Питай счетоводител #59

⇒ Трябва ли да съм регистриран по ДДС, ако искам да продавам в Etsy?

⇒  Имам ли право на майчински, ако работя на свободна практика?

⇒  Мога ли да работа и фрийланс, и на трудов договор?

⇒ Трябвали ми касов апарат, ако получавам плащания през Stripe?

Събери всичките си счетоводни въпроси и се включи в безплатната консултация със счетводител за ноември. Задай ги в коментарите под този пост. Счетоводителят Стефка Василева ще отговори на първите 10 до сряда (22. 11. 2023). 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

13 comments to “Питай счетоводител #59”
 1. Създател на уебсайт (физическо лице, без регистрация по Булстат) предоставя безплатно свое, авторско съдържание, като същевременно приема дарения от България, ЕС и чужбина (личен IBAN, Paypal, Patreon). Съдържанието е свободно достъпно и достъпът не е обвързан с дарение, както е и редно. Въпросът ми е, какви задължения възникват във връзка с получените така дарения?

  Втори въпрос в този контекст (в случай че е допустим): след време (Няколко години) авторът на съдържанието решава да започне да продава съдържанието, което е било безплатно (ново съдържание няма), как според Вас биха се третирали сроковете за уведомяване на институциите при регистрации и започване на дейност в този случай?

  Реално дейността по създаването на съдържанието би била в далечното данъчноосигурително минало (когато не е била икономическа дейност), но дейността по продажбата, би започнала с обявяването на същата на уебсайта и с ограничаване на достъпа до съдържание само за заплатилите исканата цена.

  Поздрави,
  Христо

  • Здравейте,
   Когато дадено физическо лице получава дарения, не би следвало да дължи данъци.
   Когато същото физическо лице започне да осъществява търговска дейност, то би следвало да декларира в НАП тази дейност и послежи на данъчно облагане.
   По този начин бихме могли да разделим двата момента, за които става въпрос.
   Поздрави,
   Стефка

 2. Здравейте, въпросът ми е относно отчитането в Декларацията по ДДС на фактура, издадена към фирма от Корея. Досега съм работила само с фирми от ЕС и отчитам сумата на фактурата в т. 22 – ДО на дост. на услуги по чл. 21, ал.2 ЗДДС, като автоматично ми се генерира и ВИЕС декларация.
  Сега в коя клетка от програмата на НАП трябва да въведа сумата на фактурата, издадена към фирмата от Корея и необходима ли е ВИЕС декларация? Също, какво е основанието ми за неначисляване на ДДС? Благодаря много предварително!

  • Здравейте,
   Ако декларирате приход от предоставена услуга към Корея (или друга държата извън ЕС), то би следвало да декларирате сумата на този приход в клетка 18 на Справка декларация по ЗДДС.
   ВИЕС декларация не подавате.
   Поздрави,
   Стефка

 3. Здравейте,
  Ако физическо лице (СОЛ, регистрирано по ДДС) има закупени акции, при продажбата им трябва ли да включи сумата от печалбата към ДДС декларацията за съответния месец, в който е извършена продажбата? Ако се продадат на 2 части и в края на годината остатъка от акциите е на загуба, как ще се отрази това в ДДС декларацията?
  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   Сделките с акции, облигации, дивиденти се декларират в годишната данъчна декларация, в приложение 8.
   Ако от сделката има печалба, се дължи данък.
   Ако сделката е на загуба, няма основание за дължим данък.
   Поздрави,
   Стефка

 4. Здравейте!
  Регистрирана съм като физическо лице с БУЛСТАТ и по чл.97а по ЗДДС. Произвеждам продукти, които ще се продават в Etsy. Относно консумативите, които купувам в България, да разбирам ли, че НАП трябва да ми връщат 20% ДДС за тях на базата на издадените фактури за закупуването им?
  Благодаря предварително за отговора!

  • Здравейте,
   Щом регистрацията Ви е по чл. 97а от ЗДДС, няма основание да възстановяте начисления данъчен кредит за разходите, които правите за покупката на консумативите.
   Поздрави,
   Стефка

 5. Здравейте, от няколко месеца работя на фрийланс договор с компания от ЕС, но не издавам фактури, а директно ми плащат според часовете работа. Отделно от това съм заклет прводач. Интересувам се за осигуряване като самоосигуряващо лице необходимо ли е да регистрирам фирма на мое име, или самото регистриране ще ми дава право да издавам фактури за преводачески услуги? Какви изисквания и задължения ще имам като самоосигуряващо лице?

  • Здравейте,
   За приходите от данъчно задължено лице от ЕС трябва да имате регистрация по ЗДДС, да издавате фактури, да осчетоводявате и подавате всеки месец към НАП справка декларация по ЗДДС.
   Относно осигуряването – не е задължително да имате фирма, може да си работите като свободна професия. Задължително е за месеците, в които имате дейност да подавате декларации за осигурителните вноски и да правите плащане на същите.
   Поздрави,
   Стефка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *