3 съвета за успешен работен старт на новата година

Кога започва твоята работна година? Моята стартира през септември. Такова ми е усещането, така съм подредила графика си, това е и периодът, в който поръчките се увеличават. В началото на януари обаче имам чувството, че ми се дава шанс за рестарт. Приемам, че в първите дни от новата календара година имам възможност да се ослушам и огледам след цялата работна, предпразнична лудница, да преподредя работния си график, да коригирам каквото не ми харесва, да направя каквото съм пропуснала. Вярно, това може, и е препоръчително, да се случва винаги, когато нещата не вървят както трябва, но е най-добре да не пропускаш засилката от чувството за ново начало. Убедена съм, че то се появява и у най-големите скептици на тема коледни и новогодишни празници.

2020 беше особена година и в работен план – някои бизнеси се изстреляха във висините, други се сринаха, фрийлансърите, както всички останали, жонглираха с работа, домашно обучение, отглеждане на малки деца, страхове и опънати нерви. В първите дни на новата – 2021 година – нещата не изглеждат много променени.

Прочети 3 съвета за успешен работен старт на година, която ни изпълва с очаквания и надежди, и към която в същото време сме малко подозрителни. Приложи ги и се радвай на резултатите.

фрийланс, работна година, свободна практика, продуктивност, силвина фурнаджиева, иванка могилска

1. Изпълни 5те стъпки от плана за привличане и задържане на клиенти в трудни времена

Нова година не значи нова ситуация. Затова, ако си пропуснал да прочетеш и изпълниш ето този план, сега е моментът. Прочети „Как да привлечеш и задържиш клиенти в трудни времена в 5 стъпки“ и действай!

 

2. Прецени на кого и как да увеличиш цените

Отърви се от мисълта „криза е, не бива да вдигам цените, даже е най-добре малко да ги намаля“. Вместо да ѝ позволяваш да те влачи към дъното, седни и раздели клиентите си по браншове.

  • Клиенти от силно засегнати браншове, които искат да ползват твоите услуги: не намаляваш цените, но обсъждате по-гъвкави схеми за плащане и малки допълнителни услуги, които на теб не ти отнемат кой знае колко време, а на тях дават допълнителна стойност.
  • Клиенти от браншове, които са в разцвет в момента: вдигаш леко цените, особено ако те вече са наясно, че услуга с подобно качество трудно ще намерят другаде.
  • Браншове, за които нищо не се променя: ако имаш традиционно, годишно вдигане на цените с малко, приложи го, ако не, остави ги при същите условия.

Преди да вземеш окончателно решение на кого с колко и как, прочети статиите:

 

3. Подготви се за изненадите, планирай

Изминалата година ти е доказала, че нищо не може да ни подготви за изненадите и че в непредвидима ситуация плановете са безполезни. Бъдещето е неясно, хаосът е пълен и ти предпочиташ да я караш ден за ден.

Ако подобни мисли се въртят в главата ти, пресечи ги, докато е време. Целите и плановете са гъвкавите въжета, за които да се хванеш в мътни времена, и в личен, и в професионален план. А бъдещето си е било неясно винаги, просто на теб ти се е струвало, че можеш да го предвидиш и предскажеш.

Помисли си отново защо си станал фрийлансър, какво искаш да постигнеш, как искаш да живееш. След това прочети и приложи съветите от статията на Силвина Фурнаджиева – експерт по продуктивност и организация на времето:

Ако това не ти е достатъчно, прегледай отново и статията:

Отдели достатъчно време за мислене, формулиране на цели и проблеми и планиране, използвай началото на новата работна година именно за това и ще се учудиш колко по-леко, ефективно и спокойно може да протече тя.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *