Как да промениш нагласата си към писането и да създаваш добри текстове за уеб

Подозирах го и преди, но покрай копирайтинг курса и индивидуалните копирайтинг обучения се убедих – някои хора се отнасят към писането със страхопочитание и мислят, че не е за тях; други смятат, че е елементарно – знаеш азбуката = можеш да пишеш.

Независимо от коя група си, ако си решил сам да пишеш текстовете за твоите продукти и услуги, прегледай съветите в тази статия и пробвай да ги приложиш. Сигурна съм, че те ще ти помогнат да започнеш и да напишеш добри текстове за уеб. (Всички препоръки са базирани на преподавателския ми опит с вече десетки курсисти.)

нагласа за писане в уеб, копирайтинг курс, копирайтинг обучение

Приеми, че писането за уеб се учи, а копирайтингът е занаят, който има своите тънкости

Да, има хора, на които писането им се отдава повече и текстовете им изглеждат сътворени на един дъх. Някои наистина може да са написани точно така, на един дъх, но не се лъжи, това не се е получило от само себе си. Зад тях стоят часове редакция или стотици, да не кажа хиляди написани други текстове.

Не казвам, че вдъхновението и талантът не играят роля, казвам, че можеш да се научиш да пишеш прилични текстове за уеб за твоите продукти и услуги дори да не си богът на думите.

Защо е важно да приемеш, че писането се учи

  • Това ти помага да излезеш от сковаващото способностите ти вярване, че да пишеш не е за теб. Щом едно нещо може да се научи, защо да не можеш да го научиш и ти?
  • Освобождаваш се поне малко от очакването, че трябва да напишеш перфектен текст още от първия опит. Не се сещам за друго, което да пречи повече на хората да завършват каквото са започнали да пишат.
  • Даваш си свобода да експериментираш – така или иначе се учиш, нищо страшно не може да стане, нищо непоправимо. Когато експериментираш, допускаш повече грешки, но и научаваш повече.

Защо е важно да приемеш, че копирайтингът е занаят и има своите тънкости

  • Оставяш си възможност да се научиш да пишеш добри текстове за уеб. При копирайтинга писането е последният етап от доста дълъг процес и вдъхновението играе най-малка роля в него. Подготовката, анализът и синтезът на информацията за продукта, клиентите, целите, които трябва да постигнат текстовете са от решаващо значение.
  • Даваш си шанс да не се откажеш по средата. Когато откриеш, че писането на съдържание за уеб не е просто редене на думички, които ти звучат добре, а се подчинява на определени правила, може да ти доскучее и да се откажеш. Ако приемеш предварително, че има неща, които не знаеш и трябва да усвоиш, ще си спестиш разочарования и ще напредваш.

 

нагласа за писане в уеб, копирайтинг курс, копирайтинг обучение

Увери се, че писаният текст е различен от изговорения

Направи си експеримент, запиши се как говориш по дадена тема или как разказваш история, извеждаш изводи, правиш паралели, обобщаваш. След това свали текста на хартия и го прочети, най-добре веднъж наум и веднъж на глас. Най-вероятно ще има повторения, накъсани изречения, моменти, в които сменяш рязко темата, правиш вметки, не довършваш първоначалната си мисъл, използваш паразитни изрази. (Разбира се, ако част от професията ти е да говориш пред публика, тези проблеми вероятно няма да са особено отчетливи. Но дори и в този случай текстът ще има нужда от редакция, за да става за четене.)

Това, което околните могат да ти простят в неформален разговор, защото се усмихваш чаровно, експресивен си, даваш примери, правиш смешни физиономии, играеш с гласа си, ще стои нелепо, объркващо и скучно на листа.

Защо ти трябва да провеждаш горния експеримент

  • За да усетиш, че е необходимо да се научиш да си служиш с инструментите, които правят писания текст въздействащ. И това е отделно от необходимостта да се запознаеш с правилата за писане в уеб и да следваш система при създаване на съдържание за уеб.
  • За да разбереш необходимостта от дисциплиниране на речта и мисълта си. Има начини да постигнеш това и е по-лесно да ги прилагаш, ако знаеш каква е целта ти.

 

нагласа за писане в уеб, копирайтинг курс, копирайтинг обучение

Убеди се, че текстът е огледало

Направи си още един експеримент. Напиши два текста – един в сфера, която не ти е особено близка и един по тема, която познаваш отлично. Опитай се например да опишеш процеса, по който създаваш твоя продукт, подбора на материали. След това се опитай да направиш същото за изработка на… кола, футболна топка, нещо-което-е-далеч-от-твоята-област. И да, за втория текст дори можеш да почетеш, да ползваш помощни материали. Готовите текстове остави настрана за няколко дни, ако можеш и за повече. След това ги прочети на глас. Сам ще чуеш колко единият е бъбрив и разводнен и колко другият звучи стегнато, смислено, разумно, уверено – дори да нямаш особени умения в писането. Ако не можеш сам да хванеш разликата, дай двата текста на приятели и ги помоли да ги прочетат и да ти кажат какво мислят.

Защо ти е да провеждаш и този експеримент

  • За да не подценяваш подготовката, която предшества писането.
  • За да се чувстваш достатъчно уверен, когато пишеш за твоите продукти и услуги.

 

нагласа за писане в уеб, копирайтинг курс, копирайтинг обучение

Прояви постоянство

Много пъти съм казвала, че писането се учи с писане и четене. Повтарям го на всеки един от курсистите си, оставила съм го като предупреждение и за окуражаване в началото на онлайн копирайтинг курса за самостоятелна подготовка. Успокой се, че няма да стане от първия път и се зареди с търпение.

Пиши всеки ден по малко, по страничка. Не губи инерция, не накъсвай процеса. Оставяй готовите текстове настрани. Връщай се към тях отново след два-три дни. Чети ги на глас – така ще хванеш най-много от техните грапавини, недомислици, излишни думи.

Препоръчвам ти периодично да търсиш обратна връзка от професионалист с опит в писането за уеб. Така ще имаш яснота накъде се движиш, какви са ти проблемите, с кое се справяш добре и на какво трябва да наблегнеш. Това ще ускори процеса и ще те мотивира допълнително.

Защо, ако не проявиш постоянство, няма да стане

  • Защото с всеки написан и редактиран текст развиваш умението си да структурираш, да ползваш правилата за писане в уеб, да намираш подходящите думи, да постигаш целта си чрез писано слово. Дори да си най-големият талант в писането за уеб, без подготовка и упражнение няма да ти се получи. Вдъхновението и лекотата идват, когато си подготвен за тях.

 

Овладей правилата за писане в уеб, докато се бориш да кажеш това, което искаш по най-добрия възможен начин

Целта ти е да пишеш сам текстовете за твоя сайт, да представяш собствените си продукти и услуги, да поддържаш блог – върви към нея. Копирайтингът за уеб има своите специфики, запознай се с тях. Учи се да работиш по система. Така ще сведеш абстрактното уж изкуство да пишеш до конкретен процес с логични стъпки. Това ще ти помогне по-бързо да започнеш да пишеш продуктовите описания, описанията на услуги, съдържанието на страница „за нас“ или блог статии, които твоите посетители се радват да прочетат преди да ти станат клиенти.

Получаваш един час безплатна консултация с мен, ако си купиш копирайтинг курса за самостоятелна подготовка „Как да напиша съдържание за сайт и блог в 10 урока“ до края на 2021. Разгледай програмата му и действай. Използвай безплатната онлайн консултация с мен, за да ми задаваш въпроси и/или да обсъдим текстове, които вече си написал.

 

онлайн копирайтинг курс, копирайтинг обучение, Иванка Могилска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *