Как да изградя имидж на добър фрийлансър

Ти си начинаещ фрийлансър, който тепърва ще изгражда име, ще прави портфолио и ще трупа клиенти. Чувал си, че имиджът е важно нещо и работи за теб. Правилно си разбрал, така е. Добре е да започнеш да го създаваш веднага и да не преставаш да го развиваш и допълваш, докато упражняваш професията си и си на свободна практика.

Как се гради имидж? 
Като начало помисли какво искаш да се появява в главата на клиентите – потенциални, настоящи, минали – всеки път, когато чуят името ти? С каква представа искаш да те свързват?

“Добър фрийлансър” е доста общо казано. А и “добър” като мил човек и отличен професионалист или само второто? Създай в главата си пълен образ на този фрийлансър, с когото ще работят твоите клиенти. Ако не знаеш откъде да започнеш, припомни си статиите:

След като веднъж разбереш как искаш да те възприемат клиентите ти, трябва да влезеш в роля. Ако ще си артистичен грубиян – перфекционист, дръж се като такъв. Ако ще си добродушен, неособено бърз фрийлансър, който обаче е стабилен и изпипва всяко нещо, с което се захване, не се отклонявай от тази линия на поведение. Можеш да наложиш за себе си представата за фрийлансър, който взима много скъпо за работата си. В повечето случаи хората се впечатляват от това и вярват, че създаваш уникални неща още преди да са видели каквото и да било. (Препоръчвам ти, разбира се, да не мамиш очакванията им и ясно да се вижда, че си свършил възложената ти работа перфектно.)

Взимай препоръки от колкото се може повече от своите клиенти. Публикувай тези, които най-много отговарят на създавания от теб образ.

Избирай си снимките, цветовете и темите на портфолиото. Обмисляй дали да публикуваш или не дадена връзка, статия, снимка и обръщай специално внимание на описанието на профилите си в тази или онази социална мрежа и в Skype. Подчинявай всичко на образа, който искаш да създадеш.

Не забравяй, че хората говорят. Споделят си мнения относно всеки, който им е направил впечатление, с когото са се чувствали добре или са работили и са останали доволни. Може приятел на твой клиент да си търси специалист фрийлансър точно като теб. И тогава има значение какво ще каже клиентът ти.

“Резултатът от работата му е винаги добър, но много трудно се общува с него, лесно се пали, не понася критика, сприхав е.”

или

“Търпелив, мил, усмихнат – много лесно се работи с него, а резултатът е винаги на ниво.”

Imidg_dobar_freelancer

Как се поддържа имидж и докога?
Веднъж влезеш ли в образ, най-добре е да не излизаш. Хората, или поне повечето от тях, си изграждат мнение за теб именно благодарение на това послание, което излъчваш и не се задълбочават повече в опознаването ти. Затова винаги бъди нащрек. Не се изкушавай да си вършиш мърляво работата (това няма да спра да го повтарям), не си позволявай да си сърдит, ядосан, груб. Освен ако не е нарочно търсен имиджов ефект на големия творец, който е с чепат характер, но пък създава чудеса.

Не е ли малко шизофренично да поддържаш някакъв измислен имидж?
Всъщност не. Никой не може да играе роля, която му е чужда, твърде дълго време. Ако си припрян нервак, който работи бързо и понякога действа твърде импулсивно, няма как да изградиш образ на стабилен, направо флегматичен фрийлансър, чието разбиране за спешна поръчка е “ще го свърша след около седмица – две”.

В основата на заразителния имидж, който привлича хората и с времето започва да работи за теб, лежат твоите най-истински черти на характера. Може да ти се струва, че не са най-подходящите, но е добре да строиш на тях и да превръщаш дефектите, които не харесваш в ефекти. В противен случай постройката ти ще рухне много бързо. А разчистването на останките и започването отначало ще са бавни и трудни.

Затова и най-сигурният начин да изградиш имидж на добър фрийлансър е всъщност като бъдеш добър фрийлансър. Винаги.

One comment to “Как да изградя имидж на добър фрийлансър”
  1. Много хубави си всичките статии по темата. Чудесни insights.

    Надявам се повече хора да ги прочетат. Защото много истина в почти всичко, което прочетох.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *