Питай копирайтър #2

Мъчиш се сам да напишеш съдържание за сайта си? Отскоро предлагаш писане на статии и сега работиш по конкретен проект, но нещо ти убягва? Искаш да направиш задание за създаване на реклама за твоя бизнес, което да изпратиш на дизайнер, копирайтър, малка рекламна агенция? Имаш други терзания и съмнения, свързани с копирайтинг?

 

Възползвай се от рубриката „Питай копирайтър“. Задай въпроса си на копирайтинг тематика в коментарите.

Първите 5 ще получат отговор до петък вечер от мен, Иванка Могилска – копирайтър с 14 години опит в традиционната и онлайн реклама, основател и списател на този блог и водещ на индивидуални обучения по копирайтинг.

NB! Рубриката излиза всяка предпоследна сряда от месеца. Ако сега нямаш въпрос, може следващия месец да имаш. Питай, споделяй информацията за „Питай копирайтър“ с приятели и колеги, аз съм на твое и тяхно разположение. 

 

6 comments to “Питай копирайтър #2”
 1. Здравейте, Иванка! 🙂

  Писах ви мейл, а от тук ще питам. Дали може, да ми помогнете с копирайтинга в моята област на работа? Работя, като фотограф на свободна практика, основно снимам детски и семейни празненства.

  • Здравейте,

   да, мога да ви помогна. Имам опит с писане на статии в тази сфера. За да съм по-конкретна, ще ви помоля да ми пратите на мейла следната информация:

   1. От какви текстове имате нужда: за секциите на сайта, за блога, за рекламни материали (какви).
   2. Колко дълги искате да са тези текстове? (Тази информация ми трябва най-вече, ако ще пиша статии или съдържание за отделни секции.) Ако нямате представа, може да оставите на мен да ви препоръчам на следващ етап.
   3. Ако са статии или текстове за рекламни материали (карета, банери, etc.), къде ще бъдат публикувани.

   Хубав ден!

 2. Здравей,
  благодаря за предоставената възможност.

  Имам нужда от малко помощ за текстовете в сайта ми, като цяло не са много, но определено се нуждаят от професионален поглед.

  Това е сайта: https://www.dobros-design.com/

  Благодаря.

  • Привет,

   сайтът изглежда чудесно. Пестеливи сте на думи, което на мен лично ми харесва и ми се струва оправдано в случая. Ето какво мисля, че може да се промени по текстовете и самото им разположение.

   1. Страница “Услуги”

   Описанието на всяка услуга – добре. Бих препоръчала да използвате главни букви и препинателни знаци, където е необходимо. Те улесняват четенето.

   Текстът под услугите не се вижда и на много малко хора ще им хрумне изобщо да скролнат, за да проверят какво има нататък. Ако не ви е важен – махнете го.
   Ако ви е важен – направете го видим. Нека поне първият ред се вижда без да е нужно посетителят да скролва.
   Ако ще се вижда само първият ред – нека да не е първото изречение от текста, а заглавие, което казва какво ще чете надолу посетителят. Нещо в стил:

   – работен процес
   – крейтив процес
   – как работим

   Разбирам, че за целите на дизайна текстът е събран в една колона в средата. Но ако тук този текст е малко и не дразни чак толкова, то в секция “За нас” нещата стоят по-различно.

   2. Секция “За нас”

   Текстът ми стои като една голяма буца в средата на страницата. Липсват и ориентири кога какво чета. Няма подзаглавия.

   Това изречение, може да бъде оформено като подзаглавие.

   The priorities in our work with clients from all over the world are:

   Бих ви посъветвала също, вместо да говорите за вашите приоритети, да кажете на клиента какво ще спечели от работата си с вас, какви ще са ползите за него (това пак може да стане кратко и стегнато) и след всяка полза, приведете по един от вашите приоритети като доказателство за думите си.

   Вместо да започвате с Галя и инфото за нея, дайте знак (със съответното заглавие), че представяте екипа. Оставяйте поне два ентера между различните теми, по които почвате да говорите. Сега сте залепили представянето на екипа за общото обяснение кои сте вие. Същото важи и за частта след представянето на екипа – залепена е за горната. Отделете я с малко повече празно място и съответното заглавие.

   Заглавията и подзаглавията ориентират посетителя ще намери ли каквото му е нужно на тази страница, на която е. Едва след като прелети над тях, той решава дали да чете текста. Вие сте му отнели възможността да прелита. Върнете му я. 🙂

   3. За секция “Контакти”

   You can get in touch with us via email or to use contact form.

   Това е много информативно, пренапишете го като използвате глаголи. “Свържете се с нас”, “изпратете ни запитване”.

   Добавете и инфо след колко време отговаряте на запитване. Хората изпитват недоверие към формите, смятат че няма да получат отговор през тях. Кажете им колко време ще ви чакат, успокойте ги, че ще им отговорите.

   4. Общо впечатление

   Надписите на бутоните ви не са достатъчно контрастни, не ме предизвикват да кликна. Говоря за бутоните в секция “Услуги”
   get in touch и contact us

   Никъде не прочетох каква ми е ползата точно от вас да си поръчам лого или фирмена идентичност. Разбирам какво предлагате от пръв поглед, което е чудесно. Но все пак, дори да съм врял и кипял в поръчките на лога и фирмена идентичност, ще ми се иска да разбера кое ви отличава от останалите. Едно до две изречения ще са достатъчни.

   Подкана да разгледам портфолиото ви, заедно с линк към него, в секция “Услуги” и секция “За нас” – също.

   Текстовете ви са малко. Ако решите да добавите нещата, за които говоря, нека да са пак в същия стегнат и лаконичен стил.
   Успех!

 3. Как се отнасяш към текстовете с много суперлативи в тях? Убедителни ли са или точно обратното?

  • Както всяко нещо, което се употребява прекалено, и суперлативите се изтъркаха. Не съм сигурна, че изобщо правят впечатление някому.

   За мен самата не са убедителни. Когато съм в ролята на клиент, ми е важно да получа смислена, конкретна информация. Суперлативите се използват вече за толкова неща и толкова често, че поне в мен не предизвикват никаква представа.

   Сама помислете, ако трябва да избирате между две сладкарници, на коя ще се спрете:

   – тази, в която сладкишите са супер или са уникални;
   – тази, в която сладкишите са пресни, сочни, ароматни, току-що изпечени, с карамфил, канела, ванилия.

   Като копирайтър рядко си позволявам да използвам суперлативи. Предпочитам да намеря прилагателни, които описват продукта точно и възбуждат в аудиторията конкретна представа. Не е задължително да са много.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *