Как се пише блог пост

Днес ще те занимавам с това как от една мъглява идея се ражда блог пост, който другите биха прочели с удоволствие. Имай предвид, че при писането с пълна сила важи максимата: „Има повече от един начин да направиш нещо“. Аз ще ти предложа два варианта, ти си избери по кой ще ти е по-лесно да работиш.

Вариант 1 : Започни с дисциплина и планиране

Имаш идея за какво искаш да пишеш. Дотук добре, ето какви са следващите стъпки.

1. Подготви се по темата

Всеки текст има цел: да информира, да забавлява, да заразява читателите с определена емоция. Независимо каква е целта на твоя пост, няма да минеш без подготвка.  Дали тя ще се изразява в четене по темата и търсене на интересни факти; разпитване на познати и приятели по определени въпроси; провеждане на експерименти; обмисляне и търсене на нови връзки между вече известни факти – при всяко положение ти трябва подготовка. Не забравяй, че докато се подготвяш е добре да си водиш записки. Цитати, статистики, интересни проучвания, забавния хрумвания – всичко може да ти свърши работа на по-късен етап.

 

2. Направи план на бъдещия блог пост

Припомни си каква е разликата между структурата на статия за списание на хартия и блог пост. След това изреди с тиренца или като подточки основните панели текст, които трябва да имаш:

  • Можеш да започнеш с много кратък, приковаващ вниманието увод или да минеш директно на въпроса.
  • Изложи основната информация/теза.
  • Подреди своите доводи в подкрепа на дадена теза или допълнителната информация, която искаш да дадеш, по важност. Ако говориш например за нов козметичен продукт, казваш какъв точно е той и след това можеш да подредиш инфото по следния начин:
  1.  какви проблеми се решават с него;
  2.  на кого може да бъде полезен;
  3.  има ли странични ефекти;
  4.  откъде може да се купи.
  • Не пропускай заключението. То може да се използва като мощно оръжие за въздействие върху емоциите на читателите. В него обикновено се пише и призивното изречение, което би трябвало да подбуди потребителите към действие: “коментирайте”, “споделете”, “абонирайте се”, “харесайте”, “купете”.

 

3. Нахвърляй текста по всяка една подточка от готовия план

Сега е и моментът да използваш всички натрупани по време на подготвителния период интересни факти, цитати и статистики.

 

4. Редактирай изреченията–подточки от плана

Това са подзаглавията в твоя пост.

 

5. Изчети и редактирай още веднъж всеки абзац

Следи дали са добре направени връзките между отделните парчета текст. Проверявай дали съдържанието на абзаца отговаря на съответната подточка или леко си се разсеял.

Провери още веднъж за пропуснати точки, запетаи, букви и сложи заглавие на текста си.

Честито, блог постът ти е готов за публикуване!
(Колкото повече пишеш, толкова по-бързо ще започнеш да си нахвърляш плана. С времето дори ще се откажеш да правиш първо него, а ще оформяш структурата в главата си и ще пристъпваш направо към писане.)

онлайн копирайтинг курс, копирайтинг обучение за уеб, копирайтинг за уеб

 

Вариант 2: Подчини се на хаоса

Не просто имаш идея, но и нямаш търпение да я напишеш. Не можеш да си представиш да действаш с план, бавно и дисциплинирано, това ти убива цялото желание. Има и такива хора, да. Ако си от тях, ето какво ти предлагам да направиш.

1. Седни и пиши

Не прекъсвай писането и не препрочитай, докато не кажеш всичко, което искаш. След като си готов зарежи текста и се захвани с нещо друго. Аз бих ти препоръчала да се отдадеш на…

 

2. Подготви се по темата

Потърси интересни факти, почети, помисли, говори с приятели. Всичко, с което ти препоръчах да започнеш във вариант 1, в този случай можеш да го направиш и след като вече си написал текста.

 

3. Седни и започни да редактираш

Само с вдъхновение не става. Рано или късно трябва да свършиш и черната работа. Изчети текста. Провери дали не си изпуснал нещо. Помисли можеш ли да добавиш нови, интересни факти или да предложиш различна гледна точка, хрумнала ти след подготвителния етап. Ако ти се струва, че някой абзац не си е на мястото, направи размествания. Чувствай се свободен да прекрояваш, добавяш, махаш, преподреждаш, както и напълно да промениш текста. Това също може да стане на един дъх, а може и да се случва по-бавно. От теб зависи.

След като приключиш, изчети още веднъж всичко и дай заглавия на основните абзаци.

 

4. Върни се към текста отново след няколко часа, а най-добре след ден

Със сигурност има стилови неточности, объркан словоред, а някои от заглавията на абзаците не са формулирани достатъчно ясно. Заеми се да поправиш тези неща. После прочети последно блог поста си за грешки – пропуснати точки, запетаи, букви.

 

5. Сложи заглавие

Отново честито, блог постът е готов за публикуване.
(С практиката ще откриеш, че  точки 3. и 4. ти отнемат все по-малко време. Просто свикваш да структурираш текста наум и след първото писане не са нужни толкова сериозни поправки и добавки.)

Припомни си предишните статии от поредицата с копирайтърски съвети преди да започнеш да пишеш. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *