Питай копирайтър #1

„Питай копирайтър“ е новата рубрика в блога. Всяка предпоследна сряда от месеца ще публикувам по един нов пост в нея. В коментарите под поста можеш да зададеш въпроса си на копирайтинг тематика. Първите петима души получават отговор до петък вечер. (Ако се окаже, че твърде много хора имат интерес, нямам нищо против да увелича бройката на запитванията, на които ще отговарям.)

 

Кой ще води рубриката, не разбрах

копирайтинг, копирайтър, Иванка Могилска, копирайтинг консултация

Рубриката ще я водя аз – Иванка Могилска, копирайтър с 14 години опит в традиционната и онлайн реклама и горд основател и списател на този блог.

Всяка статия в „Свободна практика“ е плод на личните ми наблюдения, патила и умения във фрийланса и копирайтинга, освен ако изрично не съм представила друг автор, или не съм написала, че текстът е преводен.

 

От близо година провеждам и индивидуални обучения по копирайтинг.

 

Какви въпроси мога да задавам

Ще отговарям на всякакви въпроси, свързани с копирайтинг, независимо дали за традиционни, или дигитални канали.

Това включва създаване на рекламни послания (слогани), писане на копи боди и сценарии за радио и телевизия, текстове на листовки и всякакъв тип печатни материали, послания за външна реклама. А също и писане на статии, формулиране на заглавия, създаване на всякакво съдържание за уеб и правилното му структуриране.

Темите са обширни, помисли какъв е твоят проблем и какво искаш да промениш и ми пиши. Ще ти дам съвет и насока.

И така, обявявам първата онлайн копирайтинг консултация за открита! Задай въпроса, който те вълнува и сподели поста с познати, приятели и колеги. Благодаря!

8 comments to “Питай копирайтър #1”
 1. Искам да работя на свободна практика като копирайтър, не зная къде най-бързо бих могла да стартирам?
  Кой би могъл да ми даде безплатна кансултация как да го направя ?

  • Здравейте,

   за да стартирате ви трябват (като минимум) имейл, портфолио, яснота с какви клиенти искате да работите и ориентировъчни цени за основните услуги, които ще предлагате: писане на статии, създаване на съдържание за уеб и т.н.

   Единият вариант е да кандидатствате за поръчки през платформи за фрийланс. Повечето са чуждоезични. Към момента има една действаща българска платформа и един-два форума с раздел “Пазар”, в който можете да предложите услугите си. Вижте predpriemach.com.

   Другият вариант е да търсите директно клиенти.

   През платформите ви трябват, обикновено, между 3 и 6 месеца, за да вземете няколко първи поръчки, и да натрупате някакъв рейтинг, и след това още толкова, за да започнете да печелите регулярно поръчки.

   Ако търсите клиенти сама, всичко зависи от вашата предприемчивост, професионализъм, умение за преговори.

   Аз работя основно с български клиенти и ми трябваше една година, за да закрепя положението и да натрупам достатъчно редовни клиенти. След това ми трябваха още 2 години, за да се почувствам спокойна и да спра да търся сама клиенти, защото клиентите вече търсят мен.

   Не знам какво разбирате под “бързо” стартиране. Надявам се да съм отговорила на въпроса ви.

   Ако имате нужда някой да ви преведе през основните стъпки на начинаещия фрийлансър и да си спестите някои грешки и доста нерви, може да купите видео курса “Как да успея на свободна практика”.
   Може да търсите и да четете информация в блога – всичко, което съм написала като насоки, препоръки и съвети е плод на собствения ми опит и е напълно безплатно.

   Успех!

 2. Здравей и честито начало на новата рубрика! Имаш ли любими книги, коiто са тематични или вдъхновяващи по отношение на лаконичното и ефектно писане?
  Поздрави!
  Стела

  • Привет и благодаря!

   Едно от основните правила при писане за уеб е, че текстът трябва да е стегнат, ясен, информативен. Пишеш първата чернова както дойде. После се връщаш и редактираш. Ако видиш, че някоя дума не носи информация, не помага за доизясняване на смисъла или не провокира необходимата ти емоция – махаш я. И така три-четири пъти, докато огладиш текста и не остане нищо за махане.

   Винаги спазвам това правило.

   Любими по отношение на лаконичното и ефектно писане са ми книгите:

   – “Невчесани мисли” – афоризми – на Станислав Йежи Лец,
   – “Кого живея” – стихове на Костас Монтис,
   – “Центурия” – 100 малки романа река на Джорджо Манганели,
   Letting go of the Words на Janice Redish – най-полезната книга за писане на съдържание за уеб, която съм чела.

   Чета много и разнообразна литература – и професионална, и художествена. Но мисля, че лаконичното писане, освен с четене, се тренира най-вече със смирение (много е гадно и да си режеш текстовете), писане и редактиране.

 3. Здравейте, Иванка!
  Имам дарба в писането, но имам нужда от помощ, за да я развия.
  Опитвала съм да пиша какви ли не неща, но като че ли в слоганите е моята сила. За момента имам реализиран само 1, тъй като задачата беше възложена на мой преподавател, той предложи да се включим и учениците и уви моят бе най-добър. Обичам във всеки един текст да влагам емоции, които да “жегнат” читателя. Въпросът ми е: от гледна точка на Вашата практика, работодателите биха ли били съгласни да има емоция или по-скоро биха искали да е формална и “суха” материя?

 4. Здравейте, Вероника,

  Знаете ли, че думата “слоган” означава “боен вик” на келтски? В наши дни корпоративните слогани и слоганите за рекламни кампании са бойните викове, с които една марка се втурва към потенциалните си клиенти.

  Един боен вик е емоция сам по себе си.
  Друг е въпросът как се стига до тази емоция, когато се работи по слоган.

  Измислянето на рекламни изречения, а и на цели рекламни кампании е като задача, която трябва да решите. Криейтив брифът е условието на задачата. Информацията за марката/продукта/услугата, таргет групата и целта на слогана/кампанията са известните в задачата. За да получите отговора, трябва да измислите самия него или самата кампания.

  Това, което искам да кажа е, че до емоцията се стига по доста рационален път и е необходимо да смелите доста “суха” материя.

  Ако можете да защитите слогана си пред криейтив директора и после пред клиента, и ако той постигне целта си, всички ще са доволни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *