Ефектът на запетайката

Ефектът на запетайкатаТи не си копирайтър и не ти е важно да пишеш правилно. Твоите клиенти не се интересуват от  правописа, а от професионалните ти умения. Сигурно си прав.
Давам ти прост пример как една запетайка променя смисъла.

Клиент: 
Можете ли да приемете поръчка за писане на статии, дизайн на етикет, изработка на уеб сайт?

Фрийлансър: 

Не съжалявам, че няма да мога да поема поръчката ви.
Не, съжалявам, че няма да мога да поема поръчката ви.

Ти си прави изводите. И не мисли само за запетайките.
Мисли за всичко, което не правиш, защото: няма смисъл, не е толкова важно, няма да спечелиш, не те касае пряко, има кой друг да го свърши.

 

Липсата на професионална и лична пунктуация позволява на околните да тълкуват действията ти така, както им е удобно. До какво води това, надявам се, можеш да се сетиш и сам.

 

Пожелавам ти седмица, написана правилно.
5 comments to “Ефектът на запетайката”
 1. Съгласен! Много в важна употребата на препинателни знаци, особено за целите на правилното интерпретиране на посланието!

  Без да умаловажавам този факт, бих искал само да споделя, че и двата примера не кореспондират с копирайтърски текст!!! В конкретните случаи, просто ще загубите малко повече време (евентуално).

  Между другото, в пряка реч се изполва и тире да кажем…кавичките биха били също удачен избор:)
  В тази връзка, не би било излишно, когато даваш подобни примери, самият ти да си книжовно “безгрешен”.

  В крайна сметка, не това е копирайтинга, защото и без друго всички езици са “атакувани” от неграмотници, което от своя страна възпитава тази неграмотност и в аудиторията. Можеш да пишеш правилно и да не казваш нищо! Възможно е също посланието ти да е разбираемо, но въпреки това да не постига целите си:)

  Аз не съм копирайтър, нямам претенции за правилна комуникация, но постигам целите си по 3 начина:

  1. С невербална-писмена комуникация(до колкото мога)
  2. С вербална – при необходимост или в следствие на неуспешна невербална комуникация:)
  3. С визуализации:)

  И в трите случая резутата е отражение на съдържанието по-скоро от колкото на правилна граматика и богат речник.

  Копирайтинг е много важна и значима дисциплина в маркетинга, но пак да подчертая, че не е достатъчно да се изразяваш правилно за да си добър търговец. Защото ако не си търговец, няма как да постигнеш резултат, използвайки какъвто и да е комуникационен приом и изразявайки се правилно. Правилно в маркетинга е еквивалентно на продажби:)

  И като за финал, сещам се за един стар и може би позабравен виц, в който след неуспешен опит турист да се разбере с двама полицаи на около 5 езика, полицаите провеждат следния диалог:

  – Колега, не е лошо да научим някой чужд език!
  – А защо!? Нали видя, този знаеше 5 езика и пак не успя да получи отговор, а ти с един за къде си тръгнал!

  В заключение, пиша този коментар, защото принципно съм “ЗА” правописа, но нито примерите са ОК, нито посланието което носи тази бележка/статия би могло да доведе до търсения резултат! Накратко, посланието не може да се асоциира с копирайтинг, какъвто явно е замисъла фор шуър:)

  Пожелавам ти седмица, изпълнена с изследване на същността на копирайтинга:)

 2. Ето най-после нещо интересно:
  Невербална-писмена комуникация!
  Бихте ли казали нещо повече за това?
  И също за визуализацията. Винаги съм смятала визуализацията като помощно средство към вербалната комуникация. Вие я поставяте като самостоятелен начин на комуникация наред с невербална-писмена комуникация и вербалната комуникация? Какво точно имате предвид?
  Благодаря предварително!

 3. 🙂 – ето един пример за невербална-писмена комуникация. Надявам се е достатъчно експресивна сама по себе си.

  Убеден съм, че след примера по-горе и Вие вече сте в състояние да се изразите невербално-писмено:)

  Визуализацията е процес в следствие на който или чийто продукт са визуализациите – тези, които аз определям като форма на комуникация. От своя страна, визуализациите са инструмент и предмет на визуална комуникация. Визуалната комуникация пък, не е задължително да използва думи (да е вербална) за да бъде определяна като помощно средство. Дори нещо повече! Ако се замислите, ще установите, че не рядко именно вербалната комуникация се превръща в помощно средство на визуализациите. А и в крайна сметка това е само един аспект.

  В тази връзка, моля да ме извините за определението, но въпроса Ви е доста прозаичен. Разбира се, не водим академичен или sophisticated (не зная добре Български за съжаление, “изучих се” в друга страна) диалог, за да използвам подобно определение. Лишавам се от общоприето благоприличие, защото някак си прочетох в коментара Ви претенция за познание. Та, в тази връзка си позволявам да класифицирам и въпроса Ви.

  Въпроси от подобен характер не ме стимулират да Ви отговоря изчерпателно – изразавайки перцепцията ми по-детайлно и категорично.

  Ще Ви кажа как ми звучи Вашия върпос:)
  Напомня ми на Интернет реклама, която в последно време обилно “залива” уеб пространството. А именно на “Ум всеки дава…”.
  Наистина, първото значение и синоним на наследсвената чуждица “акъл” в Българския език е ум. Въпреки това, в популярния фолклорен израз се казва “Акъл не ми давай…”, което като смисъл и значение определено не кореспондира на нелепото “Ум всеки дава…”. И по-лошото (моята “лична драма”) според мен е това, което възпитава в онези, които няма да разберат защо заместването на “акъл” с “ум” е безкрайно неуместно, камо ли това да звучи по-изтънчено, литературно, правилно или каквото точно и още е искъл автора да постигне с това си заместване.

  Благодаря за Внимамието!

  P.S. Не мога да Ви обещая, че сте се завърна отново на страницата на тази публикация, така че не се чувствайте задължена да коментирате по-горе написаното от мен. Настоящото ми посещение тук бе провокирано от същата причина, която ме подтикна да напиша предходния си коментар. Е, прочетох обратната връзка! Оставам с надеждата авторката да е по-убедителна в следващата си провокацията, което пък ще ми донесе лично удовлетвоерение от факта, че все пак се рекламира екзистенциално, а не само комерсиално.
  Чудесна добавена стойност и предпоставка за по-добра конверсия! Аз съм между другото “таргет”, но ми е трудно да се припозная все още тук:)

 4. Не ми остава нищо друго, освен да Ви отговоря по Вашия начин чрез “невербална-писмена комуникация”:
  🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *