Как да определиш тона на комуникация на бранда с ChatGPT

И да създаваш съдържание за уеб в този тон на комуникация с помощта на чатбота 

chatGPT, копирайтинг, тон на комуникацията на бранда, създаване на съдържание за уеб, Иванка Могилска, фрийланс, свободна практика

Серията постове на тема „как ChatGPT ти помага да създаваш интересно и полезно съдържание за уеб“ продължава.

В днешната статия фокусът е върху начините да определяш тона на комуникация на бранда си с помощта на чатбота и да получаваш от него текстове, които са в този тон. Но да започнем съвсем отначало!

Припомни си какво е „тон на комуникация на бранда“

Начинът, по който ти, като фрийлансър, общуваш с аудиторията си или начинът, по който фирмата ти – все едно дали производител на продукти или доставчик на услуги – общува с потенциалните и реалните клиенти.

В това влизат:

  • езикът, който използваш – жаргон, терминология, специфични за целевата ти група фрази, максимално придържане към книжовния език;
  • начинът, по който го използваш – стилът на писане е директен,  действен, по-телеграфен, по-обяснителен, по-емоционален или по-суховат, общуваш с аудиторията, разказвайки ѝ истории; често прибягваш до крилати фрази или предпочиташ да използваш статистика и факти, etc.

Целта е да имаш разпознаваем глас, който да те отличава от конкурентите и да ти помага да създаваш пълнокръвно, живо присъствие на бранда си, без значение дали е личен или фирмен.

 

Как се определя тонът на комуникация на бранда с помощта на ChatGPT

Методите за определяне тона на комуникация на бранда (без помощ от чатбота) са много, няма как да се изчерпят в една статия. А и повечето от тях могат да ти се видят твърде трудоемки или сложни и да те откажат от начинанието.

Затова ти предлагам да приложиш простичък, тестван метод, подходящ за фрийлансъри и малки бизнеси и да ползваш ChatGPT, за да си спестиш малко време и работа.

1. Създай нов чат, специално за новата задача

Напомням ти, че работата ти с чатбота протича в контекст и ще ти е по-полезен, ако си го захранил с максимално точна и конкретна информация по съответната тема. Ако използваш отделен чат за всяка тема, по която работиш, ще си спестиш необходимостта при всяка нова заявка да му обясняваш всичко подробно.

Всички примери, които давам по-долу са правени с ChatGPT4.

 

2. Захрани чатбота с отзиви на твои клиенти

Копирай в чата всичко – отзиви от Facebook; мнения, които си получавал по мейл; коментари от блога си – и помоли ChatGPT да ти направи таблица с най-често използваните за бранда ти прилагателни.

За целите на статията аз го захраних с отзиви на курсисти от фрийланс и копирайтинг обученията ми и го помолих да подреди в таблица най-често използваните прилагателни за курсовете и за преподавателя. Ето какво се получи: 

копирайтинг обучения, Иванка Могилска, фрийланс курс, характеристики

3. Захрани го с разговори на хора от твоята целева група, по темите от твоята сфера

Така или иначе трябва да направиш проучване какъв език използват твоите клиенти, когато говорят за твоите (или подобни) продукти/услуги и разискват проблеми, които могат да се решат с тяхна помощ.

Намери теми във форуми, постове и коментари във Facebook групи. Копирай цялата информация в своя чат прозорец за определяне тона на комуникация на бранда и помоли ChatGPT да я анализира. Помоли го да извади в таблица: 

  1. най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват потенциалните ти клиенти;
  2. най-често задаваните по отношение на тези проблеми въпроси;
  3. най-често използваните думи и фрази.

На теб би ти отнело часове да анализираш цялата информация. На чатбота ще му отнеме минути.  След като видиш таблицата или таблиците (от теб зависи в какъв вид ще си поискаш синтезираната информацията), ще знаеш: 

  •  какви думи и фрази трябва да използваш в текстовете си – това са думите и фразите, които употребява твоята целева група;
  • как възприема бранда ти твоята целева група; съответно, можеш да определиш как трябва да говориш с нея, за да продължиш да поддържаш тази представа.

4. Питай директно ChatGPT, след като си му дал цялата информация от по-горе, какъв е тонът на комуникация на твоя бранд

Ето какво се получи при мен:

За всеки ли е подходящ този метод

Да, за всеки, който не може да отдели бюджет и време за професионалист в сферата. Ето защо.

Много фрийлансъри и собственици на микро- и малък бизнес, които пишат сами текстовете за сайтовете, блоговете и страниците си в социалните мрежи, налучкват тона на комуникация интуитивно. На други не им се получава и имат нужда от помощ. Първо, за да го определят и второ, за да го приложат.

На тези, които интуитивно са намерили тона на комуникация на бранда си и го поддържат, ще им е по-лесно да го формулират осъзнато с помощта на ChatGPT. Което пък ще им е полезно, ако блокират или ако трябва да възложат на някой друг да създава съдържание за бранда им вместо тях.

На тези, които изобщо не са сигурни какъв е тоя тон и откъде да подхванат определянето му, работата с ChatGPT ще даде определени посоки за размисъл, проби, експерименти. А може и направо да им помогне и със създаването на съдържание в тона на комуникация, който вече е определил.

 

Как да създаваш съдържание за уеб с вече определения тон на комуникация, пак с помощта на чатбота

Прочети какви са стъпките, които трябва да предприемеш, за да създаваш полезно и интересно съдържание с ChatGPT. Към тях трябва да добавиш и обяснение какъв е тонът на комуникация на твоя бранд.

Ето как изглежда това на практика.

Първо подадох доста обща заявка за пост, без да съм захранила чатбота с никаква информация за блога „Свободна практика“.

Резултатът не отговаряше на тона на блога. Затова уточних каква да е структурата на поста и какъв да е тонът на комуникация. Заявката ми изглеждаше по следния начин:

Напиши Facebook пост, който е в тона на комуникация на „Свободна практика“. Нека да приканва фрийлансъри и собственици на малък бизнес да се възползват от безплатната копирайтинг консултация в блога. Да има следната структура:

  1. Полезен съвет относно писането за уеб.
  2. Подканване да зададат този и всякакви други въпроси, свързани с копирайтинг за уеб.
  3. Указание да ги зададат в коментарите и да побързат, защото ще бъде отговорено само на първите 5.

Важно е постът да бъде полезен, забавен, не супер ентусиазиран, а по-скоро вдъхновяващ; да подтиква посетителите да искат да подобрят текстовете си.

Резултатът беше значително по-добър.

Това вече е пост, който мога да ползвам за основа или за идеи и да пренапиша лесно, като оставя цели фрази и изречения. Защо ми е да го правя, не мога ли да си измисля сама поста? Мога, разбира се. Но специално постовете за безплатните консултации в един момент стават изтощителни за писане, защото информацията малко или много се повтаря. Ако ChatGPT ми даде добри идеи, защо да не ги приложа?

Все пак, за мен по-ценното в случая е, че чатботът може да помогне с бързото анализиране на големи количества информация. Тази му способност ми спестява много време откъм четене и маркиране на повтарящи се фрази, когато работя с нови клиенти и трябва да проучвам аудиторията и конкурентите им. 

Очаквай следващата статия, в която ще ти покажа как с ChatGPT да създадеш заглавия за блог статии, лендинг страница и начална страница – все задачи, които могат да те измъчат, особено ако писането за уеб не е основното ти занимание.

Междувременно, възползвай се от безплатната копирайтинг консултация с мен. Задай ми въпросите си в коментарите под статията. Ще отговоря на първите 5 до сряда, 22 ноември.

Ако искаш да подобриш уменията си за писане и да създаваш ефективни текстове за уеб, със и без помощта на ChatGPT, виж подробности за индивидуалното копирайтинг обучение и ми пиши

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *