Как да направиш сайта си привлекателен за потенциални клиенти

Като ги убедиш, че предлагаш това, което търсят. За да успееш, трябва първо да знаеш какво е то, после да го представиш така, че да го видят и най-сетне да ги накараш да се зачетат/загледат в същинското съдържание, което си подготвил за тях.

Препоръки за работа по самото съдържание и съвети как да задържиш клиентите на сайта и да ги подтикнеш към конкретно действие, ще намериш в линковете в края на тази статия. Тя самата е фокусирана върху онзи момент, в който потенциалният клиент е отворил страницата и прелита през нея, за да види струва ли си да остане или е по-добре да продължи със следващия резултат в Google.

„Прелитането“ и вземането на решение „тук има ли нещо полезно за мен или не“ траят до 10 секунди. Как да наклониш везните в своя полза?

 

1. Погрижи се за всеки да става ясно веднага къде е попаднал

Малко е вероятно всички посетители на сайта ти да влизат през начална страница, на която ясно е написано кой си ти или каква е фирмата ти и какво предлагаш. Погрижи се човек да може да се ориентира с един поглед, независимо на коя страница на сайта ти е попаднал.

Достатъчно е в хедъра да присъства име (твое или на фирмата), лого (ако имаш) и кратко пояснение какво е това място и каква е дейността му.

Например

В моето портфолио в хедъра присъстват двете имена и професията ми, изписана на български.

В блога на Надя Славчева в хедъра е изписана марката „Малката гад“, а допълнението е „Бижута от керамика, ръчна изработка.“

В сайта на ICU, на видно място е логото, а веднага след него е слоганът, който уточнява какво е това ICU – издателство, което знае какво ти се чете.

В сайта на Юлика Новкова е следвана същата схема – лого и уточнение при кого си попаднал.

Най-вероятно надписите, логото, снимките в хедъра ти ще са първото нещо, което ще види посетителят и което ще му помогне да реши дали да остане и да се огледа.

 

привличане на потенциални клиенти

2. Разбери с какви намерения идват на сайта потенциалните ти клиенти

  • да намерят копирайтър, който се занимава с писане на статии;
  • да проверят дали ти точно правиш и уеб дизайн или си се специализирал само в създаването на лога;
  • да се ориентират как вървят цените на услуги като твоите;
  • да разберат какъв е процесът на работа с копирайтър, дизайнер, маркетолог, програмист.

Причините, поради които потенциалните клиенти посещават сайта ти, може да са много и различни. Ако познаваш добре своята целева аудитория, ще успееш да ги обобщиш и групираш, така че да ги сведеш до 2, най-много 3 и да определиш най-важната или тази, която води най-много посетители на сайта ти.

След като го направиш, ще си наясно как да разположиш секциите на сайта

 

3. Подреди секциите на сайта така, че различните посетители да намират бързо това, което търсят

Нямам предвид да намират от пръв поглед цялата информация, която им е необходима. Искам да кажа, че когато обхване менюто и страничните ленти с поглед, посетителят трябва да види достатъчно ясно указание зад кой бутон се крие инфото, което му трябва.

Най-важните секции трябва да са на най-видните места. Важността се определя според причините на групите посетители да дойдат на сайта и от собственото ти желание да насочиш вниманието им в определена посока.

Имената на самите бутони пък, задължително трябва да са простички, кратки и да подсказват ясно какво ще намери посетителят, когато кликне на тях. Това е един от случаите, в които проявата на творчество е абсолютно противопоказна. Когато някой иска да разбере повече за теб и услугите ти, той търси секция „За мен“, „За нас“, „За фирмата“ и изобщо няма да ѝ обърне внимание, ако си я кръстил „Интересно инфо“ например.

 

4. Бъди сдържан по отношение на цветовете и шрифтовете

Няколко ярки цвята и 2-3 различни шрифта в рамките на 2-3 абзаца са най-сигурният начин да прогониш посетителите на секундата. Осигури им възможност да се фокусират върху имената на бутоните, текста, снимката или видеото. Избери си готова тема, посъветвай се с дизайнер или поне седни и прегледай някоя книга за цветови схеми и дизайн преди да започнеш да твориш.

 

5. Изпипай кратките послания и заглавията

На начална страница например, под хедъра, е добре да има едно въвеждащо изречение. То може да съдържа твоето уникално предложение за продажба, да казва на посетителя какво те отличава от останалите фирми или фрийлансъри в същия бранш.

В страниците с услуги, пакети за абонамент, описания на продуктите имаш заглавия, които са ключови за решението на потенциалния клиент да се заседи ли малко повече на сайта ти или не. Постарай се да отговарят максимално ясно и директно на въпроса, с който посетителят е дошъл на сайта ти.

Това е като за начало. Прегледай тези статии, за да разбереш какви следващи стъпки да предприемеш:

Ако имаш нужда от повече помощ, потърси ме за копирайтинг консултация или се запиши за индивидуално копирайтинг обучение. Ако си решен да се справяш сам – пиши винаги с два въпроса в главата:

  1. какво търсят посетителите на моя сайт;
  2. как мога да им бъда максимално полезен.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *