Патериците на един копирайтър фрийлансър

Ако си копирайтър, основното, което ти трябва е лист, химикал, огромно любопитство и добри умения за анализ и синтез. Всичко останало са екстри.
По заповед на щуката и по ваше желание този пост ще бъде за екстрите (разбирай програмите и сайтовете), които най-често ми помагат да си върша работата.

Единствената програма, без която не мога е Word. На нея пиша текстовете си и редактирам. Когато преди шест години започвах да работя като копирайтър, това ми се струваше най-отвратителната програма на света. Сега, понякога, продължава да е по-умна от мен.

Работя с Power Point, TextPad и Poedit. Борбата с Excel е безмилостно жестока, защото на нея правя таблиците си с поръчки, приходи и разходи. Не й схващам логиката и тя ми отмъщава винаги, когато може. Надявам се един ден да я победя.

Това е скромният ми арсенал. Има още две програми, които бих искала да разуча, защото ще ми помогнат да съм по-добра в писането на съдържание за уеб или по-скоро в по-ефективното му представяне пред клиентите, но не ми остава достатъчно време и засега ще ги задържа в тайна. Предпочитам да има с какво да се похваля на по-късен етап. 🙂

Идва ред на сайтовете: Google и Yandex.ru.
(Ползвам повечето неща, които Google предлага: Gmail, Google Calendar, Google Documents, Translator. Google Documents ми позволява да нанасям по текстовете корекции в реално време, така че клиентът да ги вижда, докато говорим в skype. Понякога ми е помагал повече и от най-смислената работна среща.)

Често посещавам:

eurodict.com
thefreedictionary.com/
mega.km.ru/alphabyte/
kakvo.org

Мисля, че с това моите патерици, зависещи от компютъра, се изчерпват.
Освен тях ползвам тълковен речник, синонимен речник и учебник по българска граматика за учители, студенти и ученици.

Всичко това, разбира се, са само отправни точки. В зависимост от темата и проекта, по които трябва да работя се опитвам да събера максимално количество информация. Чрез интернет, справочници, енциклопедии, книги, посещения на магазини и офиси.
Преди години, когато все още работех в офис, ми се наложи да обиколя магазините за боя в София и да разговарям с продавачите от позицията на клиент, за да мога да направя един проект за “Оргахим”. Беше забавно. За съжаление подобни експедиции ми се случват все по-рядко. Те изискват доста повече време и инвестиции от страна на клиента.

И като обобщение – патериците на фрийлансъра копирайтър са като патериците на останалите копирайтъри: учебник по българска граматика и всяко нещо, което може да ти помогне да научиш повече за клиента си.
Останалото зависи от теб.

***

Ще се радвам, ако и други колеги споделят кои програми и сайтове им помагат в ежедневната работа. Така може да се окаже, че всички имаме поне по една патерица повече.

8 comments to “Патериците на един копирайтър фрийлансър”
 1. Не знам защо толкова ти е трудно с Excel, всъщност ти трябват само някои основни познания. Help-менюто също си го бива 🙂 Ако мога да ти помогна, кажи.

  Word е хубава програма, макар че сигурно има и по-хубави от нея… Въпросът е, че като си й свикнал е трудно да се прехвърлиш на нова програма, била тя и по-функционална.

  А и нали има една приказка, “If it ain’t broke don’t fix it” (Ако не е счупено, не го поправяй). Щом нещо си работи и си му знаеш кусурите, защо да рискуваш с нещо ново?

 2. Ще имам предвид предложението ти за Excel.:)
  Трудно ми е може би, защото я ползвам от скоро. Или защото все още не съм осъзнала напълно необходимостта да работя добре с нея. Един вид, ако се справя със себе си, ще се справя и с програмата.

  Word никога не ми е хрумвало да го сменям. Има всичко, което ми е необходимо и в случая плътно се придържам към цитираната от теб приказка. 🙂

 3. Абсолютно си права, че копирайтинга не се изчерпва само с правопис. Освен горепосочените аз използвам, често и инструмент за проверка на плътността на думите в текста защото е важно за SEO и спин инструменти.

 4. За разлика от колегата Петко Димов преди мен, аз ненавиждам тъй наречените ‘спин инструменти”, защото идеята да се спинват статии ме обижда като професионалист content writer. SEO програми и аз използвам – най-вече Market Samurai за проучване на наличната информация по темата съобразно качеството на материалите… Но това не е толкова важно, колкото уърд-а 🙂 Аз също изплозвам уърд най-активно при писането на съдържание и редактирането на текстове – най-вече заради word tracking tool-чето, което има в програмата. Безценна и незаменима е тази опция, ако 2 или повече човека правят промени върху един файл с течение на времето. Ако не си запозната с тази опция, на драго сърце ще ти пратя кратък гайд – ще се преродиш 😀

 5. @ Diana

  С Market Samurai не съм запозната и благодаря, че сподели. Ще го разгледам най-подробно.
  И съм напълно съгласна, че track changes е пръв приятел на копирайтъра. 🙂

  Аз също не спинвам. Не съм се замисляла дали това обижда професията ми или не, но не му разбирам смисъла. Вероятно има такъв, след като услугата се търси. Петко, ще споделиш ли?

 6. За да имаш успех като копирайтър трябва да прочетеш хиляди книги по въпроса. Защото всичко на този свят ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАУЧЕНО.

  Затова този постинг е повече от смешен…

 7. Никъде не е казано противното.
  Просто темата на публикацията е различна. И съм я обявила още в началото.
  Явно вие не сте прочел внимателно.

 8. В интерес на истината спин инструментите и мен не ме кефят, но много клиенти ги търсят и питат първо това. Смисъл от тях има когато искаш една статия с едно и също смислово съдържание да се публикува едновременно например в 50 блога, а търсачките да я броят за уникална навсякъде. Вместо да плащат за 50 статии, те плащат за една, малко по скъпа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *