Как да напиша фрийлансърска обява, която привлича клиенти

Един от най-бързите и лесни начини да привлечеш клиенти е като си пуснеш обява. За целта се представяш и пишеш какво предлагаш в:

  • професионални форуми (predpriemach.com, searchengines.bg),
  • групи за фрийланс и хора със свободни професии във Facebook,
  • български сайтове за фрийланс. (Опитите да се направи наистина работещ такъв напоследък зачестиха, макар всички, в една или друга степен, да страдат от липсата на възложители на поръчки.)

Виждал си обяви на колеги фрийлансъри, под които има поне десетина коментара с искане за подробности и оферта, и само предполагаш колко запитвания са получили на лични и по имейл. Затова, логично, се надяваш и на теб да ти се усмихне късметът.

Аз бих те посъветвала обаче да не разчиташ само на късмет, а да напишеш обявата си по начин, който ще привлече вниманието на потенциални клиенти, имащи нужда от твоите услуги. Ето как да го направиш.

1. Кажи какъв проблем на потенциалните клиенти можеш да решиш

Направи го в едно изречение. Нека това е първото, което се вижда от твоята обява – кратко, стегнато, конкретно предложение за помощ.

Например

Създаване на съдържание, което привлича посетители на сайта ви

Писане на статии и рекламни текстове, които продават 

Как да стартирате печеливш собствен бизнес в 15 урока

2. Обясни по-подробно какви услуги/продукти предлагаш

Съветвам те да не се увличаш в прекалени подробности. Помни, че клиентът не се интересува от характеристиките на това, което предлагаш, а как то ще му бъде полезно.

Например

Писане на текст за страница „За нас“, който очертава индивидуалния облик на вашата фирма, показва какво ви отличава от конкурентите ви, информира клиентите за вашата дейност, разкрива как можете да им помогнете и защо трябва да изберат точно вас.  

15-те урока включват видеа и текстови файлове, с помощта на които създавате стъпка по стъпка собствения си бизнес. От оформянето на идеята, през регистрирането на фирмата, до намирането на достатъчен брой стабилни клиенти. 

Припомни си как да определиш какви са ползите за клиента ти от даден продукт или услуга.

Как да напиша фрийлансърска обява, която привлича клиенти

3. Докажи, че можеш да свършиш това, което си написал

Тук идват на помощ професионалната ти биография, постиженията ти, имената на клиенти, с които си работил (ако между тях има по-разпознаваеми), линк към отзиви на клиенти или дори някой кратък отзив – зависи къде точно публикуваш обявата си и с колко място разполагаш.

Например

Аз съм копирайтър с 15 години опит в създаването на текстове за уеб. Мое дело са страниците „За нас“ на сайтове като www……..; www…… Специализацията ми по психология на рекламата (завърших в име на университет) ми помага да създавам въздействащи, ефективни текстове, които привличат клиенти и ги убеждават, да използват вашия продукт/услуга. 

Предприемач с два успешно стартирани и развити бизнеса в сферата на …… Имам икономическо образование – специалност, университет – и 5 години опит като мениджър продажби в (име на фирма). В курса съм превърнал натрупаните от мен знания и опит в практически насоки, които да приложите веднага, за да стартирате собствен бизнес. Над 100 човека вече използват тези 15 урока, за да постигнат целите си. Прочетете отзивите на някои от тях. 

4. Отговори на няколко въпроса, които смяташ, че ще са най-често задавани

Какъв е процесът на работа например. Или каква информация трябва да ти изпрати клиентът, за да му върнеш оферта. За кого е предназначен курсът. За какъв период от време клиентът ще има достъп до него. Как стават плащанията. Помисли за до три въпроса, на които да отговориш.

Ако не разполагаш с място или ти се струва, че обявата става прекалено дълга, напомни на потенциалните си клиенти, че е достатъчно да ти пишат, за да получат повече информация.

5. Подтикни потенциалния клиент към действие

След като си казал с какво можеш да бъдеш полезен и си доказал правотата на думите си, остава да подканиш потенциалните клиенти да ти изпратят запитване. Дай и няколко начина, по които могат да се свържат с теб.

Общи насоки

1. Напиши обявата си така, както говориш с клиентите си. Не се стягай и не сменяй тона.

2. Представи си, че водиш разговор с човек срещу теб и отговаряш на въпросите му.

3. Не забравяй да сложиш в обявата линк към сайта си.

4. Бъди конкретен. Откажи се от изтърканите думички, които не носят информация. „Уникален, невероятен, супер, иновативен“ – забрави за тях. Припомни си статията за работещите прилагателни и тези, които е по-добре да избягваш.

5. Бъди честен, не се прави на някой друг – на голяма фирма, ако си сам войнът е войн, на врял и кипял в бизнеса, ако си начинаещ. Използвай предимствата на текущото си положение. Всичко друго, дори да мине веднъж, на втория път ще те подхлъзне и ще останеш без клиенти и поръчки.

Успешна седмица от мен.

Прегледай също следните статии и сподели полезната информация с колеги и приятели: 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *