10 тайни за отношенията клиент – фрийлансър

1. Ако виждат, че полагаш всички усилия, но има обстоятелства, които ти пречат да свършиш навреме поетите ангажименти, клиентите проявяват разбиране.

2. Можеш да имаш претенции към коректността на клиентите си – към скоростта, с която реагират на въпроси, дават информация, одобряват проект или правят плащане – само ако ти си коректен към тях.

3. Постави ясни правила и рамки на работа още в началото и няма да имаш проблеми с клиента си след това.

4. Клиентът невинаги е прав, но трябва да намериш подходящия начин да му го (по)кажеш. Целта не е да стане ясно кой от двама ви е по-прав, а да свършите работата максимално добре.

5. Когато общуваш с клиент, не бъркай „възпитан и любезен“ с „мекушав и отстъпчив“.

отношения с клиенти, свободна практика, фрийланс, фрийлансър

6. Преговорите са най-ефективният начин да постигнеш това, което искаш като условия на работа. Те демонстрират допълнителни твои качества и умения. Не си мисли, че обиждаш клиента, когато преговаряш и той ще откаже да ти възложи поръчка. Прегледай статиите:

7. Анализирай всяка среща, мейл и разговор с клиент, за да разбереш къде си сгрешил и какво си направил както трябва. И прилагай наученото в общуването със следващия клиент.

8. Не давай излишни бонуси и безплатни услуги. (Припомни си статията „Кога фрийлансърът може да предложи безплатна услуга и да спечели от това“.)

9. Цени труда си, за да го ценят и клиентите ти.

10. Научи се да искаш, така че да ти дадат.

И понеже всички сме клиенти на някого, ще ти издам още една тайна – често я забравяме, когато сме от клиентската страна:

колкото по-невъзпитано и лошо се държи клиентът, толкова по-скъпа може да му излезе услугата.

А истината е, че фрийлансърът, както и всеки друг, който има работа с клиенти, би предпочел да не ти взима такса „лошо възпитание“, а да се държиш добре с него и да работи с теб с удоволствие.

Успешна седмица!

п.с. Добави в коментарите и твоите тайни за по-пълноценно общуване с клиенти. Ще помогнеш на колегите си. Благодаря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *