Как да превърна новите клиенти в постоянни

Любимият клиент на фрийлансъра е постоянният. Признай, че и ти изпитваш същото. Нали? Има поръчки, които са дългосрочни. Някои клиенти искат да получават регулярно статии, дизайн за брошури и какво ли още не. Други поръчват само това, което им трябва в момента и толкова. Това не значи, че нямат нужда от теб. Просто трябва да им помогнеш да го осъзнаят. Ето как:

1. Винаги питай с какво още можеш да бъдеш полезен.
Когато изпращаш готовите файлове на клиента, обикновено завършваш с нещо от рода на:

“Беше ми приятно да работим заедно.”
“Надявам се статиите да ви харесат.”
“На разположение съм за въпроси и коментари.”

Пробвай нещо ново. Попитай клиента какво следва:
  • има ли нужда от писане на статии за друг сайт, на друга тематика;
  • предвижда ли скоро нова поръчка;
  • знае ли, че ако промени дизайна на сайта си или редактира текстовете в него, ще привлече повече посетители; добави, че ти можеш да свършиш това за него бързо и с удоволствие.
Вероятността да получиш следваща поръчка е огромна.

2. Поддържай топла връзка с клиента си.
В отговор на твоето подсещане, клиентът е казал, че планира следваща поръчка за края на месеца. Пиши му седмица – две преди това и попитай да го предвиждаш ли в графика си.

В случай, че си получил отговор от типа “Не планираме нова поръчка скоро, ще ви потърсим, когато имаме нужда.”, изчакай месец – два. След това пиши на клиента. Измисли добър повод:
  • изпрати му полезна за него информация;
  • изкажи мнение за промените, които си видял на сайта му или за новия му продукт, който си пробвал;
  • предложи нещо, което ще подобри рекламата му и ще привлече повече клиенти;
  • осведоми го за новите услуги, които предлагаш или за промоционалните цени на някои от старите.
Ако наистина искаш да му бъдеш полезен, а не просто да прибереш едни пари, няма да ти е трудно да намериш повод.

Не позволявай на клиента си да забрави колко добра работа си му свършил, нито пък колко леко и спокойно се работи с теб. Показвай му, че те е грижа за неговия бизнес. Дори и да не получиш нова поръчка веднага, със сигурност ще получиш по-късно. Или клиентът ще те препоръча на свои партньори, което ще ти донесе още работа.

3. Дръж се човешки.
Ако още не си направил база данни, за каквато ти подсказах във “Фрийлансърът и малките тайни за клиентите”, сега е моментът. Така ще можеш да поздравиш клиента си за рождения или именния му ден. Ще му избереш и подходяща коледна картичка.

Едва ли работиш с хиляди клиенти, постарай се, на големи празници, да напишеш по нещо лично на всеки. Ще спечелиш повече, отколкото ако разпратиш едно общо поздравление, придружено с много скъпа картичка. Личното отношение винаги се усеща и се оценява.

Никой не може да ти обещае, че ще работи само с теб и ще ти осигури поръчки за години напред. (Все пак си фрийлансър, ако ти трябва такъв тип сигурност, върни се на трудов договор.) Но пък ти можеш да направиш така, че на клиента ти да не му хрумне да потърси друг и често-често да има нов проект, който да ти предложи.

Както обикновено, почти всичко зависи от теб.
Включително и това дали седмицата ти ще е хубава или не.
Аз искрено ти го пожелавам.
🙂

==========
Прочети още:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *