Теория и практика на работата от вкъщи

или един ден на копирайтъра фрийлансър

По желание на Рая ще разкажа как минава един фрийлансърски работен ден за мен. При това ще го опиша такъв, какъвто е сега, защото в началото опитите ми за организация бяха направо нелепи.

На теория фрийлансърът може да спи до късно и да работи после, като преди това дълго пие кафе и се мотка по пижама.

На практика ставам в 8 ч. Правя упражнения до 8:30. (Наложи се, когато открих, че се уморявам след половин час ходене пеша и дънките все повече ме стягат.) Душ, закуска и в 9:30 съм пред компютъра.

На теория трябва да преглеждаш фрийланс сайтовете непрекъснато, защото може да изпуснеш поръчка.
На практика това губи много време, затова ги проверявам сутрин и към края на работния ден.

На теория по всяко време може да дойде запитване от клиент и ти, от радост и страх да не го изпуснеш, отговаряш веднага.

На практика е същото, но много се старая да променя това. Всеки отговор на запитване от клиент отнема време – трябва да помислиш, да разгледаш материали, да направиш сметки. Всичко това те кара да се разконцентрираш от писането и да се концентрираш върху цифрите. После, след като пратиш офертата, пак трябва да се концентрираш върху писането.

Най-удобно е на всички запитвания за деня да отговаряш на следващата сутрин. Ако е непосилно за нервите ти, определи си за това по 20 минути сутрин, на обед и в края на работния ден. Засега аз съм се спряла точно на този вариант.

След като прегледам обявите и пусна оферти, започвам да пиша текстовете, които съм си определила за деня. (Понякога се налагат промени на плана в движение, но в общи линии се старая да знам за седмица напред за кой клиент какво и кога трябва да свърша.) Избягвам да се разсейвам с разговори в скайп, с фейсбук или като непрекъснато си преглеждам имейла. Невинаги ми се получава. Обикновено си казвам, че колкото по-концентрирана съм, толкова по-бързо ще свърша и ще имам повече свободно време за мен. Това, в повечето случаи, работи.

Имам половин час почивка, в която чета новини и обядвам. Пушач съм, но не пуша, докато работя. Осъзнах, че това губи време и освен това механичното палене на цигара от цигара завършва с една цигарена кутия изпразнена само за осем часа. Така, че моят домашен офис е за непушачи.

Старая се към 18 или 19 ч. най-късно да слагам край на работния ден. Попълвам таблицата за поръчки и приходи, която съм си направила. Правя график на задачите за следващия ден. След това напускам офиса и се прибирам в къщи, т.е. местя се от масата на дивана.

Това е обичайният ми работен ден. Ако имам работни срещи, старая се да са рано сутрин. Невинаги е възможно, но така се губи най-малко време.

Понякога целият този ред ми писва и се отдавам на теоретичните хубости на фрийлансърството – излизам на разходка, виждам се с приятели или чета в леглото, докато ми омръзне и всичко това в работно време! Така се награждавам за всички останали дни дисциплина.

На практика се опитвам да внуша на околните и на себе си, че имам шеф, който е строг – не ми разрешава да се размотавам в работно време, но пък справедлив, защото ако много се нуждая от почивка, ми я дава.

На теория някой може да ме попита защо ми е да съм фрийлансър, като се държа все едно съм служител във фирма.
На практика, ако работният ми режим се наруши, настава пълен хаос, в който аз наваксвам по нощите изпълнението на разни поръчки и се чувствам глупава, изиграна от самата себе си, неудовлетворена и уморена.

Теорията е интересна и примамлива, но аз лично предпочитам практиката.
Как минава един твой работен ден?

9 comments to “Теория и практика на работата от вкъщи”
 1. Много хубав пост, който развенчава мита, че фрилансърите само си клатят краката, докато другите се трудят като пчелички 🙂 Доста полезен също.

 2. Браво, че все пак си наложила ограничения. Може да работиш и по цели вечер и пак да не може да смогнеш. Успех и за напред.

 3. Чудесен пост наистина!!! И моят ден минава горе долу по същия начин само че по-често се награждавам (разбирай не изкаравам цял работен ден) ииии ставам по-късно (ха-ха – никога не съм можела да ставам рано :-). Изключително е важен моментът с ограниченията и самодисциплината обаче, поздравявам те 😀

 4. Как пък го написа това хем правдиво, хем забавно 🙂 Много ми хареса и благодаря, че сподели с нас.

  ПС От колко време си на пълен фриланс?

 5. Много добре подредено и написано. А би ли споделила в следваща статия кои са програмите на компютъра и/ или онлайн без които не можеш.

 6. В началото, а и понякога сега имам проблем, че не различавам край и начало на работния ден и неусетно се превръщам в работохолик…
  Но с времето спираш да си го причиняваш и щеш нещеш си налагаш дисциплина :)))0

 7. Да,вярно е. Но аз някъде на първата седмица започвам да се чувствам доста нещастна от тоя затворен кръг на работа и спане и се връщам към нормален живот. Може би ако си имаш малки… ритуали, които да обозначават началото и края на работния ден, ще е по-лесно. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *