече и по-адекватни подобрения ще можете да правите по него, за да отговаря на нуждите на вашата аудитория.

Същото важи и за сайта, с който представяте този продукт. Искайте обратната връзка за използването и яснотата му и правете всички смислени промени, от които се нуждаят вашите посетители. Тук не става въпрос за визията и цветовете, а по-скоро за структурата и доколко е ясна тя; за бутоните и лекотата на боравене с тях; за акцентите в сайта и доколко те помагат да се стигне до поръчка; за всичко, свързано с ползваемостта на сайта.

 

10. Добрият дизайн опростява живота

Когато хората се чувстват комфортно в сайта ви, когато лесно и бързо намират това, от което се нуждаят, тогава те се връщат отново и препоръчват бранда ви на приятелите си. Същото важи и за продукта и услугата, които им представяте. Продуктът и сайтът са свързани помежду си, защото са част от едно потребителско преживяване. Затова когато ги подобрявате, мислете на първо време как да улесните хората.

Животът днес се усложнява най-вече от претрупаността с информация, с възможности, с прекалено много избори. Ето защо, когато предложите на своята аудитория изчистен от всичко излишно дизайн, лесен за използване продукт и откровено обслужване и (ако естеството на дейността ви позволява) общуване, тя ще е много по-удовлетворена и много по-целенасочена.

Какво правите вие, за да улесните потребителите в сайта си и да изтъкнете своята автентичност? Споделете опита си в коментар или ми задайте своя въпрос по темата и аз ще ви отговоря.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнерЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *