Питай адвокат #8

Имаш да неясноти, свързани с авторски права, бориш се с некоректни клиенти, опитваш се да си направиш договор, който да ползваш в своята фрийлансърска практика – консултирай се безплатно с адвокат Мирослав Моравски.

Задай въпроса си в коментарите, той ще отговори на първите 5 до понеделник, края на деня (14. 12. 2020).

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

2 comments to “Питай адвокат #8”
 1. Авторски права
  Здравейте. Писател съм и наскоро се върнах в България.
  Искам да знам къде и как мога да запазя авторските права на даден текст. Имам текстове (сценарии, механики за тв предавания и един роман), които съм ги регистрирал в Мексико (в испанския им вариант) и искам да им запазя правата тук в България и в Европейския съюз за версии на английски или български.
  Можете ли да ми помогнете с изясняване на реда и институциите за авторски права тук в България и в Европейския съюз моля?

  • Здравейте, Мартин,

   Благодаря за авторскоправния въпрос.

   Следва да имате предвид, че в европейската система на интелектуална собственост, и конкретно в България, авторските права възникват за автора по силата на закона, и тук не е предвиден специален режим на регистрация на произведения.

   Ситуацията е различно уредена в англо-американската система.
   Там съществува режим на регистрация на произведения за защита на авторските права. Процедурата се осъществява в Американското авторскоправно ведомство (US Copyright Office), и осигурява защита на произведението територията на всички държави членки на Бернската конвенция, сред които и България.

   Други варианти да защитите правата върху произведенията си биха могли да са например чрез регистрация на запазена марка (например заглавие, лого и др.). Но това е защита на по-ограничен кръг елементи от правото и има друг характер. Би могло да се използва при произведения като телевизионни програми, предавания или сценариите им.

   Надявам се да съм ви бил полезен.
   Ако имате допълнителни въпроси съм насреща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *