Откъде работя днес: Будапеща

Будапеща е чудесно място за работа, забавление, разходка. Ако обичаш да слушаш музика на живо и да пиеш питието си в малки, шантави, като интериор, клубове и кафенета, то не знам какво чакаш още. Летните жеги минаха, а големите студове още не са дошли. Моментът е идеален.

Wizz Air предлага наистина евтини полети до Будапеща всеки понеделник, сряда и петък. Докато се качиш на самолета и вече трябва да слизаш.

квартирата

Стая или цял апартамент под наем можеш да си намериш на много прилична цена. Хостелите в центъра на града също са опция. Независимо къде съм отсядала, когато пътувам до там, обстановката е цветна, уютна, с характер и чар. Унгарците разбират от тези неща и правят чудеса с подръчни средства. Ще се убедиш и като посетиш Szimpla (препоръчвам), и някои други кафенета и заведения.

Този път квартирата ни беше на улица Ráday. Мястото е отлично – в централната част на града, с достатъчно магазини наоколо и куп заведения, които предлагат вкусна храна, добра музика и приключват работа до 24 часа, за да може да се спи на тихо.

Транспортът е отличен. Метрото приключва работа в 23:30, но трамваите, тролеите и автобусите са денонощни.

Интернетът е много по-добър отколкото беше преди 5 години. Това мога да кажа като за начало. В квартирата, в която отседнахме този път, беше отличен.

Вече на повечето места в централната част на града можеш да намериш интернет, свободен за обществено ползване. По-голямата част от заведенията също имат Wi-Fi, а обстановката е подходяща за работа.

градски парки

Ако си в парка, трябва да ползваш или мобилния си интернет, или да седнеш в някое заведение. Това на градския парк например не е лошо, но е малко по-скъпо заради туристите, които го посещават. В случай, че можеш да работиш офлайн, препоръчвам ти просто да си вземеш одеяло и да се настаниш на тревата като нормалните унгарци или да се възползваш от шезлонгите и пейките покрай езерото.

Заведения за работа. Препоръчвам ти кораба А38. Стар, украински товарен кораб е превърнат на културен център с кафене, ресторант, клуб и изложбена зала. Тук се провеждат различни работилници, литературни вечери, срещи с творци, но най-вече това е мястото за концерти. Афишът му е изключително богат. Само ще добавя, че А38 е отличен като един от най-добрите клубове в света.

A38

A38

През деня на кораба е тихо и спокойно, интернетът е добър, персоналът незабележим, но винаги наоколо, ако ти потрябва.

Muzikum

Muzikum също е добро решение. Можеш да седнеш в закътания вътрешен двор или вътре в залата. Интернетът е отличен. По обед става малко пренаселено, защото обедното меню е превъзходно, но какво ти пречи да хапнеш и да си починеш и ти.

Muzikum

В сградата на Muzikum се провеждат безплатни занятия по куп интересни дисциплини, ако знаеш унгарски, можеш да се възползваш. Тя се намира на улица „Музеум“, което значи, че след като си свършиш работата, спокойно можеш да пресечеш и да влезеш в музея отсреща. Заслужава си.

Споделени работни пространства. Разбира се, такива има. Аз самата не ползвам, но ти можеш да разгледаш част от тях на този сайт и ако искаш, да си резервираш бюро предварително.

Положението с английския и местните също се е пооправило.
В кафенетата, музеите, на улицата, в метрото – все по-малко хора се плашат, когато ги заговориш на английски и все по-лесно се намира кой да ти помогне. Нещо, за което през 2008-ма например само си мечтаех.

Културният и нощният живот в Будапеща са много богати, кухнята – отлична, атмосферата на града – очарователна. Стягай куфарите и тръгвай!

Váratlan utcák

п.с.  На новите си унгарски приятели можеш да препоръчаш една българска книга. „Внезапни улици“ – вторият ми роман – излезе на унгарски преди месец със заглавието Váratlan utcák.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *