Кога копирайтинг формулите НЕ работят и как да ги използваш всъщност

5 основни формули и 5 стъпки за прилагането им

Чел си, че с копирайтинг формули можеш да пишеш текстове за уеб, на които посетителите се лепят като мухи и след като ги прочетат, тутакси се превръщат в клиенти. Затова с ентусиазъм започваш да прилагаш тези, които са ти харесали най-много или тези, които си успял да запомниш. Само дето ефектът е никакъв.

По принцип копирайтинг формулите работят. Ако си се подготвил добре за писането на текстовете, ще ги ползваш и без да знаеш, че го правиш. Ако не си, и истинска магическа сила да имат, пак няма да ти се получи.

Кои подготвителни стъпки ти убягват? Продължи да четеш надолу и ще разбереш.

Кои са основните копирайтинг формули

Припомням ти тези 5, които се използват най-често, в случай, че си забравил.

1. Преди/след и как

Една от най-често използваните и ефективни формули, подходяща за блог постове, лендинг страници, постове в социални мрежи, имейл маркетинг.

Преди: Писнало ти е да плащаш за копирайтинг текстове, които не стават.

След: Най-сетне намираш човек, който създава перфектното съдържание за твоя сайт. Посетителите го сканират бързо, намират с лекота полезната им информация и се превръщат в твои верни клиенти. 

Как: Ти си този човек. Никой не знае повече от теб за твоя бизнес. Запиши се за онлайн копирайтинг курс, научи стъпките и правилата за писане в уеб и действай. 

 

2. Проблем/задълбочаване на проблема и решение

Проблема: Писнало ти е да плащаш за текстове за уеб, които не стават. 

Задълбочаваш проблема: Сменяш копирайтър след копирайтър – бюджетът ти изтънява, продажбите ти намаляват. 

Решение: Развий основни копирайтинг умения и превърни читателите в клиенти. Запиши се за онлайн копирайтинг курс. 

3. Действие – награда – неотложност

Действие: Запиши се за онлайн копирайтинг курс.

Награда: Научи се да превръщаш посетителите на сайта си в клиенти.

Неотложност: Спри да пропускаш възможности за продажба. или Използвай код (…) за 15% отстъпка от цената на курса до (…). 

4. 3 пъти защо: защо си най-добрият; защо да ти вярвам; защо да купувам точно сега

Искаш ли да се научиш да задържаш посетителите на сайта си и да ги превръщаш в клиенти? 

След 15 години опит в копирайтинга, стотици доволни клиенти като (…), (…), (…) * и успешно развита свободна практика, без нито лев за реклама, съм готова да споделя подхода и знанията си с теб. Купи моя онлайн копирайтинг курс до (дата) и се възползвай от безплатна консултация с мен.

* На мястото на трите точки в скобите трябва да има имена на фирми и/или известни личности, които са ми  клиенти. Но мога да ги подбирам и сменям спрямо аудиторията, към която е насочен текстът.

5. 3 ползи, 1 действие

Изреждаш ползи и призоваваш към действие. Може да се ползва за всякакви текстове.

Повече посетители. По-голямо доверие. Повече клиенти. Научи се, да пишеш текстове за уеб, които продават. 

 

Как да ги прилагаш така, че да работят

1. Разбери на кого продаваш

Няма да се уморя да ти повтарям, това е основата, на която създаваш всеки рекламен текст, независимо за какъв канал е. Събери колкото можеш повече информация за клиентите си. От възрастта и доходите им до това какъв опит имат с продукти и услуги като твоите, какви са им притесненията и очакванията по отношение на тях.

 

2.  Направи персона(и)

Така ще подредиш и фокусираш цялата информация, която си събрал. Ще я анализираш, ще разбереш какви са същинските проблеми и тревоги на клиентите по отношение на продукти/услуги като твоите. Съответно, ще знаеш как да ги успокоиш и убедиш, че ще им помогнеш.

 

3. Избери формулата, която да ползваш

Можеш да я подбереш само според типа съдържание, което ще пишеш – лендинг страница, текст за сайт, пост за социалните мрежи, блог пост.

Можеш и само според това, къде най-вече ги стяга чепикът твоите клиенти. Ако имат негативен опит с продукт/услуга като твоите, формулата „3 защо“ е добър избор. Ако цената им се вижда твърде висока и отлагат покупката, докато опре ножа до кокала, формулата с проблем, задълбочаване на проблема и решение ще е работещ вариант.

Най-добре е да вземеш предвид и двата критерия. В повечето случаи е напълно възможно.

 

4. Вземи информацията от персоната и я приложи към формулата

Например: Персоната ти е на жена с малък собствен бизнес. Тя неколкократно се е опитвала да наеме копирайтър, правила е платени пробни тестове с няколко човека, но нито един не се е показал на висота. Изгубила е пари, време и най-вече доверие, че някой може да ѝ свърши работа. Намира банера, докато рови из Интернет за решение на проблема си – кой да се занимава с текстовете на сайта/онлайн магазин ѝ.

Проблем: Персоната губи пари и време в търсене на подходящия копирайтър. 

Задълбочаване на проблема: Тя ще губи все повече пари – тестването на кофти текстове върху посетителите на сайта ще ги отблъсне, след плащането на неизползваеми пробни задачи ще има все по-малко пари за добър специалист или за да направи каквото и да било, продажбите ще намаляват. 

Решение: Да научи основните правила за писане в уеб и да започне сама да пише текстове за бизнеса си. 

 

5. Редактирай това, което си написал в стъпка 4

Обръщай се директно към клиента, използвай глаголи в повелително наклонение, подбери точните думи, за да предадеш историята на персоната емоционално, живо, така че да се припознае в текста, когато го чете.

Проблем: Писнало ти е да плащаш за текстове за уеб, които не стават. 

Задълбочаваш проблема: Сменяш копирайтър след копирайтър – бюджетът ти изтънява, продажбите ти намаляват. 

Решение: Развий основни копирайтинг умения и превърни читателите в клиенти. Запиши се за онлайн копирайтинг курс. 

Това са петте подготвителни стъпки, които ще ти помогнат да прилагаш успешно копирайтинг формулите, независимо какво и през какъв канал продаваш.

копирайтинг обучение за самоподготовка, онлайн копирайтинг курс, Иванка Могилска

Ако имаш нужда от подробни разяснения, примери и упражнения, за да си изградиш работеща система за писане на текстове за уеб,  наистина си поръчай моя онлайн копирайтинг курса за самоподготовка. В него описвам системата, по която вече 15 години аз работя като копирайтър. Научи се да я използваш и ти.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *