4 лесни за изпълнение съвета за дизайн на коледна оферта

Ако все още не си подготвил коледните предложения за клиентите си, крайно време е. Съветите на Люба Попова как да направиш изкушаващ дизайн на твоите коледни оферти са точно в целта. Прочети ги, приложи ги и се подготви за богата Коледа. 

Ако имаш допълнителни въпроси или искаш съвет от професионален дизайнер, питай Люба в коментарите под поста. Ще ти отговори.

любомира попова, дизайнер, питай люба, фрийланс, фрийлансър, свободна практика, безплатна консултация с дизайнерВ тази статия се съсредоточавам главно върху елементите, носители на коледната символика и тяхното използване във визиите на вашия бранд. Преди това ви съветвам да прочетете статията за дизайн на оферта, която съдържа общи препоръки за създаване на въздействащи промоционални визии. Погледнете също препоръките ми за дизайн на оферта за Black Friday – поводът, който поставя началото на големите коледни намаления.

След като вече сте се запознали основните принципи за дизайн на промоционална оферта, прочетете как да направите привлекателна коледна оферта с помощта на 4 лесни за изпълнение съвета и вижте примери:

1. Съчетайте духа на празника с комерсиалната оферта и с вашия тон на комуникация

Доколко ще сте комерсиални или консервативни изцяло зависи от вашия brand voice:

 • Ако по принцип сте по-обрани, не е подходящо да пресилвате нещата точно навръх семейния празник.
 • Ако често използвате по-агресивни подходи, сега е моментът да ги усилите и да изпъкнете на фона на останалите рекламодатели.
 • Ако все още нямате ясно формулиран общ тон за разговор с клиентите си, моят съвет е да сте по-делови.

За да постигнете ефекта, който търсите, използвайте емоция:

 • За да наблегнете на традицията на семейния празник, използвайте възможно най-познатите коледни елементи – червения цвят, украсената елха, дядо Коледа и елените, летящата шейна и т.н.
 • За да изпъкнете всред рекламния шум, който по това време е в пика си, използвайте нещо неочаквано – силно стилизирани елхи, дядо Коледа в син костюм, смешни джуджета, секси Снежанки, иронични коледни сцени и подобни.
 • Ако залагате на деловия тон, наблегнете на изображения на подаръци, знакa „%“ (ако имате намаления), коледни фризове, снежинки и др.
 • Заложете на комерсиалното, ако имате наистина големи намаления – направете силно контрастни визии; използвайте по-малко елементи в композицията, но със силен, дори преувеличен контраст в размера им; наблегнете на логото си, използвайте назъбени и остри форми.
 • Заложете на хумора, това винаги е добра идея.

2. Подберете подходящите коледни символи за вашия бизнес и за вашата оферта

Коледните символи са сред най-експлоатираните, обаче няма как да ги избегнете, когато правите дизайн на коледна оферта. След като сте избрали тона, с който ще поднесете информацията на клиентите си, изберете и съответните символи, с които да го осъществите:

 • Заложете на емоцията и добротата, ако разчитате основно на редовните си клиенти – използвайте идилични сцени, подчертайте подаръците под елхата, използвайте меки линии и форми и т.н.
 • Дядо Коледа е символ на подаръците и децата. Ако дейността ви е далеч от тези сфери, може би е добре да внимавате с употребата му.
 • Подаръците са универсалният елемент за коледните и новогодишни празници. Той е особено подходящ, ако правите намаления или пакетни предложения с бонуси. В същото време е изтъркан от употреба и с него ще ви е по-трудно да се отличите.
 • Джуджета, елени и други малки същества размекват аудиторията. Може да са твърде използвани, но сладките им физиономии действат разнежващо, което ви върши работа. Стига бизнесът ви да не е твърде сериозен, използвайте ги, няма да сгрешите.
 • Елхата е традиционният за тези празници символ и е подходяща при всички ситуации. Просто изберете с какъв тип елха да съчетаете вашата оферта според това дали предлагате голямо намаление, или имате друг тип „магнит“. Елхата може да е зелена и отрупана с играчки, може да е стилизирана, абстрактна, снежна – зависи от цялостния подбор на елементи и цветове в композицията ви и от това какво предлагате всъщност.

 • Запалената свещ и семейната вечеря са особено подходящи при по-делови тон, при по-мек призив за действие, при услуги в помощ на домакинството.
 • При всички положения е добре да се използват основните цветове, които съпътстват този празник – червеното на дядо Коледа, зеленото на елхата, златистото на пламъка, сребристото на гирляндите и бялото на снега.

3. Премислете новогодишните символи и тяхното място във визиите

 • Календарът е универсалният символ, особено ако разчитате на редовни клиенти, които са с вас от години или дори месеци.
 • Обратното броене е добра идея, ако пускате промоция с кратък срок, правите големи намаления или все още сте във фазата, в която подготвяте хората за предстоящите ви оферти.
 • Годината, изписана с цифри, не стои добре в комбинация с други цифри като цени, проценти и т.н., защото се натрупват твърде много подобни елементи. Може да я съчетаете с визия на продукта си, логото и бутон с подканящ текст.
 • Добра идея е да използвате основните цветове, които съпътстват този празник – златисто, сребристо, светлосиньо и бяло.

4. Подчертайте визуално призива за действие

Тонът, с който ще говорите е предварително подбран и се разгръща много категорично точно в призива за действие:

 • Ако сте по-делови, наблегнете на стандартни бутони, стрелки и подобни елементи.

 • Ако сте решили да сте по-комерсиални, съчетайте призива за действие със звезди, ръбести елементи, криви линии и много контрастни цветове.

 • Ако сте наблегнали на традиционния коледен дух, използвайте самия призив, поставен например върху едноцветна подложка с известна прозрачност.

В центъра на композицията поставете най-важното – офертата, ако е по-голяма; продуктът – ако искате да наблегнете на неговата разпознаваемост; логото, ако целите познаваемост на самия бранд; коледния символ, ако искате да „разтръбите“, че акцията ви е коледна.

Грабващото посланието на рекламата трябва да е ясно и точно оформено – подсилете го чрез подходящите елементи на дизайна – контрастен фон, голям шрифт, повече „въздух“ около него, звездички и уоу физиономии‚  и т.н.

 • Ако сте заложили на самото промоционално предложение като основен акцент в дизайна ви, не е необходимо да правите допълнителен призив за действие. Разбира се, ако желаете да подсилите ефекта на рекламата, можете да допълните с бутон или текст, който казва в прав текст „Купувай“ с подходящия за вас тон.


За финал: незвисимо на какъв тон и внушение решите да заложите, не забравяйте да наблегнете на удоволствието от добрата сделка. Нека хората забравят за момент бързането и лудницата, с която често се свързва пазаруването непосредствено преди и по време на празниците и да се доверят на вас като бърз и лесен начин да получат това, което търсят.

По традиция, в края на статията предлагам още няколко полезни ресурса:

Вече имате ли идеи за въздействащ дизайн за Коледа и Нова година?

Възползвайте се от безплатната консултация с мен!
Как?
Оставете ми коментар под статията. Питайте за всичко по повод конкретните ви промоционални оферти за тази година. Ще ви отговоря.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *