Питай копирайтър #32

Преди време при мен дойде господин, който искаше да си направи блог и с негова помощ да създаде общност от съмишленици. Имаше идея какво иска да публикува, беше написал и няколко статии. Прегледах ги. В тях имаше интересна, полезна информация, но тя не стигаше до читателя. Беше добре замаскирана под множество паразитни фрази, емоционални излияния и огромно количество удивителни. Освен това, той никъде, нито веднъж не се обръщаше към читателите си.

– Как читателите да разберат, че им говориш, ако не се обръщаш към тях и ако ги товариш с излишни емоционални изблици? – попитах го аз.

– Аз не говоря на читателя, искам само да си кажа каквото имам да казвам – обясни господинът. Обяснение, което никак не се връзваше с крайната му цел.

Това беше началото на дълъг разговор на тема какво всъщност е съдържанието за уеб и как, и кога, помага на човека да създаде общност, последвано от кратко индивидуално копирайтинг обучение. След него господинът започна да пише ЗА своите читатели и за кратко време събра доста съмишленици и последователи.

⇒ Възползвай се от безплатна копирайтинг консултация с мен, за да провериш дали пишеш текстове, които аудиторията ти може и иска да прочете. 

Остави линк към сайта/фейсбук страницата си в коментарите и/или ми задай въпросите  си. Ще отговоря на първите 5 до 15. 11. 2022. 

копирайтинг курс, копирайтинг обучение, Иванка Могилска===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

15 comments to “Питай копирайтър #32”
 1. Здравей, не съм копирайтър, но имам нужда от добри текстове и послания за постовете си. Също искам да създам блог към сайта си и ще са ми нужни статии. Ако можеш да ми помогнеш, ще ми е приятно да се свържеш с мен.

 2. Здравей и благодаря за чудесната възможност,

  Макар от известно време да се занимавам със социални мрежи и текстове за онлайн пространството, за мен би било полезно да опресня знанията си и да получа обратна връзка от професионалист с дългогодишен опит.
  Нещо, което започнах съвсем скоро – преди 2 седмици, е Instagram профила ми, в който искам да споделям полезна и интересна информация от живота на един social media manager. Тъй като до този момент съм писала постове и статии по теми за различни продукти, но по-скоро съм се стремила да бъдат максимално обективни, сега искам да пиша с хората така, сякаш споделям с приятел. Искам да се науча да пиша текстове тип storyteling, които да са близки до това, което интересува хората и да създам общност. Ще съм благодарна за съвети и препоръки.
  Поздрави!

  • Здравейте, Теодора,

   За да създадете общност, трябва да знаете какви хора искате да привлечете в нея и да им говорите на техния език. Нещата, които пишете са верни, правилни са, но са лишени от живот. Много добре сте се ориентирала, че разказването на истории ще ви помогне.

   Като начало, разберете какви истории искат да четат вашите посетители/фенове/читатели. Обикновено това са истории, в които се припознават и говорят за техните проблеми на техния език.

   – От половин година се мъчат да натрупат последователи в инстаграм, но имат едва десетина.

   – Не им стига време да си четат съобщенията във всичките социалки и пропускат възможности да направят продажба или да подобрят обслужването.

   – Зациклили са здраво. Трябва да пуснат пост след 10 минути, а нищо не им идва на акъла.

   Това всичкото са проблеми, за които говорите вие в профила си, но го правите твърде сковано и заучено. Пак казвам, всичко, което пишете е вярно. Но то може да се прочете на хиляди места.

   Вас, вашият глас го няма. Не изглежда като да се забавлявате, докато раздавате акъл и споделяте опит. Ако ви е скучно да пишете текстове, представете си колко по-скучно ще е за хората да ги четат.

   Затова:

   1. говорете за конкретни проблеми на посетителите си на техния език;

   2. използвайте копирайтинг формули, може би ще ви е по-лесно – в тази статия ще намерите основните, както и някои указания за ползването им; https://svobodnapraktika.com/copywriting-formuli-ne-rabotqt-polzvane

   3. ако искате да разказвате истории – разказвайте, не поучавайте, не обучавайте, просто разказвайте.

   Например:

   Един клиент вчера пусна страхотна снимка – правена с професионален фотоапарат, мислена, с внимателно позиционирани продукти в нея. До края на деня – 10 лайка.

   Една приятелка, пак вчера, пусна правена с телефона си снимка със същите продукти и забавен кратък текст към нея. До края на деня – 125 лайка.

   Как да се научите да пишете постове, които печелят лайкове в социалките?

   – и започвате да давате съвети…

   4. Пишете по-кратки текстове. Това е инстаграм, не знам кой има нерви да изчете толкова дълги постове към снимките. Няма и никакъв въздух в тях. Оставяйте място между абзаците. Използвайте емоджита, за да маркирате откъде почва нова тема или подтема. Направете текстовете си удобни за сканиране.

   5. Редактирайте. Махайте от текстовете си всички думи и изрази, които не носят допълнително информация или не изясняват смисъла. Имате паразитни фрази, често минаватв в обяснителен режим.

   Давайте инструкции. Ползвайте глаголи в повелително наклоенение. Ако може да кажете нещо с една дума, не го казвайте с три. Ако от едно изречение, можете да направите две по-кратки, направете ги.

   Четете кратки истории и ги анализирайте. Опитвайте се да разберете как е постигнат този или онзи ефект. Четете и анализирайте много харесвани текстове – пак истории – в социалките.

   Има разбира се тънкости, различни типове истории и начини да ги изведете, но няма как да обясня всичко в един пост.

   Мога да ви предложа обучение специално по тази тема. Достатъчно теория и много писане на домашни и практика.

   Но най-важното към момента е да определите на кого говорите и да намерите своя глас, гласът, който вашата аудитория иска да чуе и ще припознава като експертен.

   Успех!

   • Здравейте,

    Благодаря за изчерпателния отговор!

    Интересувам се от обучението, което предложихте. Може ли да ми дадете повече информация на имейл?

    Поздрави!

  • Здравейте, Колю,

   Текстовете във вашия блог са чудесни, пишете ясно, разбираемо, само на моменти малко бъбриво.
   Ето какво може да подобрите.

   1. Не подравнявайте текста и от двете страни. Когато окото на посетителя се плъзга по редовете и бърза, то се ориентира по-добре докъде е стигнало в ляво подравнени текстове. А и подравнени от двете страни, блоковете текст изглеждат понякога доста плътни и обезкуражаващи.

   2. Използвайте подзаглавия на начална страница.

   Хитрини, Графики, Power Excel, Разни – направете ги подзаглавия и активни линкове към съответните категории. Създавайте визуални кукички за вашите читатели.

   3. В секция “Начало” има подменю “Блог”. Беше пълна загадка какво има вътре. Много добре сте скрили секция “За мен/за блога”. Ако не искате да я вадите оттам, поне я преименувайте, за да е ясно каква информация ще намери в нея посетителят. Когато не е ясно къде ще отидат и какво ще открият там, още преди да кликнат на даден линк или бутон, повечето посетители просто не го правят.

   Обяснението за Do е много интересно. Сложете едно подзаглавие, за да привлечете вниманието към него. Нещо от типа “Историята на Do”, “Какво значи Dо на японски” – помислете за подзаглавие в тази посока. То трябва да подсказва на читателя какво ще намери в абзаците надолу, ако реши да се зачете.

   4. Виждам, че слагате подзаглавия в статиите. Вашата материя е такава, че можете да разчупите още повече визуално текста. Това ще помогне и за възприемането му.

   Ако за подзаглавията си използвте h3, за да акцентирате върху някоя подтема към това подзаглавие, използвайте h4.

   Често използвате “Първо, второ, трето”. Правете го с числа и болдване на първото изречение от текста. Така по-лесно ще се сканира това, което сте написали, ще е по-подредено и прегледно и по ще се харесва на Google.

   Към момента това е, което ми прави впечатление.

   Успех!

 3. Здравейте!

  Благодаря за тази възможност.

  Оставям линк към блога ми, който започнах да пиша отскоро.
  Вашето мнение и конструктивна критика са добре дошли! 🙂

  https://mymishmashjournal.blogspot.com/

  Благодаря и поздрави, София

  • Здравейте, София.

   Бих започнала с някои препоръки към цялостната визия на блога.
   Темата, която сте избрали е доста… старомодна и не предразполага към четене. Напомня на блоговете отпреди десетина години. Ако не се загледа в датата на публикациите, човек може да реши, че е някой изоставен, отдавна необновяван блог.

   Белите букви на черен фон е хубаво да се ползват само за акцент. Те затрудняват сканирането и четенето, уморяват очите бързо и не са подходящи за по-дълги текстове.

   Снимките ви са много, много малки, не се вижда добре какво има на тях. Не създават настроение, а усещане за неподреденост.

   Blogger има и по-нови теми. Разгледайте и си харесайте някоя.
   Слагайте снимки в по-голям размер – те са тези, които създават настроение и участват в задаването на ритъм на сканиране на текста.

   Препоръчвам ви да ползвате подзаглавия и булети в текстовете си.
   В момента имате по ред-два текст с много въздух между тях. Окото на посетителя няма за какво да се закачи. Трябва да създавате визуални кукички, които да привличат вниманието му към най-важното.

   Изречението в хедъра:

   Истории и размисли за жената във всичките нейни роли с многобройни предивикателства и радости, в търсене на отговори как да живее с повече лекота, да приема и обича себе си такава каквато е сега

   Твърде дълго и неясно е. Направете го на две изречения, които да насочват какво ще намери в блога посетителят.

   Проверете как изглеждат текстовете на различни размери екрани. При мен някои статии и информации в дясна лента са нечетими направо, толкова са дребни. Аз съм с 14 инча лаптоп.

   След като изчистите тези проблеми, вярвам че ще привлечете и задържите повече посетители/читатели в блога си. Стилът ви е много приятен, материалите също, просто визуално не са оформени подходящо за четене на екран.

   Успех!

   • Здравейте, Иванка!

    Много благодаря за ценните насоки, предложения и насърчаващи коментари!

    Започнах да работя по тях. Надявам се скоро да имам по-различна и подобрена визия.

    Странното е, че аз имах по-съвременна тема в началото, но нямам обяснение защо реших да я променя в последния момент със старомодната (може би се самосаботирам?! 🙂

    Радвам се, че сте харесали стилът и самите текстове.

    Мога ли да се свържа с Вас моля с допълнителен въпрос свързан с това накъде мога да продължа оттук нататък с писането?

    Благодаря много!
    Поздрави, София

    П.С. Много добра и полезна се получи тази Ваша безплатна инициатива с въпроси и подробни професионални отговори. Изчетох с интерес всичко и го приемам за много полезно, макар да не е директно свързано с мен.
    Поздравления и огромни благодарности за отделеното време.

    • Здравейте, София,

     Радвам се, че съм ви била полезна и че сте се възползвали и от насоките към останалите участници в консултацията.
     Да, може да ми пишете на мейла.

     Успех!

 4. Здравейте и благодаря за възможността! Приемам всякави съвети и препоръки за подобрение на вида на блога и стила на статиите.

  • Здравейте, Ирена.

   Сайтът ви е с много ясна насоченост, вижда се за кого е създаден, разбира се какво предлагате и това е чудесно.

   Проблемите, не само за блога, но и за целия сайт, са няколко:

   1. Текстовете ви са много бледи и е изключително мъчително да се четат. Почти е невъзможно да се сканират. Това е проблем, защото повечето посетители първо сканират текста, за да разберат има ли смисъл да го четат, ще намерят решение на проблема си в него.

   Препоръчвам ви да направите текстовете наистина черни, а заглавията, подзаглавията и булетите да са в някакъв ярък цвят, който не мъчи окото. Разбирам, че вероятно искате всичко да е нежно, пастелно и успокояващо, като за заспиващо бебе, но това ви прави лоша услуга. Не бива да жертвате функционалността в името на естетиката.

   2. Текстовете ви са подравнени и от двете страни. Това също затруднява сканирането. Трябва да бъдат ляво подравнение. Т

   3. Защо блогът ви се казва “Библиотека” и с какво това е различно от “Ресурси”? Ако търся блог, може изобщо да не видя надписът “Библиотека”. Поради голямата скорост, с която минава през сайтовете преди да реши да остане – 3 до 5 секунди – човек търси и вижда само това, което си е наумил, че му трябва. Няма време да помисли, че сигурно блог е в “библиотека”.

   4. Хубаво е, че “Библиотека за родители” започва с разделение на текстовете по категории. Не е особено удобно, че трябва да избира заглавия на статии от падащи менюта. А ако планирате да добавяте още материали, ще става още по-неудобно. Помислете за представяне на текстовете от всяка категория с добре написано, контрастно заглавие, снимка и малко от текста. Може да е по-обичайно и банално, но е по-функционално, което посетителите ви ще оценят и ще се задържат повече на сайта.

   5. Използвайте повече подзаглавия и ги правете по-категорични и ясни. Нека да са по-действени или под формата на въпрос. Посетителят ги сканира и само по тях преценява дали да прочете абзаца или дори целият текст.

   Писането за уеб е разговор. Най-хубаво е, когато успеете да оформите подзаглавията като първи отговор на въпроса, с който идват вашите посетители. Тогава може да ги задържите и да ги накарате да прочетат и по-голямата част от текста.

   6. Не прекалявайте с булетите и оставяйте въздух между тях. Иначе те стават като големи, нечетими блокове текст. Използвайте ги, за да акцентирате върху най-важното. Прегледайте ето тази статия за писане на булети, ще ви е полезна. https://svobodnapraktika.com/buleti-pisane-na-statii-za-web

   7. Това каре под всяко заглавие – че статията е част от библиотеката – ви изяжда най-ценното внимание на посетителя. За какво ви е горе? По-добре направете хубави вътрешни връзки в самите статии към други статии от блога си. Оставете призиви за действие в края на статията или линкове към други полезни текстове. Ако много държите, оставете го в края на всяка статия.

   8. Самите текстове звучат приятно, на места малко бъбриво, но като цяло добре. Ако някой ги прочете, ще види, че в тях има полезна информация. Просто са много трудни за четене, защото не са оформени добре.

   Потрудете се върху изброените по-горе проблеми и мисля, че бързо ще усетите, че посетителите се задържат повече на сайта ви.

   Ако решите, че имате нужда от по-изчерпателна съвети, насоки и демонстрация кое как се прави, може да ми пишете за платена консултация или два до три часа практическо, индивидуално обучение. Мисля, че ще са ви достатъчни.

   Успех!

   п.с. Уеднаквете и шрифта на сайта. Понякога, на една страница имате 2 различни шрифта.

 5. Здравейте! Страницата Ви във Фейсбук е изключително полезна и ценна за мен, въпреки че не съм точно в сферата на копирайтинга.
  Бихте ли хвърлили едно око на блога в нашия сайт за психологическа астрология astrostudio.training? Планирам да подновя статиите в него и да пиша по-редовно, за да съберем по-активна аудитория освен настоящата. Усещам, че ми липсват познания за детайли като стил на писане и оформление, които да са съобразени с правилата в копирайтинга. Ще се радвам и ще съм много благодарна за всякакви насоки!
  Поздрави!

  • Здравейте, Даниела. Радвам се, че постовете са ви полезни.

   Да ви призная, имам проблем с вашия блог чисто като читател. Не разбирам голяма част от нещата, които са написани в него. Аз не съм запозната особено с астрологията и заглавия като “Венера в Стрелец” и “Плутон тръгва в директна посока” не ми говорят нищо.

   Ако съзнателно сте избрала статиите ви да са насочени към хора, които не само се интересуват от астрология, но и са чели, имат вече познания, тогава ви препоръчвам следните неща:

   – слагайте по-стегнати и ясни подзаглавия, вашите са много бъбриви; не приличат на подзаглавия, а на случайно избрани изречения от текста, които са отличени от останалите с по-голям размер на буквата; подзаглавието трябва да подсказва какво ще прочете посетителят в абзаца; сканира само подзаглавията на една статия, трябва да приличат на план, който съдържа най-важното от текста;

   – може да ги правите с по-ниско h, h3 или h4 например, в момента буквите са много големи, всички са главни и дразнят, създават неуютно усещане, все едно се карате на посетителя или му размахвате пръст;

   – не завършвайте подзаглавието с препинателен знак; това се прави много рядко – може да сложите удивителна или въпросителна само ако искате да постигнете силно драматичен ефект;

   – оставяйте два свободни реда между края на предходния абзац и подзаглавието и един свободен ред между подзаглавието и абзацът, който е към него; трябва да се вижда ясно кое към кое е;

   – пишете с по-кратки изречения и изхвърляйте от текста всички паразитни думи и фрази, както и всички думи и фрази, които не доизясняват смисъла и не дават допълнително информация по темата.

   Ако не сте избрала съзнателно да пишете за по-напреднали в астрологията, а искате да обхването всякакви групи, то ви съветвам да си направите персони. Да определите какви теми трябва да се публикуват за всяка персона – според нивото ѝ на познаване на темата. И да започнете да ги разписвате.

   Тогава ще трябва да преформулирате заглавията и подзаглавията си, така че да се разбират от по-незнаещи по тези теми и да обяснявате думи и изрази.

   Засега това е, което мога да кажа.
   Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *